Νομοσχέδιο Παιδείας: Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή [vids]
Η αστυνόμευση των πανεπιστημίων είναι πράξη «κοινής λογικής» ενάντια στις «μολότοφ» και τα «ναρκωτικά» των πανεπιστημίων, τόνισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
«Στο νομοσχέδιο στέκεται θετικά η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας» ανέφερε η κ. Κεραμέως και υποστήριξε ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι πολίτες είναι υπέρ της αστυνόμευσης των πανεπιστημίων, της ελεγχόμενης εισαγωγής και της καθιέρωσης ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια. «Ας κάνουμε επιτέλους το βήμα μπροστά και ας ασχοληθούμε με τα σύγχρονα προβλήματα των πανεπιστημίων» είπε και περιέγραψε τα σημερινά ελληνικά πανεπιστήμια ως χώρους όπου «κατασκευάζονται μολότοφ», «γίνεται εμπόριο ναρκωτικών» και «χτίζονται καθηγητές».
Ως προς τη ρύθμιση για την καθιέρωση βάσης εισαγωγής και τη μεγάλη μείωση των εισακτέων, η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι στην Ελλάδα δεν αποφοιτά το 30% των φοιτητών. Υπογράμμισε δε ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής δεν θα καθορίζεται από το υπουργείο Παιδείας αλλά από τα ίδια τα πανεπιστήμια και θα συμπληρώνονται δύο μηχανογραφικά από τους υποψήφιους. «Θωρακίζεται το κύρος των σπουδών» διαβεβαίωσε η κ. Κεραμέως.
https://www.youtube.com/watch?v=cmkPkI9r6vA
Φίλης σε Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη: Δημιουργείτε καθεστώς Κορκονέα
Σε σκληρό τόνο ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, χαρακτήρισε αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική τη δημιουργία σώματος ειδικών φρουρών που δεν θα αναφέρεται στη Σύγκλητο. Μάλιστα, με αφορμή και την παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην παρουσίαση του νομοσχεδίου, ο κ. Φίλης επισήμανε ότι είναι πρωτοφανές από το 1974 να υπάρχει συνδιαχείριση των πανεπιστημίων από την αστυνομία.
Έκανε, μάλιστα λόγο για «θεσμική και αντιδημοκρατική εκτροπή» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιθυμεί να δημιουργήσει «καθεστώς» και «φυτώριο» Κορκονέων. Απαντώντας στις αναφορές της κυρίας Κεραμέως για «μολότοφ και ναρκωτικά» ο κ. Φίλης τόνισε ότι το πρόβλημα της βίας στα πανεπιστήμια είναι «υπαρκτό αλλά περιθωριακό». Σημείωσε, μάλιστα, ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στα πανεπιστήμια διαπράττονται 200 αξιόποινες πράξεις το χρόνο (0,1% του συνόλου) αλλά θα εγκατασταθεί σώμα 1.030 ειδικών φρουρών κάτι που στο γενικό πληθυσμό αντιστοιχεί σε 1 εκατομμύριο αστυνομικούς.
Ως προς τις ρυθμίσεις για τους εισακτέους ο κ. Φίλης τόνισε ότι θα αφήσουν εκτός πανεπιστημίων έναν στους τέσσερις υποψήφιους σε σχέση με πέρυσι και θα έχει ως αποτέλεσμα να κλείσουν τμήματα ή και ολόκληρα πανεπιστήμια. «Είναι επιλογή της κυβέρνησης να στρέψει βίαια τα παιδιά εκτός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και στα κολέγια» κατήγγειλε ο κ. Φίλης.
https://www.youtube.com/watch?v=hbE87fbC9gI
Κίνημα Αλλαγής: Αναποτελεσματικό το καθεστώς αστυνομοκρατίας
Κατά της αστυνόμευσης ερήμην των πανεπιστημιακών Αρχών τάχθηκε εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής, η Χαρά Κεφαλίδου, σημειώνοντας ότι το «καθεστώς αστυνομοκρατίας» που δημιουργείται στα πανεπιστήμια είναι «ανόητο και αναποτελεσματικό». Ταυτόχρονα καταλόγισε στη ΝΔ ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ομολογεί την «παταγώδη αποτυχία» της για τις ρυθμίσεις που προώθησε η ίδια για το πανεπιστημιακό άσυλο. Χαρακτήρισε, μάλιστα, ιδεοληπτικές τις προβλέψεις του νομοσχεδίου και προειδοποίησε ότι θα δημιουργήσουν εντάσεις. «Πρόκειται για τζογαδόρικο ρίσκο πυροδότησης εκρήξεων» ανέφερε η κυρία Κεφαλίδου και καταλόγισε στην υπουργό Παιδείας ότι προχωρά «ολομόναχη» σε αυτές τις ρυθμίσεις
https://www.youtube.com/watch?v=ZR7pbImX17k
ΚΚΕ: Όχι στη στρατοπέδευση της αστυνομίας στα πανεπιστήμια
Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε από την πλευρά του το ΚΚΕ με τον βουλευτή Γιάννη Δελλή να σημειώνει ότι πλέον η αστυνομία θα στρατοπεδεύει μόνιμα στα πανεπιστήμια. «Προωθείτε επιθετικά την ένταση της καταστολής που δεν έχει σχέση με την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πανεπιστημίων» ανέφερε και θύμισε στην ΝΔ ότι πριν από ενάμιση χρόνο διαβεβαίωνε ότι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου θα έβαζε τέλος στην ανομία στα πανεπιστήμια.
Υπέρ της ίδρυσης σώματος ειδικών φρουρών στα πανεπιστήμια τάχθηκε η Ελληνική Λύση μέσω της Σοφίας Ασημακοπούλου. Αντίθετα η Σοφία Σακοράφα του ΜέΡΑ 25 χαρακτήρισε «πρωτοφανή και εξοργιστικά αυτά που προωθεί» η κυβέρνηση για την αστυνόμευση αλλά και την παρακολούθηση από αστυνομικούς των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.