Νοσοκομείο Νίκαιας Ειδικευόμενοι: Τους διακόπτουν την εκπαίδευση για να εμβολιάζουν
Η μετατροπής των νοσοκομείων σε εμβολιαστικά κέντρα είχε ως συνέπεια να επιστρατευτούν είτε θέλουν είτε όχι ειδικευόμενοι γιατροί (και όχι μόνο) στη διαδικασία των εμβολιασμών.
Ο Πάνος Παπανικολάου, γιατρός στο Νοσοκομείο Νίκαιας και γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, έκανε λόγο για εκβιασμούς σε ειδικευόμενους, ακόμα και άσχετων χειρουργικών ειδικοτήτων.
Απαίτησαν από αυτούς να αφήσουν το έργο τους στις κλινικές τους και την εκπαίδευσή τους και να πάνε είτε στα εμβολιαστικά κέντρα του Νοσοκομείου της Νίκαιας, είτε στο Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα», όπου η αναπληρώτρια διοικήτρια ανακοίνωσε με δική της πρωτοβουλία ότι θα φτιάξει δέκα εμβολιαστικές γραμμές».
Σύμφωνα με τον Π. Παπανικολάου, οι εργαζόμενοι αντέδρασαν άμεσα και την Παρασκευή διαμήνυσαν στη διοίκηση ότι δέχονται μεν να βοηθήσουν σε εθελοντική βάση στους εμβολιασμούς, αλλά μόνο για τις τρεις εμβολιαστικές γραμμές του Νοσοκομείου της Νίκαιας και μόνο οι ειδικευμένοι γιατροί. Δεν θα ανεχτούν κανέναν εκβιασμό σε ειδικευόμενο συνάδελφό τους και απαιτούν να ανακληθεί η «αισχρή» απόφαση της 2ης ΥΠΕ (Α.Π. 2080, 14.1.21) για τη μετακίνηση γιατρών στο «Αγία Βαρβάρα».
Ζητούν επίσης να επανέλθει πλήρως η λειτουργία των χειρουργείων και όλων των ιατρικών πράξεων του νοσοκομείου (διότι οι πολίτες έχουν ελλιπή φροντίδα) και απαιτούν να ενισχυθεί το τμήμα της Αιμοδοσίας που καταρρέει καθώς κι από κει μετακινήθηκε αρκετό μη ιατρικό προσωπικό. Προειδοποίησαν ότι αν δεν ικανοποιηθούν άμεσα τα παραπάνω αιτήματα, θα πραγματοποιήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από το πρωί της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου.
Ο γ.γ. της ΟΕΝΓΕ σημειώνει ότι δεν είναι εξασφαλισμένη η αμοιβή όσων με τη θέλησή τους συνδράμουν στους εμβολιασμούς. «Διότι οι εφημερίες αυτές «θα πάνε στον ‘κουβά’ των πρόσθετων -γιατί δεν θα συμπεριλαμβάνονται στις τακτικές εφημερίες-, ενώ ακόμα υπάρχουν χρωστούμενα από τον Ιούνιο».
Ήδη, προσθέτει ο Π. Παπανικολάου, πολλοί ειδικευόμενοι σκέφτονται να παραιτηθούν και να συνεχίσουν την ειδικότητά τους σε άλλα νοσοκομεία.
Οι γιατροί υπογραμμίζουν πως ούτε το αυτονόητο δεν έχει πράξει το υπουργείο Υγείας προκειμένου να καλυφθούν τα κενά: να επισπεύσει τους διορισμούς των επί θητεία γενικών γιατρών. Εδώ και έναν μήνα έχουν βγει τα οριστικά αποτελέσματα και ακόμα διορίζονται. Όχι μόνο δεν προσλαμβάνουν το σύνολο των γιατρών που έχουν βάλει υποψηφιότητα για τις λιγοστές θέσεις που έχουν προκηρυχθεί, αλλά «πάγωσαν» και τις κρίσεις για τις θέσεις επιμελητών Β' για τα Κέντρα Υγείας που προκηρύχθηκαν τον Ιανουάριο του 2019, τονίζει η ΟΕΝΓΕ.