O Δένδιας δεν έχει αλλάξει γνώμη για την Προεδρία της Δημοκρατίας - «Καυτό» το 2025 για το Πεντάγωνο
Με τις μηχανές στα «κόκκινα» μπαίνει το 2025 για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το οποίο θα προχωρήσει με τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τα εξοπλιστικά. Επιμένει να μένει μακριά από τα σενάρια για την Ηρώδου Αττικού ο Νίκος Δένδιας.
«Ο Νίκος Δένδιας δεν έχει αλλάξει άποψη για τα σενάρια περί της Προεδρίας της Δημοκρατίας» επιμένουν πηγές δίπλα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας επαναλαμβάνοντας πως ο ίδιος δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα όσα κυκλοφορούν σε δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία γύρω από το όνομά του και ενώ η συζήτηση έχει παραπεμφθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για τα τέλη Ιανουαρίου.
Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε πρόσφατη συνέντευξή του έχει ξεκαθαρίσει πως κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στις προθέσεις του αν και μέχρι σήμερα επιμένει πως είναι απολύτως τιμητικό για έναν πολιτικό να συζητείται το όνομά του για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Όπως σημειώνουν άλλωστε οι ίδιες πηγές, το 2025 θα είναι πραγματικά «καυτό» για το Πεντάγωνο...
Μπαράζ νομοσχεδίων το 2025
Την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων η οποία περιλαμβάνει και το κλείσιμο συνολικά 137 στρατοπέδων σε όλη τη χώρα, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαρτίου 2025.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τα χρήματα τα οποία θα συγκεντρωθούν από την αξιοποίησή τους, είτε μέσω μισθώσεων είτε μέσω πωλήσεων (μέρος τους θα αποδοθεί και για δημόσια χρήση) θα διατεθούν αποκλειστικά στο εν εξελίξει οικιστικό πρόγραμμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις που αφορά την κατασκευή κτηριακών συγκροτημάτων για τις ανάγκες των στελεχών σε παραμεθόριες περιοχές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, θα παρουσιαστούν δύο ακόμη νομοσχέδια, αρχικά για το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα και στη συνέχεια αυτό που αφορά την Εφεδρεία.
Σε ότι αφορά την άμυνα της χώρας, πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σημειώνουν ότι πρόκειται για περισσότερα από 60 προγράμματα, ανάμεσα τους η αναβάθμιση των ΜΕΚΟ αλλά και η αντιπυραυλική ασπίδα. Τα προγράμματα είναι προτεραιοποιημένα βάσει των αναγκών των Επιτελείων με γνώμονα πάντα την τήρηση του δημοσιονομικού πλαισίου.
«Η Τουρκία μπαίνει σε δεύτερη χώρα στη Μεσόγειο»
Με τις κεραίες να είναι στραμμένες στις εξελίξεις στη Συρία και στο ρόλο που διαδραματίζει η Άγκυρα, πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανέφεραν ότι πρόκειται για μία εξέλιξη την οποία η Αθήνα παρακολουθεί και αξιολογεί, λέγοντας μάλιστα πως το γεγονός ότι η Τουρκία αποκτά «πάτημα» και σε δεύτερη χώρα στη Μεσόγειο, δεν αποτελεί καλή εξέλιξη.
Σε ότι αφορά τα σενάρια περί πρόθεσης της Άγκυρας να προχωρήσει σε σύναψη ενός ακόμη παράνομου Μνημονίου για την οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία, όπως συνέβη και με τη Λιβύη, αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αντιδράσει. Μάλιστα υπενθυμίζουν ότι η Κύπρος είναι χώρα που ανήκει στην ΕΕ και το Δίκαιο της Θάλασσας είναι μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Θα πρόκειται για μία ενέργεια η οποία δεν θα είναι φιλική, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν.