Ο Χρήστος Ζερεφός στο Flash.gr για τον τυφώνα Milton - Ο θεός των Μάγιας και ένα προφητικό ποίημα
Τι είναι ο τυφώνας και τι ο κυκλώνας; Γιατί ο «Milton» πήρε τη συγκεκριμένη ονομασία; Τι φοβίζει επιστήμονες και αρχές. Ο Καθηγητής Ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός απαντά μέσω του Flash.gr.
Όπως εξηγεί στον Flash.gr o Χρήστος Ζερεφός: «Όταν λέμε για τροπικό κυκλώνα και τυφώνα είναι το ίδιο πράγμα. Δηλαδή οι κυκλώνες των τροπικών, ονομάζονται τυφώνες στον Ατλαντικό ωκεανό, στην Κίνα και στον Δυτικό Ειρηνικό, ενώ στον Ανατολικό Ειρηνικό έχουν το όνομα του χουρικάνο. Hurricane στα Αγγλικά.
Ο Χουρικάνο ήταν ένας θεός που έλεγχε αυτές τις μεγάλες διαταραχές, που σήμερα τις λέμε κυκλώνες των τροπικών. Επομένως, οι κυκλώνες των τροπικών συμβαίνουν στους τροπικούς, δηλαδή 23 μοίρες βόρεια - 23 μοίρες νότια από τον Ισημερινό και αυτοί οι κυκλώνες έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
- Συμβαίνουν σε μια περίοδο μεταξύ του Μαΐου και του Οκτωβρίου
- Συμβαίνουν μέσα στην τροπική ζώνη, με κέντρο της τον Ισημερινό
«Η αιτία που συμβαίνουν αυτά τα φαινόμενα, είναι ότι ο ήλιος θερμαίνει τη θάλασσα σημαντικά και μπορεί να δημιουργήσει αυξήσεις της θερμοκρασίας, όπως φέτος και πέρσι στους τροπικούς, οι οποίες υπερβαίνουν σε ορισμένες περιοχές και τους 3 με 3,5 βαθμούς πάνω από το κανονικό. Αυτό που αποκαλούμε υπερθέρμανση της θάλασσας».
«Είτε μιλάμε για τυφώνες λοιπόν, είτε για κυκλώνες είναι το ίδιο πράγμα», μας εξηγεί ο κύριος Ζερεφός. Ονομάζονται κυκλώνες των τροπικών και τους αποδίδουν διαφορετικές ονομασίες, ανάλογα τη χώρα και τη γωνιά του πλανήτη. Τυφώνες στην Ελλάδα, στον Ειρηνικό -στη δε ακτή της Δυτικής Αμερικής, Περού, Χιλή- hurricanes, ενώ στην Ανατολική πλευρά, στην Ασία ονομάζονται Typhoon. Ψηλός από το Ται και άνεμος από το φον. Που σημαίνει ισχυρός άνεμος. Έχουν πέντε κλίμακες και αν μιλάμε για τον «Μilton», τότε τέτοια χαρακτηριστικά τα συναντάμε μας λέει ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, μια φορά στα 100 χρόνια…
«Γιατί; Διότι έχει πάρα πολύ νερό, πάρα πολύ μεγάλες ταχύτητες, πάρα πολύ μεγάλη ενέργεια. Από που προκύπτει η ενέργεια αυτή; Από τη θάλασσα. Ο Ποσειδώνας έκανε το “θαύμα” του. Οι τυφώνες ή κυκλώνες των τροπικών, είναι φαινόμενα που έχουν προκύψει από υπερθέρμανση των υδάτων στον ωκεανό. Η υπερθέρμανση αυτή οδηγεί σε μεγάλη εξάτμιση, η οποία συνδυάζεται και με άλλα τοπικά φαινόμενα και δημιουργούνται πολύ μεγάλοι, όσο είναι η Ευρώπη ή και πιο μικροί κυκλώνες. Αυτοί οι κυκλώνες των τροπικών, είναι γεμάτοι από νερό και κάπου πρέπει να αποδώσουν το νερό για να επέλθει οικολογική και θερμοδυναμική ισορροπία στον πλανήτη. Δηλαδή “ρουφάνε” από τη θάλασσα, οι υδρατμοί ανεβαίνουν ψηλά, ψύχονται, συμπυκνώνονται και πέφτουν σα βροχή, αλλά το ρούφηγμα αυτό προέρχεται από την εξάτμιση και την ενέργεια που προσέφερε ο ήλιος. Γιατί την προσέφερε ο ήλιος; Είτε γιατί ο ήλιος είναι πιο λαμπρός, είτε γιατί δεν εμποδίστηκε η ακτινοβολία του ήλιου να αποψύξει τον πλανήτη προς το διάστημα. Επομένως όσο πιο καθαρός είναι ο αέρας, τόσο πιο πολλή ενέργεια από τον ήλιο μπορεί να απορροφήσει.»
Ο ανατριχιαστικός λόγος που οι επιστήμονες ονόμασαν «Μilton» τον τυφώνα
Κι ενώ οι αρχές προειδοποιούν τους κατοίκους της Φλόριντα και οι απεγνωσμένες εκκλήσεις για εκκενώσεις συνεχίζονται, ο Καθηγητής της Ατμόσφαιρας που έχει εργαστεί κατά το παρελθόν στον ΝΟΑ (National Oceanic and Atmospheric Administration) απ’ όπου και προέρχονται αυτές οι προειδοποιήσεις, μας εξηγεί από που πήρε το συγκεκριμένο όνομα ο τυφώνας Μilton…
«Είχα την τιμή να δουλέψω εκεί παλιά και ξέρω πολύ καλά τη σοβαρότητα με την οποία λειτουργούν αυτοί οι οργανισμοί και όταν στέλνουν αυτό το σήμα, το προειδοποιητικό το εννοούν και είναι πολύ σοβαρή η κατάστασή. Θέλει μεγάλη προσοχή, μεγάλη προσοχή! Τώρα δεν ξέρω αν είναι τυχαίο, αλλά το όνομα Milton, αναφέρεται σ’ έναν σπουδαίο συγγραφέα Αγγλοαμερικανό, ο οποίος έγραψε τον Απολεσθέντα Παράδεισο, Paradise Lost. Ο Μilton, ήταν ένας ποιητής σπουδαίος, τόσο σπουδαίος ώστε στο πανεπιστήμιο της Σαπιέντζα στη Ρώμη, έχουν τον Γαλιλαίο πεθαμένο να τον κρατάει στα χέρια του ο John Milton.
-Κύριε καθηγητά φαντάζομαι ότι δεν είναι τυχαία η επιλογή του ονόματος. Ίσως γιατί μπορεί να απωλέσουμε τον “παράδεισο” της Φλόριντα;
«Γι' αυτό σας το λέγω...»
Μάλιστα, τονίζει ο κύριος Ζερεφός τα φαινόμενα αυτά, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, γίνονται όλο και πιο συχνά, όλο και πιο έντονα. Όσο για τη χώρα μας, τυφώνες και κυκλώνες των τροπικών δεν μπορεί να γίνουν, μας λέει. Μπορεί όμως να γίνουν ρούφουλες, δηλαδή υδροστρόβιλοι. Ένα φαινόμενο που για πρώτη φορά αποτυπώθηκε από τον Όμηρο…
«Η πρώτη περιγραφή τους έχει γίνει στην Οδύσσεια του Ομήρου, όπου το πλήρωμα του Οδυσσέα άνοιξε το ασκό του Αιόλου, είχε φυλάξει μέσα, είχε εγκλωβίσει όλους τους ανέμους και τους απελευθέρωσαν οι ναύτες του. Αυτό τι σημαίνει; Ότι όλοι οι άνεμοι φυσούσαν ταυτόχρονα και αυτό ήταν ένας υδροστρόβιλος ισχυρότατος, ο οποίος πήρε το καράβι του Οδυσσέα μαζί με τους ναυτικούς του και τους εξαφάνισε. Βεβαίως αυτή είναι η όμορφη ποιητική περιγραφή αυτού του γεγονότος, από τον μεγαλύτερο ποιητή όλων των εποχών. Τον Όμηρο.»