Ντεμέτ Μουτλού: Η εντυπωσιακή Τουρκάλα του Trendyol ετοιμάζει απόβαση σε Ελλάδα
Πριν από 11 χρόνια το Skroutz αποφάσιζε να κάνει τα πρώτα του βήματα στο ηλεκτρονικό εμπόριο εκτός Ελλάδας δοκιμάζοντας την τύχη του στην Τουρκία. Πέντε χρόνια αργότερα η τοπική θυγατρική (Alve) θα κατέβαζε ρολά καθώς στην γειτονική αγορά κυριαρχούσε ήδη η πλατφόρμα του Τrendyol που είχε δημιουργήσει η Ντεμετ Μουτλου (Demet Mutlu) το 2010. Μάλιστα το 2018 που αποχωρούσε η Skroutz από την γείτονα, ο κινεζικός κολοσσός Alibaba θα επένδυε 728 εκατ. δολάρια στην Trendyol και θα γινόταν βασικός μέτοχος στην τουρκική εταιρεία.
Στρατηγικός στόχος της Τουρκίας
Skroutz και Trendyol θα ξανασυναντηθούν αυτή όμως την φορά σε ελληνικό έδαφος καθώς η τουρκική εταιρεία θα ξεκινήσει την επέκταση της στην Ευρώπη από την χώρα μας. Ακολουθώντας τα βήματα της Κίνας, και κολοσσών όπως η Alibaba, η Temu και η Shein, η Τουρκία έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο τα επόμενα χρόνια οι εξαγωγές μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου να καταλαμβάνουν το 10% των συνολικών εξαγωγών της Τουρκίας. Η Trendyol που αποτελεί την μεγαλύτερη δύναμη στην κατηγορία αυτή στην γειτονική χώρα είναι η πρώτη που θα ξεκινήσει την «επίθεση» προς την Δύση.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε πρόσφατα ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Trendyol, Erdem Inan, η πλατφόρμα στοχεύει να πραγματοποιήσει εξαγωγές ύψους 2 δισ. δολαρίων το 2024 και 10 δισ. δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια. Για τον σκοπό αυτό θα επενδυθούν περίπου 5 δισ. δολάρια στους τομείς της τεχνολογίας, της εφοδιαστικής αλυσίδας και του marketing. Ελλάδα, Ρουμανία, Τσεχία και Ουγγαρία είναι οι χώρες που θα δοκιμάσει πρώτα την τύχη της η Trendyol με την επέκταση να έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το αργότερο έως την άνοιξη. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι η πλατφόρμα της τουρκικής εταιρείας είναι μεταφρασμένη και στα ελληνικά και μπορεί ήδη κάποιος να πραγματοποιήσει παραγγελίες από την χώρα μας.
Ντεμετ Μουτλού: Η σουλτάνα του τουρκικού e-commerce
Γεννημένη τον Αύγουστο του 1981 στην Νέα Υόρκη από Τούρκους γονείς η Ντεμέτ Μουτλού περνούσε σχεδόν όλα τα καλοκαίρια της στην Κωνσταντινούπολη και στα παραθαλάσσια θέρετρα της γειτονικής χώρας. Έχοντας σπουδάσει οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ακολούθησε μία σχετική καριέρα δουλεύοντας σε μεγάλες επιχειρήσεις σε Αμερική, Ιαπωνία, Τουρκία και Ελβετία.
Μπορεί η καριέρα της να είχε απογειωθεί όμως το 2009 η Μουτλού έβαλε μία άνω τελεία καθώς την διέκοψε για να ξεκινήσει MBA στο Harvard Business School. Μετά τον πρώτο χρόνο, στις διακοπές που πραγματοποιούσε στην Τουρκία διαπίστωσε ότι η χώρα δεν είχε ακολουθήσει την άνοδο του online εμπορίου που ήδη είχε αρχίσει να δείχνει τα δόντια του στον Δυτικό Κόσμο. Εγκαταλείπει το Harvard και το διαμέρισμα στην Νέα Υόρκη και από το σαλόνι του σπιτιού της στην Κωνσταντινούπολη δημιουργεί την Trendyol με αρχικό κεφάλαιο 300 χιλ. δολάρια.
Ξεκινώντας με πέντε υπαλλήλους και με αρκετές δυσκολίες στην αρχή, η Trendyol κατάφερε να κυριαρχήσει σύντομα στην τουρκική αγορά κατέχοντας περίπου το 60% των πωλήσεων ρούχων που γίνονται μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου. Η εταιρεία που ίδρυσε η Μουτλού με την είσοδο τηςAlibaba το 2018 έγινε ο πρώτος «μονόκερος» (σ.σ. start up που η αξία της ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια) στo ηλεκτρονικό εμπόριο της Τουρκίας για να ακολουθήσει η πρωτιά του decacorn (αξία πάνω από 10 δισ. δολάρια) μόλις τρία χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 2021.
Αν και το ποσοστό της Μουτλού έχει περιοριστεί σε μόλις 6,96% - καθώς αυτό της Alibaba έχει εκτοξευθεί στο 86,5% - η σαραντάρα επιχειρηματίας παραμένει στο τιμόνι της Trendyol καθώς έχει την πλήρη στήριξη των Κινέζων επενδυτών. Δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς καθώς διαθέτει όλα τα στοιχεία για να ηγηθεί της διεθνής επέκτασης που είναι ο επόμενος στόχος.
"Έχω χτίσει τις χρηματοοικονομικές μου δεξιότητες, έχω χτίσει την ικανότητα μου να αντλώ χρηματοδότηση από τα Επενδυτικά Κεφάλαια, την ικανότητα μου να κατανοώ τους καταναλωτές, την ικανότητα μου να διαχειρίζομαι ανθρώπους, την ικανότητα μου να καταστρώνω επιχειρηματικό σχέδιο, την ικανότητα να κατανοώ τις διαδικασίες και να δημιουργώ μία εφοδιαστική αλυσίδα" ανέφερε η ίδια σε μία συνέντευξη της.