Nord Stream 2: Δεν θα ενεργοποιηθεί αν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία λέει η ΥΦΠΕΞ των ΗΠΑ
Ξεκάθαρη θέση για τον αγωγό Nord Stream 2 πήρε σήμερα και η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ. Η Αμερικανίδα αξιωματούχος, επανέλαβε τα λεγόμενα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι αν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, τότε το έργο δεν θα ενεργοποιηθεί. Υπενθυμίζεται πως ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Νεντ Πράις δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι η Ουάσινγκτον θα είναι αμείλικτη στο εν λόγω ζήτημα.
«Συνεχίζουμε τις συνομιλίες με τους Γερμανούς συμμάχους μας και θέλω να είμαι ξεκάθαρη μαζί σας σήμερα: εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει» είπε η Νούλαντ, που είναι αρμόδια στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις Πολιτικές Υποθέσεις. «Πιστεύω ότι οι δηλώσεις που έχουν γίνει στο Βερολίνο, ακόμη και σήμερα, ήταν πολύ, πολύ δυνατές. Θα εργαστούμε με τη Γερμανία για να διασφαλίσουμε ότι ο αγωγός δεν θα προχωρήσει», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι δεν έχει δοθεί ακόμη η αναγκαία πιστοποίηση ώστε να καταστεί λειτουργικός.
Η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι η Ρωσία θα μελετήσει τι προσφέρουν οι ΗΠΑ και θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αφού παρέλαβε τη γραπτή απάντηση που ζητούσε. «Είμαστε ενωμένοι σε ό,τι αφορά την προτίμησή μας στη διπλωματία. Αλλά είμαστε επίσης ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας ότι αν η Μόσχα απορρίψει την προσφορά μας για διάλογο, το κόστος πρέπει να έρθει άμεσα και να είναι σοβαρό», πρόσθεσε.
Αναφερόμενη στην Κίνα, η οποία έχει δημοσίως εκφράσει τη στήριξή της στις "λογικές ανησυχίες" της Μόσχας, είπε ότι το Πεκίνο πρέπει να χρησιμοποιήσει την "επιρροή" του στη Ρωσία για να την αποτρέψει από μια επίθεση στην Ουκρανία.
«Καλούμε το Πεκίνο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στη Μόσχα για να ωθήσει (τους Ρώσους) στη διπλωματία, γιατί αν υπάρξει μια σύγκρουση στην Ουκρανία, αυτό δεν είναι καλό ούτε για την Κίνα», είπε, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια σύρραξη θα είχε "σημαντικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία" και "τον ενεργειακό τομέα".
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε νωρίτερα τηλεφωνικά με τον Κινέζο ομόλογό του, τον Γουάνγκ Γι.
Επικοινωνία Μπάιντεν - Ζελένσκι
Με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συνομιλήσει σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με πηγή με γνώση της κατάστασης.
Ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου, ο Σεργκέι Νικιφόροφ, έγραψε στο Facebook ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τηλεφωνικά θέματα ασφαλείας και ενέργειας, καθώς και την μακροοικονομική στήριξη της Ουκρανίας.
Η Ουάσινγκτον στηρίζει την Ουκρανία στην αντιπαράθεσή της με τη Μόσχα, αφού η Ρωσία συγκέντρωσε χιλιάδες στρατιώτες κοντά στα σύνορα, τις τελευταίες εβδομάδες. Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει μια επίθεση εναντίον της γειτονικής χώρας και ζητά να σταματήσει το ΝΑΤΟ τη διεύρυνσή του προς Aνατολάς.
Επιμένει η Μόσχα - «Απαράδεκτη» ακόμα και η σκέψη πολέμου με την Ουκρανία
Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι ακόμη και η σκέψη ενός πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι «απαράδεκτη», επισημαίνοντας παράλληλα ότι η απόσυρση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από την Ανατολική Ευρώπη θα άμβλυνε τη στρατιωτική ένταση στην περιοχή.
«Έχουμε ήδη επανειλημμένα δηλώσει ότι η χώρα μας δεν προτίθεται να επιτεθεί σε κανέναν. Θεωρούμε απαράδεκτη ακόμη και τη σκέψη ενός πολέμου μεταξύ των λαών μας» δήλωσε ο Αλεξέι Ζάιτσεφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Η δήλωσή του αυτή συνιστά μια από τις τελευταίες μιας σειράς επίσημων δηλώσεων που αποσκοπούν να εξαλείψουν τους φόβους για μια επικείμενη ρωσική εισβολή.
Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η εβδομάδα που πέρασε έδειξε ότι η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας την οποία υποδαυλίζουν ορισμένες χώρες είναι μια τεχνητή σύγκρουση και πως η Μόσχα είναι πεπεισμένη ότι χωρίς τη «βοήθεια» της Δύσης η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα είχε διευθετηθεί εδώ και καιρό.
Παράλληλα ο Ζάιτσεφ, επισημαίνοντας ότι οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για το ενδεχόμενο να ενισχυθεί η παρουσία του ΝΑΤΟ στην ανατολική πτέρυγά του δημιουργούν ένα αρνητικό πεδίο για συνομιλίες στο θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας, δήλωσε ότι η στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ανατολική Ευρώπη και ότι μια τέτοια κίνηση θα συνέβαλλε στη μείωση των στρατιωτικών εντάσεων στην περιοχή.
«Είναι σαφές ότι οι στρατιωτικές εντάσεις θα μειωθούν εάν το ΝΑΤΟ αποσύρει τις δυνάμεις του από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Αυτό ζητάμε, και αυτό είναι ένα από τα βασικά ζητήματα των προτάσεών μας στο ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας» δήλωσε ο Αλεξέι Ζάιτσεφ, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Η Ρωσία, η οποία προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014 και έχει υποστηρίξει μια εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία, έχει αναπτύξει δυνάμεις στο έδαφός της κοντά στην Ουκρανία καθώς και στη γειτονική Λευκορωσία.
Το Κίεβο απορρίπτει την εκδοχή της Ρωσίας ότι η σύγκρουση με τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία είναι ένας εμφύλιος πόλεμος που δεν έχει καμία σχέση με τη Μόσχα, λέγοντας ότι η Ρωσία υποστηρίζει τους αυτονομιστές με μυστικές δυνάμεις που έχει στείλει στην περιοχή.