Novartis: Από κατήγοροι κατηγορούμενοι οι μάρτυρες - Έρχονται διώξεις μετά την άρση προστασίας
Πλέον τα πολιτικά πρόσωπα που είχαν ενοχοποιηθεί, μπορούν να στραφούν εναντίον των πρώην προστατευόμενων μαρτύρων.
Τέλος στο καθεστώς προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος στην υπόθεση Novartis, μπήκε χθες με διάταξη της Οικονομικής Εισαγγελέα Παναγιώτας Φάκου.
Είχε προηγηθεί η εισήγηση της επίκουρης οικονομικής εισαγγελέα Ελένης Παπαδοπούλου, με τις Αρχές να αποφασίζουν να αρθούν και οι δύο ιδιότητες που μέχρι χθες κατείχαν οι δύο εναπομείναντες μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» (τόσο της προστασίας της ταυτότητάς τους, όσο και της ποινικής ασυλίας).
Η εξέλιξη αυτή έχει μεγάλη νομική σημασία, αφού πλέον τα πολιτικά πρόσωπα που είχαν ενοχοποιηθεί με τις καταθέσεις τους, μπορούν να στραφούν εναντίον των πρώην, πλέον, προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίοι τους είχαν κατηγορήσει για δωροληψία από τη φαρμακευτική εταιρία, ζητώντας την καταδίκη των πραγματικών προσώπων που ήταν πίσω από τα ψευδώνυμα «Σαράφης» και «Κελέση», για αδικήματα όπως η ψευδομαρτυρία και η ψευδής καταμήνυση.
Η διάταξη που «έβγαλε τις κουκούλες»
Η διάταξη βασίζεται στην πρόσφατη τροποποίηση (πριν μερικούς μήνες) του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με βάση την οποία το καθεστώς προστασίας μαρτύρων μπορεί να επανεξετάζεται ανά πάσα στιγμή από τις εισαγγελικές αρχές και να αίρεται, όποτε αυτό κρίνεται σκόπιμο. Κάτι που, όπως εξηγούν νομικοί, μπορεί να έχει εφαρμογή ειδικά σε περιπτώσεις όπου τα στοιχεία δεν κρίνονται αξιόπιστα.
Οι καταθέσεις των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση» ήταν τα βασικά στοιχεία με βάση τα οποία είχαν ενοχοποιηθεί τα δέκα πολιτικά πρόσωπα τα οποία είχαν εμπλακεί στην υπόθεση Novartis, αφού είχαν καταγγείλει (μαζί με τον τρίτο προστατευόμενο μάρτυρα «Γιάννη Αναστασίου», ο οποίος αποκάλυψε την πραγματική ταυτότητά του λίγους μήνες αργότερα) εκτεταμένη διαφθορά από στελέχη της φαρμακευτικής εταιρείας.
Οι μάρτυρες αυτοί έδωσαν πλήθος καταθέσεων στην τότε Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία είχε στείλει το φάκελο στη Βουλή ζητώντας την άρση της ασυλίας των δέκα πολιτικών προσώπων.
Αυτή είχε παρασχεθεί σε μία θυελλώδη συνεδρίαση, που σημαδεύτηκε από φωνές, εντάσεις και τα δάκρυα του Παναγιώτη Πικραμμένου, τον Φεβρουάριο του 2018.
Λίγα χρόνια αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2020, οι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» είχαν καταθέσει και στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής πάλι με καθεστώς προστασίας, από ειδικό θάλαμο της ΓΑΔΑ μέσω μαγνητοφώνου, επιβεβαιώνοντας τις προηγούμενες καταθέσεις τους.
Αυτές, δηλαδή, που μιλούσαν για τροχήλατες βαλίτσες που έφερναν στελέχη της Novartis στα πολιτικά πρόσωπα, ακόμα και μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου για να προωθήσουν τα σκευάσματα της φαρμακευτικής εταιρείας.
Καταθέσεις που ωστόσο τελικά δεν κατέληξαν σε ποινικές διώξεις, αφού οι υποθέσεις αρχειοθετήθηκαν τελικά για όλα τα πολιτικά πρόσωπα, με τελευταίο τον φάκελο που αφορούσε τον Ανδρέα Λοβέρδο το 2022.
Έρχονται ποινικές διώξεις
Πλέον, μετά την απαλλαγή τους για την υπόθεση Novartis, κάποια από τα πολιτικά πρόσωπα που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση έχουν καταθέσει σειρά αιτημάτων να αρθεί το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων, αλλά και η ασυλία τους από ποινικές διώξεις, με αμφότερα να τερματίζουν χθες με τη διάταξη της κ. Φάκου.
Τέτοια αιτήματα είχαν κατατεθεί, μεταξύ άλλων, από τους Αντώνη Σαμαρά, Άδωνι Γεωργιάδη και Ανδρέα Λοβέρδο, οι οποίοι πλέον είναι βέβαιο πως θα ζητήσουν την ποινική δίωξη των ατόμων που τους είχαν κατηγορήσει.