Nord Stream 2 Sputnik V και τρίγωνο έντασης ΗΠΑ Γερμανίας Ρωσίας
Μολονότι η Ρωσία στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας απέλασε διπλωμάτες από τη Γερμανία τη Σουηδία και την Πολωνία κατηγορώντας τους ότι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις εναντίον της φυλάκισης του Αλεξέι Ναβάλνι, η Ε.Ε περιορίστηκε σε περιφραστική καταδίκη δια στόματος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Δηλώσεις έκαναν επίσης Μέρκελ και Μάας, οι οποίες μάλιστα περιείχαν και προειδοποιήσεις για την Ρωσία και τον Πούτιν αλλά στην ουσία δεν τέθηκε επιτακτικά ζήτημα κυρώσεων.
Φαίνεται επίσης πως η υπόθεση είναι μικρότερης σημασίας από αυτή της αναγκαίας ενεργειακής μετάβασης τόσο της Γερμανίας όσο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών πού από τον άνθρακα, τα πυρηνικά εργοστάσια κλπ θέλουν να περάσουν στην πράσινη ενέργεια αλλά εν τω μεταξύ στο μεσοδιάστημα χρειάζονται και το αέριο της Ρωσίας για να λειτουργήσουν και να παράξουν.
Έτσι λοιπόν το Σάββατο 6/2 ξανάρχισαν στα χωρικά ύδατα της Δανίας από το ειδικό πλοίο "Fortuna" οι εργασίες πόντισης του αγωγού φυσικού αερίου Nord stream 2 που θα συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία. Οι Αμερικανοί δεν βλέπουν με καλό μάτι αυτή την "εξάρτηση" την οποία χαρακτήρισαν και επίσημα «κακή απόφαση για την Ευρώπη». Προκειμένου μάλιστα αυτή να αποτραπεί δημιουργήθηκε εδώ και καιρό στη Λιθουανία, και συγκεκριμένα στην περιοχή klaipeda ένας σταθμός αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού που θα μπορούσε να υποδεχτεί αέριο τέτοιου τύπου από τους Αμερικανούς.
Η τεράστια πίεση όμως που ασκεί η πανδημία και κυρίως οι προεξοφλημένες καταστροφικές επιδράσεις της στην Οικονομία για τα επόμενα χρόνια κάνει τους Γερμανούς εκτός από ρεαλιστές και βιαστικούς εναντίον των όποιων αμερικανικών ενστάσεων. Κάποιοι βάζουν, ίσως όχι αυθαίρετα, στην εξίσωση και την πιθανή συμπαραγωγή του εμβολίου Sputnik V καθώς για να επανεκκινήσει η οικονομία δεν χρειάζεται μόνο φυσικό αέριο αλλά και τείχος ανοσίας, δηλαδή πολλά και αποτελεσματικά εμβόλια.
Εξάλλου υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα που έχει ήδη ενδώσει στον φαρμακευτικό ρωσικό πειρασμό και αυτή δεν είναι άλλη από την Ουγγαρία του Όρμπαν. Τα απόνερα αυτής της κατάστασης έφτασαν μέχρι και την Ελλάδα καθώς μακριά από τα φώτα της επικαιρότητας (νέα μέτρα, Ικαρία, παρενοχλήσεις κλπ) όταν στο Twitter ο Γερμανός πρέσβης κατσάδιασε νευρικά Έλληνα δημοσιογράφο (Τέλλογλου) που έγραψε για τις μη κυρώσεις της Ε.Ε στο Nord Stream καταδεικνύοντας ως υπαίτιο το Βερολίνο με τον πρέσβη να τον καλεί να γράψει κάτι για την πρόσκληση της Ελλάδας στο Βλαντιμίρ Πούτιν στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2021.
Το κατσάδιασμα ήταν πιο αποκαλυπτικό τoυ κλίματος που επικρατεί ακόμα και από το ίδιο το αρχικό tweet. Πέρα από το ποια πλευρά "διαλέγει" κάποιος και τις αψιμαχίες, υπάρχει πέρα από το σκληρό γεωπολιτικό παιχνίδι και ένα ξεροκέφαλο ερώτημα. Ποιος έχει μεγαλύτερη ανάγκη, ποιον αυτήν την περίοδο στην Ευρασιατική ζώνη; Η Ρωσία την Ευρωπαϊκή Ένωση ή η Ευρωπαϊκή Ένωση τη Ρωσία εν μέσω πανδημίας, ενεργειακής φτώχειας, τετελεσμένου brexit και τις ΗΠΑ σε αποθεραπεία μετά την εποχή Τραμπ. Δύσκολο ερώτημα ακόμα πιο απαιτητική η πραγματικότητα.