Μαραντόνα: Από την Βαρκελώνη στην Νάπολη ένα... ταξίδι ζωής - δρόμος!
Η Νάπολι υποδέχεται στο «Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα» την Μπαρτσελόνα για την πρώτη «μονομαχία» τους για την φάση των «16» του Champions League (21/02, 22:00 Cosmote Sport 2, MEGA). Πρόκειται για ένα τεράστιο παιχνίδι, μεταξύ δύο μεγάλων ονομάτων του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, τα οποία πρέπει να αποδείξουν στον κόσμο τους πως είναι.. .ορεξάτοι να προχωρήσουν και άλλο στον θεσμό, αφού αμφότεροι δεν κάνουν και την καλύτερη τους χρονιά. Ωστόσο, υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος σε αυτές τις ομάδες, ο οποίος φυσικά είναι ο Ντιέγκο Μαραντόνα. Άραγε, τι έκανε αυτός ο... Θεός και αγαπήθηκε τόσο πολύ και από τα δύο κλαμπ;
Κεφάλαιο Μπαρτσελόνα: Το... μεγάλο βήμα μετά το Μουντιάλ του 1982.
Μετά από το επιτυχημένο πέρασμά του από την Μπόκα Τζούνιορς, ήρθε η ώρα για το... μεγάλο βήμα. Έτσι, το 1982 η Μπαρτσελόνα δαπάνησε για τον Ντιέγκο 7,3 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό, το οποίο εκείνη την εποχή ήταν ρεκόρ μεταγραφής. Παρά το γεγονός πως έχασε μεγάλο χρονικό διάστημα από την σεζόν, λόγω ηπατίτιδας, έδειξε τα... μαγικά του με τον καλύτερο τρόπο.
Η διαμάχη με τον Ούντο Λάτεκ και η αντιπαλότητα με την Αθλέτικ Μπιλμπάο
Ο Γερμανός, Ούντο Λάτεκ ήταν ένας από τους κορυφαίους προπονητές στην ιστορία της Μπαρτσελόνα. Παρόλα αυτά, η σχέση του με τον Ντιέγκο Μαραντόνα δεν ήταν και η καλύτερη, με το ποτήρι να... ξεχειλίζει όταν δεν του επέτρεψε σε ένα παιχνίδι να φορέσει το νούμερο «10», επειδή είχε αργήσει να πάει στο λεωφορείο της ομάδας! Παράλληλα, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, ο Αργεντίνος «μάγος» έχασε μεγάλη μερίδα της σεζόν εξαιτίας της ηπατίτιδας, με συνέπεια οι «μπλαουγκράνα» να αποκλειστούν από το Κύπελλο Κυπελλούχων και ο Λάτεκ να χάσει τη θέση του και να αντικατασταθεί από τον Σεζάρ Λουίς Μενότι.
Η «έχθρα» με την Αθλέτικ Μπιλμπάο ξεκίνησε την πρώτη χρονιά του «Ντιεγκίτο» στην Καταλονία, καθώς οι Βάσκοι εκείνη την σεζόν κατέκτησαν το πρωτάθλημα. Με το μίσος να... καλλιεργείται μεταξύ των δύο ομάδων, μετά από τον τελικό του κυπέλλου, όταν η Μπιλμπάο έκανε το «νταμπλ» εναντίον της Μπαρτσελόνα, στο τέλος του παιχνιδιού, ο Μαραντόνα έδειξε τις ικανότητές του και στην... πυγμαχία.
Ο Ντιέγκο Μαραντόνα στην Μπαρτσελόνα έκανε 58 εμφανίσεις και σκόραρε 38 γκολ μέσα σε δύο χρόνια. Με τους Καταλανούς κατέκτησε ένα Κύπελλο Ισπανίας (1982/83), ένα Λιγκ Καπ Ισπανίας (1982/83) και το Σούπερ Καπ Ισπανίας (1883/84).
Κεφάλαιο Νάπολι: Στην «ωδή» του παραδείσου και στην πόλη που έγινε... Αργεντινή!
Στις 5 Ιουλίου του 1984 ο Μαραντόνα παρουσιάστηκε στον κόσμο της Νάπολι, οι οποίοι έκαναν τα... πάντα για ένα εισιτήριο, καθώς την «πρώτη» του επαφή στο χορτάρι των «παρτενοπέι» την παρακολούθησαν από το γήπεδο 70.000 φίλαθλοι. Όμως, πριν την έλευση του Αργεντίνου, η Μπαρτσελόνα προσπάθησε να «μπλοκάρει» την μεταγραφή, διότι ζήτησε 500 χιλιάδες ευρώ παραπάνω. Έτσι, οι φίλαθλοι της Νάπολι «μάζεψαν» τα λεφτά αυτά μέσα σε λίγες ημέρες, για να «προχωρήσει» η μεταγραφή. Το κόστος τελικά ανήλθε στα 12 εκατομμύρια ευρώ.
Το πρωτάθλημα-θαύμα του 1987 με την Νάπολι
Την σεζόν 1986/87 οι «παρτενοπέι» κατέκτησαν το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία τους, με τον «Θεό» να έχει μεγάλη μερίδα του... λέοντος για το επίτευγμα αυτό. Αυτό, μπορεί να χαρακτηριστεί και σαν θαύμα, καθώς η Νάπολι τα προηγούμενα χρόνια ήταν πιο κοντά στην 2η κατηγορία, παρά στο να γίνει πρωταθλήτρια.
Το Μουντιάλ του 1990 με την βοήθεια των... «παρτενοπέι».
Όντας πρωταθλητής με την Νάπολι το 1989/90, ο Μαραντόνα στο Μουντιάλ του 1990 στην Ιταλία ένιωθε σαν το... σπίτι του. Συγκεκριμένα, στον ημιτελικό με την διοργανώτρια, αγωνίστηκε μπροστά σε 70 χιλιάδες κόσμο στο γήπεδο της Νάπολι, με τους φιλάθλους αντί να συγχαίρουν την χώρα τους, να ζητωκραυγάζουν για την Αργεντινή του Ντιέγκο. Στο τέλος, η «αλμπισελέστε» πήρε την πρόκριση στο τελικό στην διαδικασία των πέναλτι.
Ο Ντιέγκο Μαραντόνα με την Νάπολι κατέκτησε δύο πρωταθλήματα την σεζόν 1986/87 και το 1989/90, ενώ «στέφθηκε» και κυπελλούχος Ευρώπης το 1989. Επίσης κατέγραψε 188 συμμετοχές πετυχαίνοντας 81 γκολ.
Κλείνοντας, αξίζει να αναφερθεί πως το γήπεδο της Νάπολι μετονομάστηκε σε «Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα» μετά τον θάνατό του το 2020. Σίγουρα, ο ίδιος θα είναι περήφανος τόσο για τις δύο ομάδες της καρδιάς του, όσο και για την εθνική του, η οποία κατέκτησε το Μουντιάλ του Κατάρ το 2022. Άραγε, θα μπορέσουμε να ξαναδούμε έναν τέτοιον ποδοσφαιριστή;
Δημήτρης Δράκος