Nord Stream 1: Χωρίς ρώσικο φυσικό αέριο από σήμερα η Ευρώπη - Αγωνία για την επόμενη μέρα
Η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία αναστέλλεται από σήμερα και για δέκα ημέρες προκειμένου να γίνουν εργασίες συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1, ο οποίος διαπερνά τη Βαλτική Θάλασσα και θεωρείται ο σημαντικότερος για τη ροή του καυσίμου προς τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.
Έτσι από τις 07.00 (ώρα Ελλάδος) δεν ρέει φυσικό αέριο πλέον μέσω του αγωγού Nord Stream 1 από τη Ρωσία στη Γερμανία.
Σύμφωνα με την εταιρεία εκμετάλλευσης Nord Stream AG, οι εργασίες πρέπει να ολοκληρωθούν στις 21 Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν θα μεταφερθεί αέριο μέσω του αγωγού στη Γερμανία. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων, οι ανακοινωθείσες εργασίες δεν θα πραγματοποιηθούν απευθείας στον αγωγό, αλλά στους σταθμούς συμπίεσης, για παράδειγμα στο Λούμπβιν. Θα γίνουν επίσης ενημερώσεις λογισμικού. Η αντίστοιχη εργασία συντήρησης, διαρκούσε 10 ως 14 ημέρες τα τελευταία χρόνια.
Ανησυχούν για τα χειρότερα
Ωστόσο, αρκετοί αξιωματούχοι στη Γερμανία εκφράζουν ολοένα εντονότερα την ανησυχία τους πως η ροή μπορεί να μην αποκατασταθεί, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.
Η Γερμανία και άλλες δυτικές χώρες επέβαλαν αλλεπάλληλους γύρους κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας για να την αναγκάσουν να σταματήσει τον πόλεμο.
Όμως, πολλές χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια και η Μόσχα αντιδρώντας ανέστειλε ή μείωσε τις προμήθειες αερίου σε αρκετές από αυτές, κάτι που θεωρείται κίνηση αντιποίνων στην Ευρώπη.
Η ρωσική δημόσια επιχείρηση αερίου Gazprom ήδη μείωσε σημαντικά τις παραδόσεις μέσω του αγωγού 1.200 χιλιομέτρων μεταξύ της Ρωσίας και της βόρειας Γερμανίας, επικαλούμενη καθυστερήσεις στα έργα συντήρησης και επισκευής. Η Μόσχα αποδίδει τις καθυστερήσεις στις κυρώσεις που της επέβαλαν δυτικά κράτη, επιχείρημα που απορρίπτει ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Οι παραδόσεις πέρυσι ήταν περίπου 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm).
Το γεγονός πως αξιοποιείτο μόνο το 40% της δυναμικότητας του αγωγού οδήγησε σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών στην αγορά αερίου, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία δικτύου της Γερμανίας.
Γερμανία: Καμπανάκι για «πολιτικό εφιαλτικό σενάριο»
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) προειδοποίησε για ένα «πολιτικό εφιαλτικό σενάριο».
Αυτό θα συνέβαινε εάν το κράτος έπρεπε να ελέγξει την κατανομή του φυσικού αερίου σε περίπτωση οξείας κρίσης, δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk το Σάββατο. Δεν έχει «ψευδαισθήσεις» για το τι θα συνέβαινε τότε, δήλωσε ο πράσινος πολιτικός. «Αυτό θα θέσει τη Γερμανία σε μια δοκιμασία που δεν είχαμε εδώ και πολύ καιρό», είπε.
Μια τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρέπει να αποτραπεί, για παράδειγμα, με την εξοικονόμηση και την αποθήκευση φυσικού αερίου, δήλωσε ο Habeck. Μια οξεία έλλειψη φυσικού αερίου θα επιβάρυνε την κοινωνική αλληλεγγύη «στα όρια και πιθανώς πέραν αυτών».
Ο υπουργός τόνισε ότι σε περίπτωση κρίσης, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά νομικά πρότυπα, η ιδιωτική κατανάλωση φυσικού αερίου και οι κρίσιμες υποδομές, όπως τα νοσοκομεία και τα γηροκομεία, θα παρεμβαίνουν "ως έσχατη λύση".
Οι προσαρμογές των τιμών για τους καταναλωτές θα είναι «δύσκολες και για ορισμένους πολύ δύσκολες», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ . «Δεν θα το κρύψω αυτό: Πιστεύω ότι χωρίς περαιτέρω πολιτική στήριξη θα διαλυθούμε ή, ας πούμε, ο διαχωρισμός, ο κοινωνικός διαχωρισμός, θα προωθηθεί πολύ έντονα».
Περαιτέρω ελαφρύνσεις συζητούνται επί του παρόντος στο πλαίσιο «συντονισμένης δράσης» μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων.
«Όλα είναι δυνατά, όλα μπορούν να συμβούν», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ. «Μπορεί να ρέει και πάλι περισσότερο αέριο, ακόμη περισσότερο από πριν. Αλλά μπορεί επίσης να είναι ότι δεν φτάνει τίποτα». Ο υπουργός συμβούλευσε: «Πρέπει ειλικρινά να προετοιμαζόμαστε πάντα για το χειρότερο και να εργαζόμαστε λίγο για το καλύτερο».
Γαλλία: Να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα
Η Γαλλία ακολούθησε τη Γερμανία λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για πλήρη διακοπή των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία παρατείνεται. "Ας προετοιμαστούμε για μια πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου. Σήμερα αυτή είναι η πιο πιθανή επιλογή", είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Μπρουνό Λεμέρ σε επιχειρηματική εκδήλωση στην Αιξ-αν-Προβάνς το Σάββατο, αναφέρει το Politico. «Πρέπει να προβλέψουμε και να βάλουμε τους εαυτούς μας σε τάξη μάχης από τώρα», πρόσθεσε.
Αναφερόμενους στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το Παρίσι προς αυτήν την κατεύθυνση, υπενθύμισε την απόφαση για επανεθνικοποίηση σε ποσοστό 100% της γαλλικής ενεργειακής εταιρείας EDF. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εθνικοποίηση του EDF.
Σύμφωνα με τον Λεμέρ, αυτή η «απόλυτη ενότητα διοίκησης» θα επιτρέψει «να ληφθούν ταχύτερες αποφάσεις για το στρατηγικό θέμα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα στη Γαλλία».
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ενεργειακή κρίση που μπορεί να έχει απολύτως σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή μας ζωή, στην απασχόληση, στη λειτουργία των εταιρειών μας, στο γαλλικό βιομηχανικό εργαλείο», υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός.
Σκρέκας: Θωρακισμένη η Ελλάδα
Ο υπουργός Ενέργειας δήλωσε το Σάββατο στο OPEN ότι κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει σε ασφαλείς προβλέψεις για το τι θα γίνει τους επόμενους μήνες στο πεδίο της ενέργειας, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα είναι θωρακισμένη και για το χειρότερο σενάριο.
Ερωτηθείς για το αν θα έχουμε πρόβλημα με την ενέργεια το χειμώνα, ο υπουργός σημείωσε ότι «είναι κάτι που δεν μπορεί να το πει κανείς. Έχουμε έναν πόλεμο κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί».
Η επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία, τέθηκε στο επίκεντρο έκτακτης συνεδρίασης της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις αρχές της εβδομάδας.
Το ελληνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης προβλέπει την εξασφάλιση επιπλέον φορτίων LNG, τη λειτουργία 5 μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με diesel από φυσικό αέριο, την εισαγωγή της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στο δίκτυο και την εξασφάλιση αερίου από την Ιταλία.
Κομβικό ρόλο στο σχέδιο παίζει η Ρεβυθούσα, που ενισχύεται σημαντικά με την νέα πλωτή δεξαμενή που έχει φτάσει στον σταθμό, αυξάνοντας την αποθηκευτική ικανότητα του από τις 225-370.000 κ.μ. αερίου. Η νέα εγκατάσταση αναμένεται να μπει στο σύστημα άμεσα.
Αναλυτικότερα, το σενάριο που εξετάστηκε την Δευτέρα είναι πως η Μόσχα ενδέχεται να περιορίσει τις ροές φυσικού αερίου τη χειμερινή περίοδο και προς τον Turk Stream, τον αγωγό από τον οποίο εφοδιάζεται και η χώρα μας.
Παράλληλα, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των stress test του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Το σενάριο αποτίμησε την τακτική που ακολουθεί η Gazprom σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης με αποτέλεσμα δέκα εξ αυτών να βρίσκονται σε κατάσταση προειδοποίησης και η Γερμανία σε συναγερμό.
Η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων κατέληξε στο συμπέρασμα πως εφόσον λειτουργούν οι υφιστάμενες πέντε λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και προστεθεί και η καινούργια «Πτολεμαΐδα V» από τον Σεπτέμβριο, αλλά και εφόσον οι τρεις μονάδες φυσικού αερίου των ιδιωτών ΗΡΩΝ και Elpedison και οι δύο της ΔΕΗ που έχουν τη δυνατότητα μετατροπής καυσίμου λειτουργήσουν με πετρέλαιο, τότε επιτυγχάνεται η ασφαλής παροχή ηλεκτροδότησης στο σύστημα μεταφοράς.
Επίσης, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε ο τερματικός σταθμός LNG του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα να είναι διαρκώς φουλαρισμένος προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες σε φυσικό αέριο. Η αποθηκευτική ικανότητα του τερματικού σταθμού LNG αναμένεται να αυξηθεί και με την προσθήκη του δεξαμενόπλοιου που θα χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Μεγαλύτερες εισαγωγές θα γίνουν και μέσω του αγωγού TAP. Σε σχέση με το LNG, βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι στο ενδεχόμενο διακοπής της παροχής ρωσικού αερίου να υπάρχει η αναγκαία προσφορά, καθώς η παγκόσμια παραγωγή του προϊόντος είναι λιγότερη σε σχέση με τη ζήτηση.