Την έντονη αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι,
ο οποίος αποκάλεσε «δικτάτορα» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά από το επεισόδιο με την απρεπή συμπεριφορά σε βάρος της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην Άγκυρα Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Άγκυρα καταδικάζει έντονα τα «άσχημα» σχόλια του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι εξευτέλισε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη διάρκεια επίσκεψης στην Άγκυρα την Τρίτη 6 Απριλίου 2021, χαρακτηρίζοντάς τον «δικτάτορα».
Η Τουρκία κάλεσε το βράδυ της Πέμπτης 8 Απριλίου 2021 τον πρεσβευτή της Ιταλίας στη χώρα στο υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις δηλώσεις Ντράγκι, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu.
Οι δηλώσεις του Ντράγκι
Την αντίθεση του με την συμπεριφορά του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την συνάντηση του με τον Σαρλ Μισέλ και την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι χαρακτηρίζοντας μάλιστα δικτάτορα τον πρόεδρο της Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι ερωτηθείς σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη Ρώμη σχετικά με την στάση του πρόεδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ήταν κατηγορηματικός. https://www.youtube.com/watch?v=1MqUBSdo1iQ «Δεν συμμερίζομαι σε καμία περίπτωση τις θέσεις του προέδρου Ερντογάν. Πιστεύω ότι δεν ήταν η κατάλληλη συμπεριφορά και με στεναχώρησε πάρα πολύ η ταπείνωση που αναγκάστηκε να δεχθεί η πρόεδρος της Κομισιόν Φον ντερ Λάιεν. Πρέπει να πούμε ότι με αυτούς τους δικτάτορες -ας τους ονομάσουμε όπως πρέπει - με τους οποίους όμως υπάρχει η ανάγκη να συνεργαστούμε, πρέπει να είμαστε σαφείς: Εκφράζοντας την διαφωνία μας, σε ό, τι αφορά τις απόψεις, τις συμπεριφορές, τις απόψεις μας σε ό, τι αφορά την κοινωνία, αλλά συγχρόνως να είμαστε και έτοιμοι να συνεργαστούμε, με στόχο το συμφέρον της χώρας μας. Αυτό είναι σημαντικό, πρέπει να βρούμε την σωστή ισορροπία», είπε χαρακτηριστικά. Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε την απρεπή συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν προς την πρόεδρο της Κομισιόν:
Τι λέει ο Σαρλ Μισέλ
Tη λύπη του για το περιστατικό που συνέβη στην Άγκυρα κατά τη συνάντηση της ηγεσίας της ΕΕ με τον Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο LN24. Ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι τη στιγμή που έφτασαν στην αίθουσα με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τοποθετήθηκαν με βάση το τουρκικό πρωτόκολλο, ενώ σημείωσε ότι υπήρξε συνάντηση προετοιμασίας ωστόσο «όχι με οπτικές λεπτομέρειες». «Λυπάμαι βαθιά για την εικόνα που δόθηκε», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξηγώντας ότι είχε την πεποίθηση πως αντιδρώντας θα δημιουργούνταν «πολύ πιο σοβαρό περιστατικό». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι εικόνες «δεν αντικατοπτρίζουν το πραγματικό περιεχόμενο της συνάντησης» και προσέθεσε ότι ο ίδιος και η πρόεδρος της Κομισιόν επί τρεις ώρες συνολικά προωθούσαν τις ευρωπαϊκές αξίες.
Η Άγκυρα ρίχνει ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Η Τουρκία κατήγγειλε «τις άδικες κατηγορίες» εναντίον της μετά την γκάφα του τουρκικού πρωτοκόλλου στη διάρκεια επίσκεψης στην Άγκυρα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστηρίζοντας πως η διάταξη των καθισμάτων είχε προταθεί από την ευρωπαϊκή πλευρά. «Τα αιτήματα της ΕΕ έγιναν σεβαστά. Αυτό σημαίνει πως η διάταξη των καθισμάτων έγινε με δικό της αίτημα. Οι υπηρεσίες μας για το πρωτόκολλο συναντήθηκαν πριν από τη σύνοδο και τα αιτήματά τους (της ΕΕ) έγιναν σεβαστά», υποστήριξε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβουσογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Οι κατηγορίες με στόχο την Τουρκία είναι άδικες».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Τουρκία αισθάνθηκε υποχρεωμένη να κάνει αυτή τη διευκρίνιση για «τις κατηγορίες των οποίων είναι στόχος». Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σάστισε όταν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κάθισε την Τρίτη στο μοναδικό κάθισμα που ήταν διαθέσιμο δίπλα στον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο. Ένα βίντεο του επεισοδίου δείχνει την πρώτη γυναίκα επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ και τη μοναδική γυναίκα στις συνομιλίες να στέκεται για λίγο έκπληκτη κοιτάζοντας του δύο ήδη καθισμένους άνδρες, πριν καθίσει και εκείνη σ' έναν καναπέ κοντά στα κύρια καθίσματα. Το βίντεο αναμεταδόθηκε ευρύτατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προκάλεσε αντιδράσεις εναντίον της Άγκυρας σχετικά με το πρωτόκολλο, καθώς και εναντίον του Μισέλ επειδή δεν υπερασπίσθηκε την συνάδελφό του πρόεδρο.
Ο Τσαβούσογλου, ο οποίος καθόταν στον καναπέ που ήταν απέναντι από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποστήριξε πως η διάταξη των καθισμάτων ήταν σύμφωνη με το διεθνές πρωτόκολλο και πως η Τουρκία δέχεται «άδικες κατηγορίες». «Η Τουρκία είναι ένα κράτος με βαθιές ρίζες, δεν είναι η πρώτη φορά που φιλοξενεί έναν προσκεκλημένο. Το πρωτόκολλο που ακολουθήθηκε για τις συναντήσεις στην Τουρκία είναι μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς πρωτοκόλλου. Το ίδιο έγινε κι εδώ», δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα. Το Ρόιτερς σημειώνει πως υπήρχαν τρία καθίσματα όταν, στο παρελθόν, ο Ερντογάν επισκεπτόταν τις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που εκπροσωπούν από κοινού τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.