Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη: Ανησυχούν οι ειδικοί για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων [vids]
Δεν κρύβουν την έντονη ανησυχία τους οι ειδικοί μετά τον εντοπισμό 108 μεταλλαγμένων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας, που σήμανε συναγερμό στις υγειονομικές αρχές. Το κυρίαρχο ερώτημα, πλέον, είναι, εάν τα εμβόλια καλύπτουν τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, ενώ επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η αποτελεσματικότητα τους απέναντι στον μεταλλαγμένο στέλεχος της Νοτίου Αφρικής μόλις που ξεπερνά το 50%.
Ανήσυχος για τις επιπτώσεις της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης εμφανίστηκε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος παραδέχθηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι «υπάρχει πρόβλημα με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη». Ο καθηγητής αναφέρθηκε στο πρώτο κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης που εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη, εξηγώντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα για το συγκεκριμένο μεταλλαγμένο στέλεχος.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής «υπάρχουν μεταλλάξεις πολλές. Μερικές από αυτές μπορεί να επικρατήσουν και να δημιουργήσουν προβλήματα. Αυτή τη στιγμή οι τρεις μεταλλάξεις που ανησυχούν είναι η βρετανική που έχει πολύ μεγάλη διασπορά, η νοτιοαφρικανική και η βραζιλιάνικη για την οποία δεν υπάρχουν στοιχεία ακόμα». Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα συνολικά 173 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης, εκ των οποίων 107 ήταν σημερινά. Ο κ. Γώγος τόνισε ότι θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα από τη βρετανική. «Μας απασχολεί πολύ γιατί έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και ίσως είναι και λίγο πιο επικίνδυνη».
Ο ίδιος επεσήμανε ότι υπάρχει ανάγκη για λήψη πιο αυστηρών μέτρων. Είπε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης θα αυξηθούν, ό,τι και να κάνουμε. Για την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη ο κ. Γώγος ανέφερε ότι δεν έχουμε ακόμη σαφή δεδομένα, ωστόσο, τα δύο εμβόλια που έρχονται, της Johnson&Johnson και της Novavax, έχουν δοκιμάσει και την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη με πολύ λιγότερη όμως αποτελεσματικότητα. «Το βασικό στέλεχος το καλύπτουν κατά 89%, ενώ το μεταλλαγμένο έως και 55%», είπε και τόνισε πως «υπάρχει πρόβλημα με αυτή τη συγκεκριμένη μετάλλαξη».
Ο κ. Γώγος προειδοποίησε, επίσης, πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για περισσότερα μεταλλαγμένα κρούσματα. Σημαντικό, όπως ανέφερε, είναι να κάνουμε το γρηγορότερο δυνατό τους εμβολιασμούς. Όσον αφορά το εμβόλιο της Pfizer και της Moderna, ο καθηγητής είπε ότι καλύπτει τις μεταλλάξεις από τη Βρετανία, όμως για τη νοτιοαφρικανική δεν έχουμε τέτοια δεδομένα.
Για το εμβόλιο της AstraZeneca εξήγησε ότι μετά τα 65 έτη υπάρχει πρόβλημα στην ανοσιακή απάντηση και ο εμβολιασμός δεν είναι τόσο αποτελεσματικός όσο στις μικρότερες ηλικίες. Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό 70-90% μέχρι 65 ετών. Όπως είπε, «ξέρουμε ότι μπορεί να δράσει αποτελεσματικά μέχρι εκείνη την ηλικία, περιμένουμε όμως να καταθέσει νέα δεδομένα και για τις ηλικίες άνω των 65 ετών».
Σαρηγιάννης: Να καταπνίξουμε τη διασπορά του συγκεκριμένου στελέχους από την αρχή
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Mega, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερο ανησυχητικό το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί στη χώρα μας 108 κρούσματα παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού. Όσον αφορά τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, όπως εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης, έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά. Ο σχετικά αυξημένος αριθμός μετάδοσης, υπολογίζεται κατά 50% περίπου παραπάνω από το κλασικό στέλεχος που έχουμε δει στην Ελλάδα μέχρι σήμερα. Και από την άλλη φαίνεται να μην δίνει ανοσία ακόμα και σε ανθρώπους που έχουν ήδη μολυνθεί και αναρρώσει, τουλάχιστον στο 50% από αυτούς.
«Είναι κρίσιμο να καταπνίξουμε τη διασπορά του συγκεκριμένου στελέχους από την αρχή του» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης. «Η απόδοση του εμβολίου είναι 50% στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη και όχι 95%, όπως για την κλασικό ή το βρετανικό», πρόσθεσε ο ίδιος. Όπως μάλιστα σημείωσε, «αν δεν προσέξουμε, είναι πολύ πιθανό να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα, όπως συνέβη και με τη βρετανική μετάλλαξη».
Τέλος, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ εκτίμησε ότι θα μπορούσαμε να δούμε την έναρξη ενός 3ου κύματος από τον Φλεβάρη και ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αττική να φθάσει ακόμα και τα 960.
Συναγερμός για τις μεταλλάξεις: Σε ποιες περιοχές εντοπίστηκαν 108 κρούσματα
Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας μας, καθώς μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί συνολικά 108 κρούσματα της βρετανικής και της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορονοϊού, κι ενώ την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021, καταγράφηκαν συνολικά 484 νέα κρούσματα του φονικού ιού.
Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 200 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 12-27 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από τις Πύλες Εισόδου, την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Πιερία και την Πάτρα. Στο σύνολο των 200 δειγμάτων που αναλύθηκαν, 177 πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 108 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern).
Από αυτά, 107 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK) και ένα δείγμα ήταν θετικό για το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa).
Συγκεκριμένα, το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK lineage) ανιχνεύθηκε σε:
- 80 δείγματα από την Αττική (50 από συρροή σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, 21 από την κοινότητα και 9 από νοσοκομεία)
- 14 δείγματα από τη Χαλκιδική (όλα από την κοινότητα)
- 11 δείγματα από την Πάτρα (όλα νοσοκομειακά)
- 1 από τη Θεσσαλονίκη (από την κοινότητα)
- 1 από την Πιερία (από την κοινότητα)
- Σε ό,τι αφορά το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa), αυτό ανιχνεύθηκε από την κοινότητα στη Θεσσαλονίκη.
Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 173 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και ένα μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.