Ο αποκλεισμένος Πρύτανης και οι ξεσηκωμένοι φοιτητές στις ΗΠΑ
Καλά τα μεγάλα λόγια και οι υποσχέσεις αλλά ο βασιλιάς παραμένει ακόμη γυμνός
Ελπίζαμε ότι αυτή η κυβέρνηση όταν δεσμευόταν ότι δεν θα βλέπαμε εικόνες ντροπής στα ελληνικά Πανεπιστήμια, ότι θα το εννοούσε. Πέντε χρόνια μετά, τα όσα συνέβησαν στην Πάτρα με τον «αποκλεισμό» επί 4 ώρες και βάλε του Πρύτανη του Πανεπιστημίου, με στόχο να δώσει… χάρη σε φοιτητές που μετείχαν στις καταλήψεις, μόνο θλίψη μπορούν να προκαλούν. Διότι καλά τα μεγάλα λόγια και οι υποσχέσεις, αλλά έρχονται κάτι τέτοια περιστατικά που δείχνουν ότι ο βασιλιάς παραμένει ακόμη γυμνός.
Διότι μπορεί να κατάπιαμε τα παραμύθια περί Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, που το μόνο που απέμεινε από αυτήν είναι ο τίτλος και κάποιοι διορισμοί, αλλά το να εξακολουθούν μέχρι σήμερα οι Πανεπιστημιακοί να είναι απροστάτευτοι, μπροστά στο…δίκιο των γνωστών ομάδων αποτελεί ντροπή και δεν καταπίνεται εύκολα.
Όπως δεν καταπίνεται το γεγονός ότι τέτοια περιστατικά ακόμη και αυτή η κυβέρνηση αρχίζει να τα αποδέχεται ως φυσιολογικά παρά το ότι κάποτε αποτελούσε σημείο αναφοράς για τα στελέχη της ΝΔ.
Τα γράφω αυτά κάνοντας παράλληλα σύγκριση με τα όσα συμβαίνουν στην Αμερική. Και εκεί μια μερίδα φοιτητών έχει ξεσηκωθεί για να σταματήσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή. Και μάλιστα οι διαμαρτυρίες συμβαίνουν και σε Πανεπιστήμια που ανήκουν στην ελίτ και με δίδακτρα 60 και 70 χιλιάδων δολαρίων το έτος. Κανείς τους όμως δεν διανοήθηκε να αποκλείσει τους καθηγητές και τον πρύτανη, κανείς δεν σκέφθηκε να βάλει φωτιά στα κτίρια και να τα παραδώσει την επομένη διαλυμένα και καταστραμμένα, κανείς δεν σκέφθηκε να τα αφήσει στο έλεος των μπαχαλάκηδων. Διαμαρτύρονται με ένα βασικό αίτημα. Να προστατεύσουν τα πανεπιστήμιά τους ως κέντρα ελεύθερης διακίνησης ιδεών.
Και καλό είναι πολιτεία και φοιτητικό κίνημα στη χώρα μας να δουν πως διεκδικούν οι φοιτητές των αμερικανικών πανεπιστημίων και πόσο σέβονται τους χώρους και τους ανθρώπους που έχουν επιλέξει για την ακαδημαϊκή τους πορεία.
Απλά με αφορμή ένα ακόμη περιστατικό αυτό της Πάτρας, τι θα γίνει όταν επιχειρήσουν να λειτουργήσουν στη χώρα μας τα Μη Κρατικά Μη Κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια. Κάτω από ποιες συνθήκες θα ξεκινήσουν και πως άραγε σκέπτεται η Πολιτεία να προστατέψει καθηγητές και φοιτητές αυτών των Πανεπιστημίων, όταν δεν μπορεί να προστατέψει έναν Πρύτανη στην Πάτρα. Πραγματικά θα ήθελα να δω ποιο είναι το σχέδιο απέναντι στο…ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα και στις παραφυάδες του.
Τα καμπανάκια τα κτυπώ εγκαίρως για να μην πέσουν κάποιοι όταν έρθει η ώρα πάλι από τα σύννεφα…