Εσθονία: Νόμιμος ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών από την Πρωτοχρονιά
Νόμιμος είναι πλέον από σήμερα Πρωτοχρονιά ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών στην Εσθονία.
Η χώρα της Βαλτικής γίνεται έτσι η πρώτη πρώην σοβιετική χώρα που νομιμοποίησε τους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.
Η εξέλιξη αυτή ήρθε όταν το κοινοβούλιο της Εσθονίας, ψήφισε υπέρ της ισότητας των γάμων τον Ιούνιο. Η πλειοψηφία των 55 βουλευτών ψήφισε υπέρ της τροποποίησης του νόμου για την οικογένεια, ενώ 34 βουλευτές καταψήφισαν το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο των 101 εδρών.
Η εκλογική νίκη της πρωθυπουργού, Κάγια Κάλλας, τον Φεβρουάριο, η οποία έκτοτε ηγείται της κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας, πιστώνεται την ενίσχυση των προσπαθειών για την επίτευξη της ισότητας του γάμου.
«Είναι μια σημαντική στιγμή που δείχνει ότι η Εσθονία είναι μέρος της βόρειας Ευρώπης», δήλωσε ο Keio Soomelt, project manager του Baltic Pride Festival.
«Για την LGBT+ κοινότητα, είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα από την κυβέρνηση που λέει, επιτέλους, είμαστε το ίδιο ίσοι με τα άλλα ζευγάρια, ότι είμαστε πολύτιμοι και δικαιούμαστε τις ίδιες υπηρεσίες, έχουμε τις ίδιες επιλογές», δήλωσε ο Soomelt, ο οποίος θα αντικαταστήσει την οκταετή συμβίωσή του με έναν γάμο με τον σύζυγό του το 2024.
Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα 1η Γενάρη, με τα ομόφυλα ζευγάρια να μπορούν να καταχωρούν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις γάμου τους από την Πρωτοχρονιά. Οι πρώτες αιτήσεις θα διεκπεραιωθούν και θα πιστοποιηθούν έως τις 2 Φεβρουαρίου, με τις αιτήσεις να χρειάζονται συνήθως έναν έως έξι μήνες για να διεκπεραιωθούν.
Τα τελευταία χρόνια, οι αντιλήψεις για τους γάμους ομοφύλων έχουν μετατοπιστεί στη σε μεγάλο βαθμό μη θρησκευτική χώρα των 1,3 εκατομμυρίων κατοίκων. Σε δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Εσθονικό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2023, το 53% των Εσθονών υποστήριξε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Πριν από μια δεκαετία, ήταν μόλις 34%. Το σύμφωνο συμβίωσης έχει αναγνωριστεί νομικά από την Εσθονία από το 2013.
Η Marielle Tuum, μια 24χρονη δασκάλα από το Ταλίν, είπε: «Πριν από δέκα χρόνια, δεν έβλεπα τόσα ζευγάρια του ίδιου φύλου να κρατιούνται χέρι-χέρι δημόσια. Οι άνθρωποι είναι πιο ανοιχτοί τώρα στην Εσθονία. Η Tuum και η 26χρονη Γερμανίδα φίλη της, Annika Unkauf, θα υποβάλουν αίτηση για το γάμο τους την άνοιξη και ελπίζουν να γιορτάσουν με την οικογένεια και τους φίλους το φθινόπωρο.
«Είμαι πολύ χαρούμενη που μπορώ να κάνω έναν κανονικό γάμο στο σπίτι και όχι αλλού, το οποίο θα είχε λιγότερο νόημα», είπε.
Η σε μεγάλο βαθμό κοσμική ματιά της Εσθονίας, βοήθησε στη μετατόπιση των απόψεων για τα LGBTQ+ άτομα την τελευταία δεκαετία. Οι εταιρικές χορηγίες του φετινού Baltic Pride ήταν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, με τη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Εσθονίας, την Telia, μεταξύ 16 άλλων επιχειρήσεων, να χρηματοδοτεί ανοιχτά το φεστιβάλ.
Η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε το 1991 όταν η Εσθονία αποσχίστηκε από τη Σοβιετική Ένωση. Ωστόσο, οι διακρίσεις και η βία συνεχίζονται. Ένας ομοφυλόφιλος πάστορας μαχαιρώθηκε σε μπαρ του Ταλίν κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Pride τον Ιούνιο, ενώ οι στρατεύσιμοι LGBTQ+ φαίνεται να αντιμετωπίζουν πρόσθετους ελέγχους.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του ρωσόφωνο πληθυσμού στην Εσθονία, περίπου το ένα τέταρτο της χώρας, αντιτίθεται στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Στις άλλες χώρες της Βαλτικής, τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν λιγότερα δικαιώματα.
Το κοινοβούλιο της Λετονίας ενέκρινε νομοσχέδιο το Νοέμβριο για να επιτρέψει το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομοφυλοφίλων, αλλά ο Edgars Rinkēvičs, ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος πρόεδρος της χώρας, πάγωσε το νομοσχέδιο, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που τάχθηκαν κατά της μεταρρύθμισης αυτής, να ζητούν τη συγκέντρωση τουλάχιστον 154.241 υπογραφών προκειμένου να γίνει εθνικό δημοψήφισμα.
Εάν η συγκέντρωση υπογραφών δεν πετύχει, τότε η το σύμφωνο συμβίωσης θα γίνει νόμος μέχρι τον Ιούλιο του 2024.
Η Λιθουανία δεν έχει ακόμη νομιμοποιήσει ούτε το σύμφωνο συμβίωσης ούτε τους γάμους για ομόφυλα ζευγάρια.