Ο Δένδιας ανοίγει περπατησιά ή είναι απλά λαγός αλλαγών;
Ο Υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας, δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο εντός της κυβερνητικής παράταξης. Καθώς στην κομματική επετηρίδα θεωρείται το νούμερο δυο, καθώς για τους περισσότερους εντός της ΝΔ, θεωρείται ότι αν προκύψει θέμα ηγεσίας για το κυβερνών κόμμα, ως το απόλυτο φαβορί να διαδεχτεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Άρα, οι τοποθετήσεις του έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα ακόμη και για αυτόν τον λόγο. Και μπορεί τα ΜΜΕ να απασχόλησαν περισσότερο οι αποφάσεις του να κλείσει δεκάδες στρατόπεδα, που ήταν επί της ουσίας «φαντάσματα» ή «ρουσφέτια», αλλά οι δηλώσεις του που προκαλούν τεκτονικές δονήσεις για τους γνωρίζοντες, τις τελευταίες ημέρες ήταν δυο. Που δεν πήραν την προβολή που τους έπρεπε καθώς σηματοδοτούν δυο σημαντικές παρεμβάσεις του κ. Δένδια.
Η πρώτη ήταν καθαρά ιδεολογική και αφορούσε την τοποθέτησή του περί συντηρητισμού. Ο Υπουργός Αμυνας δήλωσε ξεκάθαρα ότι το να είσαι συντηρητικός δεν είναι κακό πράγμα. Χαρακτηριστικά τόνισε μεταξύ άλλων: «η διατήρηση της εθνικής ταυτότητας σε καμία περίπτωση δεν συνιστά συντηρητική ατζέντα», διευκρινίζοντας ότι η λέξη συντήρηση δεν έχει αρνητικό αλλά βαθύτατα θετικό πρόσημο.
«Συντήρηση και πρόοδος μπορούν και πρέπει να συνυπάρχουν, αλίμονο εάν ο ελληνισμός δεν συντηρήσει με επιμέλεια τα ταυτοτικά του στοιχεία, επί των οποίων εδράζεται το έθνος, και επιτρέψει να υποκύψουν στη σήψη», πρόσθεσε ο Νίκος Δένδιας και υπογράμμισε ότι η διατήρηση των στοιχείων της εθνικής ταυτότητας «είναι ενέργεια βαθύτατα ενωτική, συγχρόνως συντηρητική και ταυτόχρονα προοδευτική, ενώ υπερβαίνει κόμματα, κυβερνήσεις, υπερβαίνει παρατάξεις, ενώνει τους Έλληνες και την ίδια στιγμή συμβαδίζει με την επιδίωξη της ευρωπαϊκής μας προόδου». Υπενθύμισε, δε, ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για «να θωρακίσει και να συντηρήσει το εθνικό οικοδόμημα, όχι για να το αλλοιώσει».
«Φιλοδοξούμε να είμαστε διακριτοί, συντηρητικοί, προοδευτικοί και ταυτόχρονα η υπερήφανη παράμετρος του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, στο οποίο έχουμε συνεισφέρει θεμελιώδεις αρχές και αξίες», κατέληξε ο κ. Δένδιας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν φιλοδοξούμε να καταστούμε μέρος ενός «ανέστιου, ανερμάτιστου, άνευρου και απάτριδος πολιτισμικού χυλού». Κι αυτό την ώρα που διάφορες φωνές εντός της ΝΔ θεωρούν τις έννοιες δεξιός και συντηρητικός κάτι που πρέπει να εξοβελιστεί από το πολιτικό λεξιλόγιο της ΝΔ.
Η δεύτερη αφορούσε τον πόλεμο που διεξάγεται εδώ και δυο χρόνια στην Ουκρανία, μετά από την ρωσική εισβολή. Ο Υπουργός Αμυνας, μιλώντας στον Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο έκανε μια τοποθέτηση βόμβα, για μένα, και άλλαξε όλο το αφήγημα που είχε μέχρι τώρα η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός και επιγραμματικά περιγραφόταν με το «είμαστε στην σωστή πλευρά της Ιστορίας». Και αυτό γιατί για πρώτη φορά από έναν Υπουργό της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, ακούστηκε η άποψη να σταματήσει ο πόλεμος εκεί που είναι και να ακολουθήσει αργότερα η συζήτηση για το εδαφικό! Μια θέση βέβαια που καμία σχέση δεν έχει με τη γραμμή που ακολουθεί η Ευρωπαική Ενωση και η Ελλάδα και είναι πιο κοντά σε αυτή που έχει εκφράσει ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ.
Και το ερώτημα για μένα είναι ένα αλλά έχει δυο σκέλη: Εάν ο Νίκος Δένδιας βλέποντας την δημοσκοπική καθήλωση της ΝΔ αποφάσισε να ανοίξει περπατησιά για την επόμενη μέρα, ή εάν λειτουργεί ως «λαγός» για την αλλαγή πορείας του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης. Οι απαντήσεις υποθέτω ότι θα δοθούν προσεχώς και θα έχει ενδιαφέρον τι θα απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης όταν ερωτηθεί…