Nord Stream 2: Τι σηματοδοτεί η αναβολή της αδειοδότησης για τιμή αερίου και ενεργειακή κρίση
Την ώρα που οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες οχυρώνονται απέναντι στο πέμπτο κύμα της πανδημίας με μία σειρά σκληρών μέτρων για τους ανεμβολίαστους η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με ικανοποίηση τη μικρή αύξηση των εμβολιασμών και δεν προχωρά σε λήψη περαιτέρω μέτρων.
Εκτός ανακοινώσει κάποια έκπληξη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο προγραμματισμένο για αύριο διάγγελμα του προς τον ελληνικό λαό.
Μαζί όμως με την κορύφωση της πανδημίας φαίνεται πως η Ευρώπη αντιμετωπίζει και την κορύφωση (;) της ενεργειακής κρίσης. Η Ελλάδα μάλιστα που έχει συνδέσει την ενεργειακή της μετάβαση με το φυσικό αέριο δεν μπορεί παρά να ανησυχεί με τα νέα που ήρθαν χθες από την γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας η οποία και ανέστειλε τη διαδικασία εξέτασης της αίτησης άδειας για τον αγωγό Nord stream 2.
Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του αγωγού (Nord Stream 2 AG με έδρα το Τσουκ της Ελβετία) που είναι 100% θυγατρική της Gazprom θα πρέπει να μεταβιβάσει το γερμανικό τμήμα του αγωγού και το ανθρώπινο δυναμικό σε γερμανική εταιρεία σύμφωνα με τον Εθνικό νόμο, ενώ η υπόθεση προσκρούει και στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία ορίζει ότι πρέπει να υπάρχει διαφορετικός ιδιοκτήτης των αγωγών, του προϊόντος (αέριο) και του δικτύου διανομής.
Όσο λοιπόν στυλώνει τα πόδια η ρυθμιστική αρχή στη Βόννη, τόσο θα καθυστερεί η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του (διπλού) αγωγού 1.230 χιλιομέτρων από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της βαλτικής θάλασσας.
Οι Ρώσοι προτίθεται να συστήσουν μία Γερμανική εταιρεία μέχρι τον Ιανουάριο προκειμένου να ξεπεράσουν τουλάχιστον τον σκόπελο της εθνικής νομοθεσίας.
Το σκληρό lobbying όμως εντός της Ευρωπαϊκής επιτροπής που καλοβλέπει το αμερικάνικο υγροποιημένο αέριο θα πιέσει να έρθει ξανά ο φάκελος σε Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η καθυστέρηση Θα είναι τουλάχιστον τέσσερις μήνες ακόμα.
Μέχρι τότε 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως θα λείψουν από την ευρωπαϊκή αγορά, κυρίως όμως η τιμή αυξάνεται έχοντας φτάσει τα 100 ευρώ (99,85 για την ακρίβεια) ανά μεγαβατώρα τη στιγμή που γράφεται το παρόν άρθρο.
Όλη αυτή η κατάσταση θα επιφέρει αύξηση και της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος για τη χώρα μας.
Σήμερα η τιμή διαμορφώνεται στα 254,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είναι η ακριβότερη της Ευρώπης και αυξημένη κατά περίπου 7% έναντι της Δευτέρας 15/11.
Εκτός λοιπόν από το να μετράμε κρούσματα και διασωληνωμένους καλό είναι να συνυπολογίζουμε και την παράταση της ενεργειακής κρίσης τουλάχιστον έως τον Μάρτιο με 'ο,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα.