Ο «αγαθός» serial killer που αιματοκύλησε τα Κύθηρα - Η αληθινή ιστορία πίσω από τις «17 Κλωστές»
Πώς ένας καλοκάγαθος τσαγκάρης και οργανοπαίκτης, έφτασε να γίνει ο μακελάρης των Κυθήρων και δήμιος.
Είναι 23 Αυγούστου 1909. Στο χωριό Καλοκαιρινές Κυθήρων οι χωριανοί ετοιμάζονται να πάνε στην εκκλησία για τη βάπτιση ενός μωρού. Μέσα σε μια στιγμή, η χαρά μετατρέπεται σε εφιάλτη.
Σε κατάσταση αλλοφροσύνης, ένας κάτοικος του νησιού, που μόλις έχει επιστρέψει στα Κύθηρα από τον Πειραιά, σφάζει εν ψυχρώ 15 συγχωριανούς του λίγα μέτρα μακριά από την εκκλησία. Είναι ο πρώτος Έλληνας serial killer και η ιστορία του ενέπνευσε τον Πάνο Δημάκη (το «Γεράκι» του The Chase) να γράψει το βιβλίο «17 Κλωστές», το οποίο μετέφερε στη μικρή οθόνη ο Σωτήρης Τσαφούλιας.
Η ιστορία του καλοκάγαθου τσαγκάρη
Ο Α.Λ. ήταν ένα καλοκάγαθο παιδί. Ένας φιλήσυχος νέος που αγαπούσε την οικογένειά του και τον αγαπούσαν οι χωριανοί του. Ήταν από τους καλύτερους οργανοπαίκτες στα πανηγύρια, ενώ ακολούθησε το επάγγελμα του τσαγκάρη καθώς είχε μεγάλο ταλέντο στο να φτιάχνει χειροποίητα στιβάνια.
Γρήγορα αποκτά το δικό του κατάστημα και οι δουλειές πηγαίνουν πολύ καλά. Μέχρι τη στιγμή που διαπληκτίζεται με μια γυναίκα που αρνείται να πληρώσει τα στιβάνια που του είχε παραγγείλει. Τελικά, εκείνη τον καλεί στο σπίτι της για να τον πληρώσει, εκείνος πηγαίνει και μετά από λίγο φτάνει ο σύζυγός της στο σπίτι, ο οποίος τον ξυλοκοπεί. Σύντομα το ζευγάρι αρχίζει να διαδίδει φήμες για τον νεαρό τσαγκάρη, ο οποίος χάνει την πελατεία του και αναγκάζεται να φύγει για τον Πειραιά, προκειμένου να αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον.
Η ζωή στην Αθήνα
Ο Α.Λ. πιάνει δουλειά σε έναν τσαγκάρη με καταγωγή από τα Κύθηρα. Καταφέρνει να ξεχωρίσει για την εργατικότητα και το ταλέντο του, με αποτέλεσμα οι παλαιότεροι εργαζόμενοι στην επιχείρηση να τον βλέπουν με... μισό μάτι. Έτσι του στήνουν παγίδα και τοποθετούν μέσα στην τσάντα του, κάποια εργαλεία της δουλειά. Ο νεαρός κατηγορείται για κλοπή και τελικά καταδικάζεται. Εκτίει την ποινή του, βρίσκει δουλειά και πάλι ως τσαγκάρης, αλλά όταν το νέο αφεντικό ενημερώνεται για το παρελθόν του, τον απολύει.
Μπροστά στο φάσμα της ανεργίας για ακόμη μία φορά, ο νεαρός τσαγκάρης επιστρέφει στα Κύθηρα. Μέσα του έχει μόνο μίσος για όλους εκείνους που θεωρεί ότι κατέστρεψαν τη ζωή του.
Το αιματοκύλισμα στις Καλοκαιρινές
Είναι 23 Αυγούστου 1909. Ο νεαρός στήνει καρτέρι κοντά στην εκκλησία και με ένα μαχαίρι σφάζει όποιον περνά από το σημείο. Κι ενώ όλοι πιστεύουν ότι είναι κάποιος πειρατής, ο παπάς του χωριού τον αναγνωρίζει και τον πυροβολεί με μια καραμπίνα στην πλάτη. Ο νεαρός τσαγκάρης δεν πεθαίνει, αλλά τρέχει να κρυφτεί. Έχει σφάξει 15 άτομα, μεταξύ αυτών και μια έγκυο γυναίκα με τα δύο της παιδιά.
Την επόμενη ημέρα, εντοπίζεται στην ταράτσα ενός σπιτιού και συλλαμβάνεται από την αστυνομία, με την υπόθεση να γίνεται γνωστή στο πανελλήνιο κι εκείνον να χαρακτηρίζεται ως ο μακελάρης των Κυθήρων. Οδηγείται στις φυλακές Ναυπλίου αναμένοντας την απόφαση του δικαστηρίου.
Ο «Καπετάν Δεκάξι»
Έχοντας σκοτώσει 15 άτομα, όλοι πιστεύουν ότι θα του επιβληθεί η θανατική ποινή. Τελικά, καταδικάζεται σε ισόβια, με τις φήμες της εποχής να αναφέρουν ότι το δικαστήριο πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση, προκειμένου να του αναθέσει τα καθήκοντα δημίου.
Ο ίδιος σκοτώνει έναν συγκρατούμενό του και παίρνει το προσωνύμιο «Καπετάν Δεκάξι» από τις 16 ζωές που έχει αφαιρέσει. Τελικά, ο κουρέας των φυλακών τον σφάζει με το ξυράφι, μετά από σχέδιο που έχουν καταστρώσει οι συγκρατούμενοί του.