Nordic Monitor: Σχέδιο Ερντογάν για προβοκάτσια της ΜΙΤ στην Ελλάδα
Nordic Monitor: Την ανάπτυξη μιας μυστικής ειδικά εκπαιδευμένης μονάδας που συνδέεται με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT φέρεται να σχεδιάζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να κλιμακώσει τις εντάσεις με την Ελλάδα, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της Nordic Monitor.
Τα σενάρια
«Η μονάδα MIT, η ύπαρξη της οποίας δεν έγινε ποτέ δημόσια αποδεκτή, είναι ένα νέο εργαλείο στο οπλοστάσιο της υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας και θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στη συγκρότηση μιας μυστικής επιχείρησης στρατιωτικού τύπου εναντίον δυτικής χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα και προσθέτει:
«Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει διάφορες επιλογές, που κυμαίνονται από δολιοφθορά σε ελληνικά νησιά κοντά στην τουρκική ενδοχώρα έως ύψωση τουρκικής σημαίας σε μία ή περισσότερες ακατοίκητες νησίδες και βραχώδεις σχηματισμούς, καθώς και διεξαγωγή επιχείρησης ψευδούς σημαίας για να δικαιολογήσει την τουρκική απάντηση».
Σύμφωνα πάντα με τη Nordic Monitor, ο Τούρκος πρόεδρος εξακολουθεί να εξετάζει τις εναλλακτικές λύσεις που του υπέβαλε ο έμπιστός του, Χακάν Φιντάν, επικεφαλής της MIT και δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποια πορεία δράσης θέλει να ακολουθήσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε το Nordic Monitor από πηγές που γνωρίζουν το σχέδιο, θα εναπόκειται σε αυτήν την ειδική μονάδα που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της υπηρεσίας πληροφοριών να πραγματοποιήσει την επιχείρηση στο Αιγαίο με υλικοτεχνική υποστήριξη από τις αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις του τουρκικού στρατού. Το σχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή κάποια στιγμή κοντά στις εκλογές του 2023, προκειμένου να συσπειρώσει τον τουρκικό λαό γύρω από τον Ερντογάν και τους εθνικιστές συμμάχους του και να του δώσει την εκλογική νίκη που θα τον διατηρήσει στην εξουσία.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, για δεκαετίες, η τουρκική MIT δεν είχε επιχειρησιακή ικανότητα στρατιωτικού τύπου και η εντολή της περιοριζόταν κυρίως σε επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών για την παροχή των καλύτερων πληροφοριών στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Τουρκία.
Όταν η MIT χρειαζόταν υποστήριξη στο έδαφος, βασιζόταν σε πολλές ελίτ μονάδες του στρατού, όπως η Combat Search and Rescue (Muharebe Arama Kurtarma, ή MAK), μέρος της Διοίκησης των Ειδικών Δυνάμεων (Özel Özel Kuvvetler Komutanlığı), Υποβρύχια Επίθεση του Τουρκικού Ναυτικού (Su Altı Taarruz, ή SAT), το αντίστοιχο των Πεζοναυτών των ΗΠΑ και Υποβρύχια Άμυνα (Sualtı Savunma, ή SAS).
Αυτό άρχισε να αλλάζει όταν ο Φιντάν, ένας σκληροπυρηνικός ισλαμιστής υπέρ του Ιράν που δεν είχε εμπειρία στις πληροφορίες, διορίστηκε επικεφαλής της υπηρεσίας τον Μάιο του 2010. Ο Φιντάν ξεκίνησε την μεταμόρφωση της υπηρεσίας σύμφωνα με τις οδηγίες του Ερντογάν μεταφέροντας νέα άτομα από άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες και κατά καιρούς στρατολογώντας μερικούς από το εξωτερικό, ειδικά από ισλαμιστικές ομάδες.
Πλέον, η μονάδα είναι έτοιμη να πλήξει ελληνικούς στόχους, όχι τόσο για να προωθήσει τα στρατηγικά σχέδια της Τουρκίας ή για να αντιμετωπίσει ανησυχίες εθνικής ασφάλειας, αλλά για να προωθήσει το προφίλ ενός μαχόμενου Ερντογάν πριν τις εκλογές, την ώρα που οι οικονομικές δυσκολίες των Τούρκων αυξάνονται συνεχώς. Εάν και όταν συμβεί αυτό, η δημόσια συζήτηση θα προσπεράσει τις καθημερινές δυσκολίες του τουρκικού λαού και θα ασχολείται με την Ελλάδα, ενώ μέσω μίας αυξημένης εθνικιστικής ευφορίας, καταλήγει το δημοσίευμα.
Το άρθρο που δημοσιεύει το Nordic Monitor υπογράφει ο Tούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρντ, που ζει εδώ και χρόνια εξόριστος στο εξωτερικό.