Νοσοκομεία: Ασθενείς αρνούνται να πάρουν εξιτήριο λόγω φτώχειας
Σε μείζονος σημασία πρόβλημα εξελίσσεται η άρνηση ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας, να να πάρουν εξιτήριο και να αποχωρήσουν, με τους υγειονομικούς να τονίζουν πως οι ασθενείς δεν έχουν χρήματα για να ζήσουν ή τρόπο να φιλοξενηθούν σε κάποια προνοιακή δομή.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, πρόκειται για ένα σοβαρό κοινωνικό θέμα που ταλανίζει τα νοσοκομεία της χώρας, με τον αριθμό των ατόμων που αρνούνται να λάβουν εξιτήριο να παρουσιάζει διαρκή αύξηση.
«Το κράτος διαθέτει στην Αττική μόνο μια προνοιακή δομή, η οποία είναι γεμάτη» τόνισε ο κ. Γιαννάκος, με τα συγκεκριμένα πρόσωπα να παραμένουν στα νοσοκομεία για να έχουν εξασφαλισμένη τροφή και στέγη.
Ακόμα και συνταξιούχοι
Παράλληλα, όμως με τους άστεγους, υπάρχει και μία ακόμα κοινωνική κατηγορία που αρνείται να πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, και αυτοί είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, μιας και τα λιγοστά χρήματα που λαμβάνουν δεν είναι αρκετά για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, αρκετοί είναι εκείνοι που εκμυστηρεύονται στο νοσηλευτικό προσωπικό ότι στο σπίτι τους έχουν κομμένο ηλεκτρικό ρεύμα ή δεν έχουν φαγητό και θέρμανση.
«Αξίζει να αναφέρω μία περίπτωση ηλικιωμένης στο νοσοκομείο Αλεξάνδρας. Στις 17 Νοεμβρίου εισήχθη ηλικιωμένη γυναίκα που αρνούνταν να πάρει εξιτήριο γιατί στο σπίτι ήταν κομμένο το ρεύμα από τη ΔΕΗ. Με σύνταξη των 400 ευρώ» ανέφερε ο κ. Γιαννάκος.
Όπως σημείωσε, η κοινωνική υπηρεσία του νοσοκομείου επικοινώνησε άπειρες φορές με τη ΔΕΗ να της επανασυνδέσουν το ρεύμα αλλά εισέπραττε την απάντηση ότι για να συνδεθεί το ρεύμα πρέπει να πληρώσει το 1/4 των οφειλών που αντιστοιχούν σε 70 ευρώ. «Ευτυχώς που η ηλικιωμένη είχε τα τελευταία της 70 ευρώ και τα πλήρωσε στη ΔΕΗ» συμπλήρωσε ο κ. Γιαννάκος.
Με προβλήματα η «Αγία Βαρβάρα»
Ο Μιχάλης Γιαννάκος υπογράμμισε ότι το μοναδικό δημόσιο θεραπευτήριο χρονίων πασχόντων στην Αττική, το «Αγία Βαρβάρα» αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού και δεν μπορεί να αναπτύξει νέες θέσεις φιλοξενίας, με την αναμονή να ξεπερνά τον ένα χρόνο.