Ντάκος: Και επισήμως η καλύτερη σαλάτα στον κόσμο - Δείτε τη συνταγή
Παγκόσμια πρωτιά κατέγραψε ο ελληνικός ντάκος στη λίστα με τις 100 καλύτερες σαλάτες στον κόσμο, όπως αυτές παρουσιάστηκαν από τον γαστρονομικό ιστότοπο Taste Atlas, όπου στις 50 πρώτες θέσεις συμπεριλήφθηκαν ακόμη πέντε δημοφιλείς ελληνικές σαλάτες: η χωριάτικη στην 5η θέση, τα χόρτα στην 24η, η πατατοσαλάτα στην 33η, η παντζαροσαλάτα στην 35η και η τονοσαλάτα στην 50ή.
Ο σεφ Αριστοτέλης Μέγκουλας ετοίμασε ντάκο για τους τηλεθεατές του «Action Τώρα»:
«Ποιο είναι το μυστικό του ντάκου γιατί είναι τόσο νόστιμο; «Γιατί έχει υφή, δροσιά, διατροφική αξία, γλυκόξινη, αλμυρή και πικάντικη γεύση, ο ντάκος τα έχει όλα και είναι εφυέστατη συνταγή».
Υλικά για τον αυθεντικό ντάκο
- 1 διπλό ντάκο κρίθινο
- 2 - 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
- 3 - 4 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σουπ. τριμμένη φέτα ή ξινομυζήθρα
- 1/2 κουτ. γλυκ. ρίγανη
- αλάτι
- προαιρετικά ελιές και κάπαρη
Εκτέλεση
Βρέχετε τον ντάκο ελαφρά με λίγο νερό
Ψιλοκόβετε την ντομάτα ή την περνάτε στον τρίφτη
Ραντίζετε τον ντάκο με το μισό ελαιόλαδο και λίγο αλάτι
Βάζετε από πάνω την ντομάτα αφήνοντας στο κέντρο ένα κενό, για να βάλετε τη φέτα ή τη ξινομυζήθρα.
Πασπαλίζετε με το αλάτι, τη ρίγανη ή και άλλα μυρωδικά που σας αρέσουν.
Προαιρετικά στολίζετε με ελιές και κάπαρη
Ραντίζετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρετε.