«Νύχτα θανάτου και καταστροφής στην Αθήνα» - Μια θεομηνία με 43 νεκρούς
«Νυξ θανάτου και καταστροφής» αυτός ήταν ο τίτλος της εφημερίδας «Ελευθερία» την 7η Νοεμβρίου 1961, δύο ημέρες μετά την φονική θεομηνία που έπληξε την Αθήνα σκοτώνοντας συνολικά 43 ανθρώπους και αφήνοντας άστεγους 4.500
Η τρομακτική κακοκαιρία ξεκίνησε τη νύχτα της 5ης Νοεμβρίου με ισχυρούς ανέμους, δυνατή βροχή, χαλάζι και ατέλειωτους κεραυνούς. Οι σχεδόν χωρίς αποχετευτικό σύστημα δρόμοι της Αθήνας πλημμύρισαν ωστόσο αυτό που συνέβαινε την ίδια στιγμή στα Μπουρνάζι και τα Άνω Λιόσια ήταν πέρα από κάθε φαντασία.
Τόνοι νερού πλημμύριζαν τις φτωχογειτονιές των δυτικών προαστίων παρασέρνοντας ό,τι έβρισκαν στο πέρασμά τους. Σπίτια πλημμύριζαν ή παρασύρονταν από το νερό, ενώ δεκάδες ήταν εκείνοι που πνίγηκαν μέσα στα σπίτια τους καθώς η πλημμύρα τους εγκλώβισε μέσα σε αυτά.
Το νερό που δεν έχει οδό διαφυγής συνεχίζει την καταστροφική του πορεία και πλημμυρίζει τα Νέα Σφαγεία (σημερινός Ταύρος), το Θησείο, το Αιγάλεω, το Μοσχάτο, το Νέο Φάληρο, τη Νίκαια, τον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, ενώ σύμφωνα με τις τότε μαρτυρίες το νερό στην Πειραιώς είχε φτάσει τα δύο μέτρα.
Το πρωί της 6ης Νοεμβρίου, 1.500 στρατιώτες και 600 άνδρες της χωροφυλακής βγαίνουν έξω για να καταγράψουν το μέγεθος της καταστροφής.
400 σπίτια (μεταξύ αυτών και προσφυγικές παράγκες) διαλύθηκαν, άλλα 1.500 κρίνονται ετοιμόρροπα και άρα μη κατοικήσιμα. 4.000 κατοικίες έχουν πλημμυρίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και συνολικά 4.500 κάτοικοι της Αττικής μένουν μέσα σε μια νύχτα άστεγοι.
Στην απόγνωσή τους οι περισσότεροι φτάνουν στις εκβολές του Κηφισού. Μέσα στις λάσπες αναζητούν κάτι από τα αντικείμενα του νοικοκυριού τους, ενώ ο εντοπισμός κάποιου πολύτιμου αντικειμένου, που ενδεχομένως δεν τους ανήκει θα τους εξασφαλίσει μια μερίδα φαγητό.
Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της ΕΡΕ με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή θα στεγάσει τους πληγέντες σε σχολεία και σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής τους δίνει από δύο κλινοσκεπάσματα στον καθένα και φαγητό για κάποιο χρονικό διάστημα. Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις οι πλημμυροπαθείς κατήγγειλαν τραγικές συνθήκες διαβίωσης.
Λίγες ημέρες αργότερα οι ειδικοί θα εκδώσουν το πόρισμά τους. Σε αυτό αναφέρεται πως μέσα σε 8 ώρες έπεσαν 114 χιλιοστά βροχής, με αποτέλεσμα ο παραχείμμαρος των Λιοσίων να μην αντέξει και τα νερά να μπουν στα σπίτια.
Επίσης γινόταν έκκληση στην κυβέρνηση να προχωρήσει πάση θυσία σε έργα αποχέτευσης, ενώ σημειωνόταν πως σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρχε και άναρχη δόμηση.