Νύχτα αγωνίας στην Κωνσταντινούπολη: Ισχυροί μετασεισμοί, φόβοι για ενδεχόμενο «μεγασεισμό»
Ο ισχυρός σεισμός 6,2 Ρίχτερ ήταν μία από τις ισχυρότερες δονήσεις που έχουν συγκλονίσει την τουρκική μητρόπολη τα τελευταία χρόνια.
Με τον φόβο ενός επικείμενου μεγάλου σεισμού πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης, όπου η αγωνία πλανάται στον αέρα, με τον χορό των Ρίχτερ να συνεχίζεται, τους μετασεισμούς να ταρακουνούν την τουρκική μητρόπολη και τους σεισμολόγους να εκφράζουν την ανησυχία τους ότι η περιοχή που έδωσε τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ μπορεί να δώσει δόνηση που θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τους 7,5 βαθμούς της κλίμακας.
Στη διάρκεια της νύχτας, έγιναν περισσότεροι από 120 μικροί μετασεισμοί, που μεγάλωσαν ακόμη περισσότερο την ανησυχία των κατοίκων. Οι μεγαλύτεροι ήταν τα 3,9 Ρίχτερ στις 03:30 και τα 4,0 Ρίχτερ στις 04:00 τα ξημερώματα, εντείνοντας τους φόβους για το πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο.

Οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης πάντως, υπό τον φόβο ενός ακόμη πιο μεγάλου σεισμού διανυκτέρευσαν σε πάρκα, πλατείες ή ακόμη και στα αυτοκίνητά τους. Στο κέντρο της πόλης, πολλοί άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε πάρκα και άλλοι κάθισαν στα κατώφλια των σπιτιών τους, καθώς οι μετασεισμοί συνέχιζαν να γίνονται αισθητοί. Ορισμένα καταστήματα έκλεισαν μετά τον σεισμό που «ταρακούνησε» την ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τις τουρκικές αρχές, δεν υπάρχουν καταγραφές για υλικές ζημιές ή θύματα, αλλά έχουν καταγραφεί 151 τραυματισμοί. «Η περίθαλψη 151 πολιτών που τραυματίστηκαν όταν πήδηξαν από ύψος λόγω πανικού συνεχίζεται στα νοσοκομεία και δεν διατρέχουν θανάσιμο κίνδυνο» δήλωσε το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης σε ανακοίνωσή του.
Το επίκεντρο του σεισμού, που σημειώθηκε στις 12:49 ήταν στα ανοικτά των ακτών της Σηλυβρίας, στη Θάλασσα του Μαρμαρά, περίπου 80 χιλιόμετρα δυτικά της Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσαν η υπηρεσία Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων της Τουρκίας (AFAD) και ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια.
Το εστιακό βάθος ήταν 6,92 χλμ, σύμφωνα με την AFAD. Παρόμοια ήταν και η μέτρηση του Γερμανικού Ερευνητικού Κέντρου Γεωεπιστημών (GFZ), που είπε ότι ο σεισμός ήταν 6,2 βαθμών με εστιακό βάθος 10 χλμ.
Σε επιφυλακή η κυβέρνηση
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις» και ο υπουργός Μεταφορών Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου τόνισε ότι οι αρχικές επιθεωρήσεις δεν έδειξαν ζημιές ή προβλήματα σε αυτοκινητόδρομους, αεροδρόμια, σιδηροδρόμους.
«Όλες οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είναι σε επιφυλακή. Κανένα κτήριο δεν έχει καταρρεύσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε σε αυτό το στάδιο. Συνεχίζουμε τις έρευνες», ανακοίνωσε το κυβερνείο της Κωνσταντινούπολης, καλώντας τους πολίτες «να μείνουν μακριά από κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές». Ο δήμος τόνισε επίσης ότι παρακολουθεί την κατάσταση, διευκρινίζοντας ότι «δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές μέχρι στιγμής».
Ο φόβος του «μεγασεισμού»
Η Τουρκία διασχίζεται από δύο ρήγματα που έχουν προκαλέσει πολλούς φονικούς σεισμούς στο παρελθόν. Ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ ξύπνησε μνήμες του φονικού σεισμού του 1999 κοντά στην Κωνσταντινούπολη που σκότωσε 17.000 ανθρώπους.
Η Κωνσταντινούπολη ζει με τον φόβο ενός «μεγασεισμού» καθώς βρίσκεται 20 χλμ από το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας και ορισμένοι ειδικοί κάνουν προβλέψεις για έναν σεισμό τουλάχιστον 7 βαθμών έως το 2030, που θα προκαλούσε μερική ή ολική κατάρρευση εκατοντάδων χιλιάδων κτιρίων.
Τον Φεβρουάριο του 2023 η νοτιοανατολική Τουρκία βίωσε τον πιο καταστροφικό σεισμό της σύγχρονης ιστορίας της, που σκότωσε τουλάχιστον 53.000 ανθρώπους, ισοπεδώνοντας πόλεις, καταστρέφοντας ιστορικά μνημεία.