Ο ευέλικτος Ερντογάν και η Θράκη, βαθμολογία υπουργών, πράσινα νησιά
Από το «Μητσοτάκης γιοκ» φθάσαμε στο «Κυριάκο φίλε μου» αλλά για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τίποτα δεν είναι απίθανο γιατί μπορεί να πει οτιδήποτε. Στον τομέα της λαϊκής ρητορικής είναι άπιαστος αλλά βέβαια έχει αρχίσει να πληρώνει το τίμημα της αναξιοπιστίας καθώς έχει υποστηρίξει πολλές φορές συγκεκριμένες θέσεις και το αντίθετό τους.
Όσον αφορά τα μάλλον άστοχα δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο για υποτιθέμενη «ανησυχία» αν κι εφόσον επισκεφθεί την Θράκη, ρώτησα κάποιον που ασχολείται με τα ζητήματα αυτά. Σχεδόν έσκασε στα γέλια με την ασχετοσύνη δημοσιογράφων που αναμεταδίδουν όσα ακούνε. Η Θράκη και οι εκεί μουσουλμάνοι ενοχλούν περισσότερο τον Ερντογάν παρά την Ελλάδα, μου είπε. Γιατί; Επειδή τον μαύρισαν στις εκλογές όσοι είχαν δικαίωμα ψήφου (και) στην Τουρκία αφού υπερψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία τον αντίπαλό του παρά το κρατικό χρήμα που διοχετεύτηκε. Επίσης οι μουσουλμάνοι της Θράκης θεωρούνται φωλιά Γκιουλενιστών. Για τους άσχετους έλληνες, όλοι οι τούρκοι είναι ίδιοι αλλά για τον Ερντογάν ο εξόριστος ιμάμης Φετχουλάχ Γκιουλέν που ζει στις ΗΠΑ, είναι μισητός εχθρός που οργάνωσε πραξικόπημα εναντίον του. Αυτός λοιπόν έχει πολλούς υποστηρικτές στην Ελλάδα και οι οποίοι αυξήθηκαν γιατί έχουν καταφύγει στη χώρα οπαδοί του που διώκονται στην Τουρκία. Οι περισσότεροι είναι διανοούμενοι ή πρώην δημόσιοι υπάλληλοι που υποστηρίζουν ένα φιλικό προς τη Δύση Ισλάμ.
Κρίσιμη βαθμολογία
Καθώς βαδίζουμε στο τέλος της χρονιάς, πλησιάζει ένα «προβληματάκι». Δεν εννοώ που θα κάνετε ρεβεγιόν αλλά την συνήθεια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να «βαθμολογεί» τους υπουργούς. Μαθαίνω ότι το επιτελείο με Άκη Σκέρτσο κι άλλους βαθμολογητές ξεσκονίζουν τους φακέλους και θα αρχίσουν να αξιολογούν το έργο σε κάθε υπουργείο. Όσοι υπουργοί νόμιζαν ότι οι μπλε φάκελοι που πήραν όταν ανέλαβαν, είναι show θα καταλάβουν ότι έκαναν λάθος. Πρέπει να εξηγήσουν τι από όσα καταγράφονται στο φάκελό τους δεν έγινε και κυρίως γιατί. Ξέρω μερικούς που ξοδεύουνε πιο πολύ χρόνο γιο να «εφεύρουν» πειστικές δικαιολογίες παρά για να κάνουν όσα έπρεπε. Και μετά; Ίσως ανασχηματισμός περιορισμένης εμβέλειας.
Το νέο στοίχημα
Μεγάλη ημέρα η σημερινή για τον όμιλο της Hellenic Energy (όπως έχουν μετονομαστεί τα ΕΛ.ΠΕ. καθώς θα τρέξει πλην συγκλονιστικού απροόπτου το από πολλού αναμενόμενο placement. Η οικογένειας Λάτση που κατέχει το 47,12% μέσω της Paneuropean Oil and Industrial Holdings και το ΤΑΙΠΕΔ στον έλεγχο του οποίο βρίσκεται το 35,48%,θα πωλήσουν μερίδια, ανάλογα προς το ποσοστό τους, με στόχο, ανάλογα και με τις κινήσεις των επενδυτών, να διατεθεί το 10%. Κατά τις πληροφορίες το βιβλίο προσφορών θα μείνει ανοικτό για μήνα ημέρα, και η προτεραιότητα θα δοθεί σε ελληνικά θεσμικά χαρτοφυλάκια.
Η επόμενη ημέρα θα φέρει αλλαγές στην εταιρεία του Ανδρέα Σιάμιση, που πέραν της νέας μετοχικής σύνθεσης και των ισορροπιών που θα προκύψουν, θα περιλαμβάνει σημαντικές πράσινες επενδύσεις.
Κινητικότητα
Αυξάνεται η κινητικότητα στην ακτοπλοΐα. Ο ναπολιτάνος εφοπλιστής Εμμανουέλε Γκριμάλντι, ιδιοκτήτης της Minoan Lines, κινείται δραστήρια. Έχοντας ήδη εξασφαλίσει τον έλεγχο του λιμένα της Ηγουμενίτσας (από την διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ) προχωρά τώρα και στο Ηράκλειο Κρήτης. Ο λόγος είναι προφανής. Τα δύο αυτά λιμάνια βρίσκονται ακριβώς στη γραμμή των επιχειρήσεων της Minoan Lines από την Ιταλία και την Αδριατική και προς την Ελλάδα και o έλεγχός τους θεωρείται κρίσιμος για την εταιρεία. Ιδιαίτερα δε για το λιμάνι του Ηρακλείου που θα γίνει «ορμητήριο» της Minoan και για τις γραμμές στο Αιγαίο.
Για το λόγο αυτό άλλωστε και η συνολική επένδυση ξεπέρασε τα 160 εκατ. ευρώ, ενώ ιδιαίτερα για το Ηράκλειο, η προσφορά της εταιρείας ήταν διπλάσια του επόμενου διεκδικητή. Στην αγορά κυκλοφορεί ότι στην τελετή υπογραφής για την απόκτηση του λιμανιού του Ηρακλείου, θα παραστεί και ο ίδιος και θα κάνει νέες επενδυτικές ανακοινώσεις. Άλλωστε είναι γνωστό ότι απολαμβάνει το grandeur!
Πράσινη επένδυση
Για να λέμε μερικά πράγματα με το όνομά τους. Η Παπαστράτος είναι από τις λίγες ελληνικές βιομηχανίες που δεν "πουλάει" βιωσιμότητα, αλλά την εφαρμόζει. Και δεν είναι μόνο η αντικαπνιστική της εκστρατεία, αλλά και μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών στο governance και την πράσινη λειτουργία. Τώρα έρχεται μια ακόμη με την επένδυση 10 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο. Είναι η μεγαλύτερη τέτοια επένδυση στην ιστορία της και αποσκοπεί στον περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων και εκπομπών διοξειδίου κατά 30% το 2025.
Το project εντάσσεται στο πρόγραμμα Zero Carbon Tech της μητρικής Philip Morris International (PMI), αλλά να σημειώσουμε ότι για την υλοποίηση της επένδυσης επί ελληνικού εδάφους η εταιρεία έχει τη συνεργασία της ομάδας του Εργαστηρίου Θερμικών Διεργασιών της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Πράσινο νησί
Το τρίτο πράσινο νησί θα είναι ο Πόρος μετά από συμφωνία της κυβέρνησης με την Abu Dhabi Future Energy Company PJSC – Masdar που αναλαμβάνει το σχετικά πρόγραμμα. Ο Πόρος γίνεται πράσινο νησί μετά την Αστυπάλαια την οποία είχε αναλάβει η Volkswagen και την Χάλκη που υιοθετήθηκε από την Citroën κι άλλες εταιρείες. Στον Πόρο θα κατασκευαστεί φωτοβολταϊκό πάρκο ενώ προβλέπεται εξηλεκτρισμός των μεταφορών, με ηλεκτρικά δημοτικά οχήματα, ασθενοφόρα, λεωφορεία, αλλά και μια υπηρεσία που θα υποστηρίζει ηλεκτρικά φορτηγά. Επίσης τα πλοία της γραμμής Πειραιάς – Πόρος θα αντικατασταθούν με ηλεκτρικά με την δημιουργία ενός νέου, πλήρως ηλεκτρικού πορθμείου και της μετατροπής των υφιστάμενων μικρών παραδοσιακών επιβατηγών σκαφών σε ηλεκτρικά σκάφη.
Επένδυση στα ψάρια
Επίσης έχει σημασία να πούμε ότι η Masdar από το Αμπού Ντάμπι, είναι θυγατρική της Mubadala Investment Company, του κρατικού fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 240 δισ. δολαρίων. Σημειώνεται ότι το fund Mubadala είχε συμπράξει με την Motor Oil για τη δημιουργία πλωτών αιολικών πάρκων στην Ελλάδα. Επίσης έχει επενδύσει στις ιχθυοκαλλιέργειες καθώς είχαν γίνει βασικός μέτοχος της Avramar η οποία δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των Νηρέα, Σελόντα και Andromeda. Δεν ξέρω αν το τελευταίο τους αρέσει και σήμερα.