Ντόμινο αλλαγών στη Βουλή: Πώς αλλάζουν οι έδρες εάν οι Σπαρτιάτες καταδικαστούν
Ντόμινο αλλαγών στην ανθρωπογεωγραφία της Βουλής με τη Νέα Δημοκρατία να μεγαλώνει την παρουσία της στα έδρανα, καθώς θα ξεπερνούσε τους 160 βουλευτές, αλλά και με τα υπόλοιπα κόμματα να αβγατίζουν τις δυνάμεις τους, θα προκαλούσε μία ενδεχόμενη απόφαση της δικαιοσύνης να ρίξει στον «Καιάδα» τους 10+2 εκλεγμένους βουλευτές των Σπαρτιατών.
Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να αλλάξουν χέρια οι έδρες που κέρδισε το κόμμα – «βιτρίνα» στην Α’ Αθηνών, στη Β1 Βόρειου τομέα Αθηνών, στη Β2 Δυτικού τομέα Αθηνών, στη Β3 Νότιου τομέα Αθηνών, στη Β’ Πειραιώς, στην Ανατολική Αττική, στην Α’ Θεσσαλονίκης και στη Β’ Θεσσαλονίκης, στην Αχαΐα, στην Αιτωλοακαρνανία, στη Λάρισα και στο Ηράκλειο.
Βασικό σενάριο επί των αναλύσεων που ήδη έχουν γίνει στην κυβέρνηση, με βάση και τις εισηγήσεις εκλογολόγων και συνταγματολόγων, είναι ότι με δεδομένο πως από τις συγκεκριμένες περιφέρειες αναδεικνύεται πάνω από το 50% των βουλευτών εκτός του επικρατείας, δηλαδή οι 138 από τους 285, δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί η πρόβλεψη του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος για αναπληρωματικές εκλογές.
Θεωρείται επίσης, σχεδόν βέβαιο ότι στην περίπτωση της αποβολής των «Σπαρτιατών» από τη Βουλή για την κατανομή των εδρών που καταλαμβάνουν έως σήμερα, θα εφαρμοστεί το μπόνους του εκλογικού νόμου που θα έδινε στη Νέα Δημοκρατία αμέσως 2 από τις συνολικά 12 έδρες που είναι να μοιραστούν.
Οι ανακατατάξεις σε έδρες και η περίεργη περίπτωση με τον Γιάννη Δραγασάκη
Συνολικά η κυβερνητική πλεοψηφία θα ενισχυόταν με ακόμη 5 έδρες η Νέα Δημοκρατία, 2 θα έπαιρνε ο ΣΥΡΙΖΑ, 2 το ΠΑΣΟΚ, 1 το ΚΚΕ, 1 η Ελληνική Λύση και 1 η Νίκη. Όπως εξηγούσε στο flash.gr έμπειρο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών, με βάση αυτήν την αναλογία η Νέα Δημοκρατία θα έβγαζε τέταρτο βουλευτή στη Λάρισα, με την πρώτη επιλαχούσα του ψηφοδελτίου της, Ρένα Καραλαριώτου να μπαίνει στη Βουλή.
Στα κυβερνητικά έδρανα θα μεγάλωνε η παρουσία των αχαιών βουλευτών, καθώς ο Άγγελος Τσιγκρής θα έπαιρνε τη θέση του έως σήμερα εκπροσώπου των Σπαρτιατών Γιώργου Ασπιώτη. Ακόμη στους 5 βουλευτές από 4 σήμερα θα έφτανε η εκλογική δύναμη της κυβέρνησης στη Β’ Πειραιά, ενώ στην Ανατολική Αττική θα ανέβαινε στους 8, από τους 7, με την είσοδο της πρώτης επιλαχούσας Βασιλικής Κόλλια.
Σύμφωνα με ένα άλλο σενάριο η 1 από τις 5 έδρες που θα μπορούσε να κερδίσει η κυβερνητική πλειοψηφία θα ήταν στην Α’ Αθήνας κάτι που θα σήμαινε το comeback της Φωτεινής Πιπιλή. Από την άλλη στον ΣΥΡΙΖΑ που αιμορράγησε κοινοβουλευτικά μετά την αποχώρηση των «11», θα έπαιρναν μια «ανάσα» 2 έως και 3 βουλευτών, ανεβαίνοντας είτε στους 38, είτε στους 39.
Με βάση την επικρατέστερη ανάλυση ο ΣΥΡΙΖΑ θα κέρδιζε μια έδρα στην Α’ Αθηνών αλλά και στη Β’2 Δυτικού Τομέα. Σε αυτήν την περίπτωση τα πράγματα θα περιπλέκονταν καθώς πρώτος επιλαχών είναι ο Νίκος Βούτσης που έχει αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεύτερη επιλαχούσα είναι η Τζένη Αρσένη.
Μπερδεμένα είναι τα πράγματα και στον Δυτικό Τομέα, καθώς το πρώτο εισιτήριο για είσοδο στη Βουλή έχει ο Γιάννης Δραγασάκης που έχει παραιτηθεί από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος αλλά παραμένει μέλος του κόμματος.
Στο σενάριο των 3 βουλευτών ο ΣΥΡΙΖΑ θα έβγαζε ακόμη μια έδρα στην Ανατολική Αττική με τον Χρήστο Σπίρτζη να ξανακάθεται στη μεσαία πτέρυγα της Ολομέλειας.Σε 34 βουλευτές θα μπορούσε να αυξήσει τη δύναμη το ΠΑΣΟΚ, παίρνοντας από μια έδρα στο Ηράκλειο και στον Βόρειο Τομέα.
Στο Ηράκλειο θα ανέβαινε στους 3 βουλευτές και στην Βουλή θα έμπαινε ο Φρέντυ Παρασύρης ενώ στον Βόρειο Τομέα η κατάσταση είναι πολύπλοκη καθώς πρώτος επιλαχών είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος που ετοιμάζει δικό του κόμμα και δεύτερος στη σειρά έρχεται ο Παναγιώτης Βλάχος.
Τις αυξημένες δυνάμεις τους στη Βόρεια Ελλάδα θα ισχυροποιούσαν Ελληνική Λύση και Νίκη καθώς θα κέρδιζαν από μια έδρα σε Β’ Θεσσαλονίκης και Α΄Θεσσαλονίκης αντίστοιχα. Σύμφωνα με ένα άλλο σενάριο κατανομής η Πλεύση Ελευθερίας θα μπορούσε να κερδίσει δυο έδρες, στη Β’ Πειραιά και στην Αχαΐα αλλά θα έχανε μια στο επικρατείας η οποία θα κατέληγε στη Νέα Δημοκρατία.
Παρότι το σενάριο των επαναληπτικών εκλογών αποκλείεται, η τελευταία φορά που είχε εφαρμοστεί ήταν τον Απρίλιο του 1992, για την κάλυψη της έδρας του Δημήτρη Τσοβόλα στην τότε ενιαία Β′ Αθηνών, ο οποίος είχε εκπέσει του αξιώματος του, μετά την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου. Νέα Δημοκρατία, ΚΚΕ και ο τότε Συνασπισμός δεν είχαν κατέβει στις εκλογές, καλώντας τους ψηφοφόρους σε αποχή, καθώς θεωρούσαν ότι η έδρα ανήκει στο ΠΑΣΟΚ
Ποινική δίωξη στους 11 βουλευτές και στον Ηλία Κασιδιάρη
Παραγγελία για άσκηση ποινικών διώξεων για εξαπάτηση των εκλογέων σε βάρος έντεκα βουλευτών που εξελέγησαν με το κόμμα των Σπαρτιατών, πλην του επικεφαλής του, Βασίλειου Στίγκα, έδωσε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, δρομολογώντας με την κίνησή της ποινικές και πολιτικές εξελίξεις, που ενδέχεται να μεταβάλουν την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του flash.gr, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, που διενήργησε προσωπικά έρευνα μετά από τις δημόσιες καταγγελίες του επικεφαλής των Σπαρτιατών Βασίλη Στίγκα για έκνομες παρασκηνιακές ενέργειες στο κόμμα του, έδωσε παραγγελία για ποινική δίωξη για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος στον Διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Ο ρόλος Κασιδιάρη
Η δίωξη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορά τους έντεκα βουλευτές που εξελέγησαν με το κόμμα Σπαρτιάτες κατά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, εκτός από τον Βασίλειο Στίγκα, αλλά και τον έγκλειστο της Χρυσής Αυγής Ηλία Kασιδιάρη, που παραγγέλλεται να διωχθεί ποινικά ως ηθικός αυτουργός της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος, καθώς από την εισαγγελική έρευνα, προέκυψε, ότι αυτός ήταν ο πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών, αυτός κινούσε τα νήματα, καθοδηγώντας και συμβάλλοντας καθοριστικά στην εκλογική του κάθοδο αλλά και την εκλογή των βουλευτών του στη Βουλή.
Η δίωξη Κασιδιάρη ως ηθικού αυτουργού, δηλαδή ως υποκρυπτόμενου επικεφαλής των Σπαρτιατών, στηρίχθηκε στην ύπαρξη στοιχείων που προέκυψαν από την έρευνα της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ότι είχε συνεχείς επαφές μέσα από τη φυλακή με υποψήφιους βουλευτές των Σπαρτιατών και ότι είχε αυτός αναλάβει την καθοδήγηση και την πολιτική τους στήριξη, κάτι που η νομοθεσία το απαγορεύει, τόσο για τον ίδιον όσο και για άλλους εγκλείστους της ΧΑ που έχουν καταδίκες ως εγκληματική οργάνωση.
Εκτός όμως από τον Ηλία Κασιδιάρη και τους βουλευτές των Σπαρτιατών που θα διωχθούν ποινικά μετά την παραγγελία της κυρίας Αδειλίνη, παραγγελία για δίωξη δόθηκε και για τον δικηγόρο Σωτήριο Μεταξά, καθώς μετείχε, όπως προέκυψε από την έρευνα στις επαφές του Ηλία Κασιδιάρη με τους υποψήφιους και μετέπειτα βουλευτές του κόμματος «Σπαρτιάτες». Ο Σωτήριος Μεταξάς διώκεται για συνέργεια στην εξαπάτηση του εκλογικού σώματος.
Η έρευνα που κατέληξε σε διώξεις για τους Σπαρτιάτες, δρομολογήθηκε πριν από μήνες, όταν ο επικεφαλής του κόμματος Βασίλης Στίγκας δημόσια κατήγγειλε παρασκηνιακές και έκνομες ενέργειες στο κόμμα του, κάνοντας λόγο για Greek Mafia και “Don Corleone» φωτογραφίζοντας τον Ηλία Κασιδιάρη. Ο Βασίλης Στίγκας κατέθεσε δύο φορές στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που παρενέβη μετά τις καταγγελίες του και ανέλαβε προσωπικά την έρευνα, ενώ εξηγήσεις ως ύποπτοι έδωσαν όλοι οι βουλευτές του κόμματός του αλλά και ο Ηλίας Κασιδιάρης.
Μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης που είναι πλέον τυπική διαδικασία, η κατηγορία για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος, η κατηγορία είναι σε βαθμό πλημμελήματος, έχει ενδιαφέρον πως θα εξελιχθούν τα πράγματα καθώς αναμένεται και η απόφαση που Εκλογοδικείου (Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου) στο οποίο ήδη έχουν εκδικαστεί προσφυγές για τη νομιμότητα συμμετοχής στη Βουλή του κόμματος των Σπαρτιατών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του ΑΕΔ αναμένεται ως τον Ιούνιο, καθώς τότε φεύγει, λόγω συνταξιοδότησης, η Πρόεδρος του ΣτΕ Ευαγγελία Νίκα που προήδρευσε του Δικαστηρίου και άλλοι ανώτατοι δικαστικοί.
Η πιθανότητα με την απόφαση του Εκλογοδικείου να ακυρωθεί η εκλογή των βουλευτών των Σπαρτιατών εκτιμάται ως εξαιρετικά σημαντική σε συνάρτηση και με τις ποινικές εξελίξεις, και σε αυτή την περίπτωση, το σενάριο να μοιραστούν στα άλλα κόμματα οι βουλευτικές τους έδρες θεωρείται πολύ πιθανό. Αν έτσι εξελιχθούν τα πράγματα, το κυβερνών κόμμα θα αυξήσει την βουλευτική του παρουσία, ενώ έδρες θα πάρουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Οι βουλευτές για τους οποίους παραγγέλλεται ποινική δίωξη είναι:
1. Αθανάσιος ΧΑΛΚΙΑΣ, 2. Χαράλαμπος ΚΑΤΣΙΒΑΡΔΑΣ 3. Γεώργιος ΜΑΝΟΥΣΟΣ, 4. Αλέξανδρος ΖΕΡΒΕΑΣ, 5. Ιωάννης ΔΗΜΗΤΡΟΚΑΛΛΗΣ, 6. Διονύσιος ΒΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗΣ 7. Γεώργιος ΑΣΠΙΩΤΗΣ 8. Μιχαήλ ΓΑΥΓΙΩΤΑΚΗΣ 9. Ιωάννης ΚΟΝΤΗΣ 10. Πέτρος ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ και 11. Κωνσταντίνος ΦΛΩΡΟΣ
Ποια είναι η αντίδραση της Βουλής
Η Βουλή έχει ήδη άρει την ασυλία των Σπαρτιατών για το αδίκημα της εξαπάτησης των εκλογέων. Όπως λένε πηγές μέσα στο Κοινοβούλιο, αυτή τη στιγμή έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, δεν έχουν καταδικαστεί όμως. Εάν υπάρξει καταδικαστική απόφαση, τότε θα υπάρξει η ανακατανομή εδρών. Μέχρι να βγάλει απόφαση το δικαστήριο δεν εμπλέκεται η Βουλή. Το εκλογοδικείο είναι παράλληλη διαδικασία.