Γιατί η Ρωσία θέλει να στείλει το πυρηνικό της οπλοστάσιο στο Διάστημα
Ο Πολύκαρπος Αδαμίδης, καθηγητής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, μίλησε στο «Action24» για τις πυρηνικές δυνατότητες της Ρωσίας και για τις φοβίες που τους διακατέχουν, λόγω της υπεροχής των ΗΠΑ μακριά από τη Γη.
«Ό,τι έχει να κάνει με το Διάστημα κατά κανόνα παραπέμπει στον λεγόμενο Πόλεμο των Άστρων», από την εποχή της προεδρίας του Ρόναλντ Ρέιγκαν «οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προσπάθησαν να πρωταγωνιστήσουν στο Διάστημα με σκοπό να έχουν το πάνω χέρι στην κόντρα τους με τη Ρωσία», ανέφερε ο καθηγητής.
«Το σύστημα αυτό παρόλο που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, ήταν μία από τις αιτίες που κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση», πρόσθεσε ο κ. Αδαμίδης, αφού: «Εξαιτίας της φρενίτιδας εξοπλισμού και της προσπάθειάς των Σοβιετικών να ανταγωνιστούν τις ΗΠΑ χρεοκόπησαν».
«Η αναφορά περί ανάπτυξης πυρηνικών στο Διάστημα στοχεύει στην καταστροφή του δικτύου δορυφόρων που ελέγχει την παροχή πληροφοριών, όπως επίσης και τον εντοπισμό στόχων πάνω στη Γη.»
Το βασικό σε ό,τι αφορά τον τρόπο διεξαγωγής αυτού του πολέμου αποτυπώνεται στη φράση του καθηγητού: «Η πληροφορία έχει τον μείζονα ρόλο, έχει τη μέγιστη προσφορά στον τρόπο δράσης των εμπολέμων.»
Τα διαστημικά απορρίμματα που θα δημιουργηθούν μετά από μια πιθανή καταστροφή δορυφόρου μπορούν να αχρηστεύσουν το σύστημα μεταβίβασης και παροχής πληροφοριών, το λεγόμενο Kessler effect: «Το Διάστημα μπορεί να καταστεί μη λειτουργικό από τη διασπορά τέτοιων αποβλήτων, τονίζει ο κ. Αδαμίδης.».
Σύμφωνα με τον καθηγητή της ΣΣΕ, «ο κύριος φόβος των Αμερικανών έχει να κάνει με την εξουδετέρωση της δυνατότητάς τους να εντοπίζουν ακριβώς ποιοι είναι οι στόχοι του αντιπάλου και να κατευθύνουν αντίστοιχα τα δικά τους πλήγματα», εξηγώντας: «Λέγεται, η ανάδειξη του θέματος τις τελευταίες μέρες είχε ν κάνει και με την άσκηση μιας έμμεσης πίεσης για να περάσει το πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία, αφού οι πολιτικές σκοπιμότητες παίζουν πάντα τον ρόλο τους.»
Η στάση της Ρωσίας
Η Ρωσία απέρριψε σήμερα προειδοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών για νέες ρωσικές πυρηνικές δυνατότητες στο διάστημα, αποκαλώντας την «κακόβουλη σκευωρία» και «κόλπο» του Λευκού Οίκου ώστε τα μέλη του Κογκρέσου να εγκρίνουν περισσότερα χρήματα για να αντιμετωπιστεί η Μόσχα.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενημερώσει το Κογκρέσο και συμμάχους τους στην Ευρώπη για νέα στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών σε σχέση με τις ρωσικές πυρηνικές δυνατότητες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν διεθνή απειλή», δήλωσε χθες Τετάρτη 14/2, στο Reuters πηγή που ενημερώθηκε για το θέμα.
«Οι νέες δυνατότητες που συνδέονται με τις προσπάθειες της Ρωσίας να αναπτύξει όπλο με βάση το διάστημα, δεν αποτελούν επείγουσα απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες», συμπλήρωσε.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως δεν θα σχολιάσει την ουσία των αναφορών μέχρι οι λεπτομέρειες να αποκαλυφθούν από τον Λευκό Οίκο. Είπε, όμως, πως η προειδοποίηση της Ουάσινγκτον είναι σαφώς μια προσπάθεια ώστε το Κογκρέσο να εγκρίνει περισσότερα χρήματα.
«Είναι φανερό πως ο Λευκός Οίκος προσπαθεί, με κάθε τρόπο, να ενθαρρύνει το Κογκρέσο να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο για τη διάθεση χρημάτων, αυτό είναι φανερό», δήλωσε ο Πεσκόφ όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. «Θα δούμε τι κόλπα θα χρησιμοποιήσει ο Λευκός Οίκος», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο επικεφαλής της ομάδας για τον έλεγχο των εξοπλισμών, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολτείες για «κακόβουλη σκευωρία», ανέφερε το TASS.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση, έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962. Η Μόσχα και η Ουάσινγκτον έχουν προειδοποιήσει αμφότερες για τον κίνδυνο μιας σύγκρουσης ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις: τα οπλοστάσια και των δύο μαζί αντιστοιχούν περίπου στο 90% των πυρηνικών όπλων σε όλο τον κόσμο, και έχουν αμφότερες προηγμένους στρατιωτικούς δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη γη.
Οι ΗΠΑ θεωρούν την Κίνα και τη Ρωσία ως τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές τους και η Ουάσινγκτον λέει πως τόσο η Μόσχα όσο και το Πεκίνο αναπτύσσουν μία γκάμα νέων οπλικών συστημάτων, περιλαμβανομένων πυρηνικών, κυβερνο- και διαστημικών δυνατοτήτων.
Η Ρωσία δηλώνει πως η κυριαρχία των ΗΠΑ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου καταρρέει και πως η Ουάσινγκτον επί χρόνια σπέρνει το χάος στον πλανήτη ενώ αδιαφορεί για τα συμφέροντα άλλων δυνάμεων, υπογραμμίζοντας πως οι ΗΠΑ αναπτύσσουν πλήθος νέων όπλων.
Ο Ψυχρός Πόλεμος
Τα πρώτα «Ψυχροπολεμικά» χρόνια, αφού η Ρωσία πήρε το προβάδισμα στη διαστημική κούρσα και αμφότερες οι πλευρές ανέπτυξαν διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, η Δύση πρότεινε μια συνθήκη για απαγόρευση των πυρηνικών όπλων στο διάστημα.
Το αποτέλεσμα ήταν η Συνθήκη για το «Απώτερο Διάστημα» του 1967 η οποία απαγορεύει να τεθούν σε τροχιά ή στο απώτερο διάστημα όπλα μαζικής καταστροφής.
Τα τελευταία χρόνια, οι διαφωνίες ανάμεσα στη Μόσχα και στην Ουάσινγκτον έχουν υπονομεύσει το πλαίσιο των συνθηκών ελέγχου των εξοπλισμών που αποσκοπούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου μεταξύ τους.
Οι New York Times και το ABC News ανέφεραν νωρίτερα πως τα νέα στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών έχουν σχέση με τις ρωσικές προσπάθειες να αναπτύξουν ένα αντιδορυφορικό πυρηνικό όπλο με βάση το διάστημα.
Προσώρας δεν είναι σαφές γιατί η Ρωσία θα χρειαζόταν πυρηνικό όπλο για να καταστρέψει έναν δορυφόρο.