Ο «Kaiser» Φραντς Μπέκενμπαουερ και 5... μυστικά τα οποία δεν γνωρίζατε
Η επίδραση του Φραντς Μπέκενμπαουερ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, δύσκολα μπορεί να εξηγηθεί, καταγραφεί, διατυπωθεί. Ας αφήσουμε έναν «δικό μας» να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Ο Ότο Ρεχάγκελ τόνισε παλαιότερα για τον «Kaiser» ότι: «Αν μας πει ότι η μπάλα είναι τετράγωνη, τότε θα τον πιστέψουν άπαντες». Εξέπεμπε τη λάμψη, την αύρα, το... αυτοκρατορικό στιλ, στο οποίο υποκλίθηκε ο ποδοσφαιρικός πλανήτης, όλος όμως.
Σε μία περίοδο στην οποία οι αμυντικοί ήταν... τσεκούρια, δυσκίνητοι, έδιωχναν την μπάλα σχεδόν έξω από το γήπεδο, φρόντιζαν να βγάζουν το λάδι των αντιπάλων, ο «Αυτοκράτορας» παρουσίαζε πρωτόγνωρες αρετές, ειδικά για τη θέση που αγωνίστηκε.
Ο Τζιάνι Ριβέρα το μετέφερε πολύ σωστά, αναδεικνύοντας την ποδοσφαιρική ποιότητα του Μπέκενμπαουερ: «Είναι αδιανόητο για μένα. Κάθε 100 χρόνια γεννιέται ένας τέτοιος ποδοσφαιριστής. Και τον υποβαθμίζουν να παίζει ως λίμπερο». Λίμπερο, ξεχασμένος όρος στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, ο πάλαι ποτέ τελευταίος παίκτης στην αμυντική γραμμή. Θέση στην οποία προσδόθηκε μία άλλη έννοια, χάρη στις ικανότητες του Φραντς στο χορτάρι.
Πέραν αυτού; Ένας λάτρης του γκολφ, άνθρωπος χαμηλών τόνων, αφοσιώθηκε από ένα σημείο και μετέπειτα πλήρως στην οικογένειά του. Έμεινε δίπλα στην αγαπημένη του Μπάγερν, εν καιρό αποσύρθηκε από τα κοινά. Τα θέματα υγείας του τον λύγισαν φτάνοντας τα 78 χρόνια. Ας θυμηθούμε 5 ιστορίες που σημάδεψαν τον «Kaiser».
1. Η αναζήτηση σιδερικών και χαρτιών
Πιτσιρικάς ήταν ο Φραντς, έκανε ότι μπορούσε για να αθληθεί με το αγαπημένο σπορ του, το ποδόσφαιρο. Θυμάται πως μικρός μάζευε σίδερα και παλιόχαρτα στην περιοχή όπου διέμενε. Τα πήγαινε στους διάφορους εμπόρους για να συγκεντρώσει τα Pfenning, ελάχιστα νομίσματα δηλαδή, ώστε να αγοράσει μία δερμάτινη μπάλα. Κάθε μέρα έπαιζε με την παρέα του και κάθε βράδυ ένας διαφορετικός την έπαιρνε σπίτι του.
2. Τα γράμματα
Συνολικά ο Μπέκενμπαουερ παντρεύτηκε τρεις φορές και έκανε 5 παιδιά, εκ των οποίων ο Στέφαν, ο πιο δραστήριος στο χώρο του ποδοσφαίρου, απεβίωσε το 2015 σε ηλικία 46 ετών. Η πρώτη σύζυγός του ήταν η γραμματέας Μπριγκίτε Βίτμαν, με την οποία απέκτησε δύο γιούς. Εκείνη ήταν που το 1968 είχε να ασχοληθεί έντονα με τη... γραφειοκρατία. Ο Μπέκενμπαουερ εξ’ αρχής ήταν στα... φόρτε του και από τους αγαπητούς της Μπάγερν. Μετέπειτα ακολούθησε η εξαιρετική πορεία με την Εθνική Γερμανίας. Η αγάπη του κόσμου αποδείχτηκε σε καθημερινή βάση στην οικία τους, μιας και κατέφθαναν περίπου 1.500 (!) γράμματα από τους θαυμαστές του.
3. Γήπεδο γκολφ με το όνομά του
Αρκετοί ποδοσφαιριστές ασχολούνται με το γκολφ, ως παράλληλο χόμπι ή μετέπειτα απασχόληση στο τέλος της καριέρας τους. Ο Μπέκενμπαουερ ήταν από τους πρώτους που άφησαν το ένα χορτάρι και... πάτησαν το άλλο. Και μάλιστα δεν τα πήγαινε τόσο άσχημα. Συχνά-πυκνά, κυρίως την εποχή του ως προπονητής, φρόντιζε να χτυπάει το μικρό μπαλάκι και να προσπαθεί να βρει τρύπα.
Μάλιστα η δική του... τρέλα για το γκολφ ώθησε τον πρώην πρωταθλητή, Μπέρνχαρντ Λάνγκερ να ονομάσει την 18άρα πίστα με το όνομα του Φραντς Μπέκενμπαουερ. Από το 2013 έως το 2017 διεξήχθη εκεί το PGA European Tour. Το Golf Resort βρίσκεται 140 χλμ. από το Μόναχο.
4. Και γιατί παρακαλώ «Αυτοκράτορας»;
Μαέστρος στο γήπεδο, αρχιτέκτονας στον πάγκο. Αλλά για όλους ήταν πάντα ο «Kaiser», δηλαδή «Κάιζερ» στην προσφώνηση. Γιατί όμως τον αποκαλούσαν με αυτό το παρατσούκλι; Το Kaiser σημαίνει αυτοκράτορας. Από τότε που ξεκίνησε την καριέρα του, το 1971, ένα περιοδικό και με φωτογραφία του Αυστριακού φωτορεπόρτερ Χέρμπερτ Ζίντχεφερ, παρομοίασε τον Φραντς με τον Αυτοκράτορα Φραντς Γιόζεφ τον 9ο.
Από τότε, του είχε μείνει το παρατσούκλι «αυτοκράτορας», προφανώς έχοντας και το ίδιο όνομα. Φρόντισε μάλιστα και ο ίδιος να το αποδείξει στον αγωνιστικό χώρο. Μία ηγετική μορφή και ένας «βράχος» στην άμυνα.
5. Η ελληνική... πινελιά!
Τις δεκαετίες του ’60 και ’70 αν μη τι άλλο η Εθνική της Δυτικής Γερμανίας αποτελούσε μεγάλο φόβητρο. Η όλη σπουδαία γενιά παικτών της Μπάγερν αποτελούσαν τον κορμό της, μεταξύ αυτών και ο Φραντς Μπέκενμπαουερ. Η Ελλάδα είχε την τύχη και την... ατυχία ταυτόχρονα να τον αντιμετωπίσει, μαζί με όλα τα υπόλοιπα αστέρια της τότε «μάνσαφτ». Οι δύο ομάδες είχαν δώσει τον πρώτο μεταξύ τους αγώνα στις 20 Νοεμβρίου το 1960, με τους Γερμανούς να επικρατούν με 3-0 για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο «Απόστολος Νικολαΐδης».
Η «γαλανόλευκη» κόντραρε τη Δυτική Γερμανία και σε φιλικό παιχνίδι. Ένα ματς μάλιστα στο οποίο ο Φραντς Μπεκενμπάουερ είχε βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα. Η Εθνική είχε υποδεχτεί τους Γερμανούς στο «Καραϊσκάκη» στις 22 Νοεμβρίου το 1970. Οι φιλοξενούμενοι είχαν επικρατήσει με 3-1, χάρις τα γκολ των Νέτσερ (30'), Γκραμπόφσκι (41'), αλλά και του Μπεκενμπάουερ, ο οποίος σκόραρε το τελευταίο γκολ της αναμέτρησης στο 73ο λεπτό, με τον δικό του απαράμιλλο τρόπο.
Το μοναδικό γκολ για την εθνική μας ομάδα σε εκείνη την αναμέτρηση, είχε πετύχει ο Γιούτσος στο 52', ο οποίος είχε μειώσει προσωρινά σε 1-2.