Νομιμοποιούνται οι παράτυποι μετανάστες που ζουν για τρία χρόνια στην Ελλάδα
Καθεστώς νόμιμης παραμονής στη χώρα λαμβάνουν περίπου 30.000 παράτυποι μετανάστες τρίτων χωρών που διέμεναν στην Ελλάδα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και για τρία χρόνια.
Συγκεκριμένα, η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία και παροχή υπηρεσιών ή έργου σε πολίτες τρίτων χωρών που:
α) διαθέτουν προσφορά εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και υπηρεσιών ή έργου και, αποδεδειγμένα, στη συνέχεια, εργάζονται,
β) διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30η Νοεμβρίου 2023,
γ) συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα
δ) συμπληρώνουν τρία (3) τουλάχιστον συνεχή έτη παραμονής πριν την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με δημόσια έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.
Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο Νόμου για το ασφαλιστικό, η ρύθμιση βάζει τάξη στο καθεστώς των αλλοδαπών που διαμένουν στην Ελλάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα και εργάζονται με στόχο να διασφαλιστεί η δημόσια τάξη αλλά και να ενισχυθεί το εργατικό δυναμικό της χώρας καθώς υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε εργάτες γης.
Η τροπολογία που κατατέθηκε από τον υπουργό Μετανάστευσης Δημήτρη Καιρίδη, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, ακολουθεί ανάλογες ρυθμίσεις που έχουν γίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία αλλά και η Γαλλία.
Κατά το υπουργείο, με τη ρύθμιση οι δικαιούχοι θα αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας ενώ θα καλύψουν και μεγάλο μέρος των κενών που υπάρχουν σε εργατικά χέρια, συμβάλλοντας επίσης στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων. Σημειώνεται πως όσοι σταματήσουν να εργάζονται τότε επιστρέφουν αυτόματα στο προηγούμενο καθεστώς.
Μιλώντας στη βουλή ο κ. Καιρίδης υπεραμύνθηκε της διάταξης λέγοντας ότι για πρώτη φορά η άδεια παραμονής θα συνδέεται με την άδεια εργασίας. Για «ισορροπημένη ρύθμιση που βάζει τάξη στο χάος» έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, συμπληρώνοντας: «είδα φωτογραφίες με Χεζμπολάχ, δε νομίζω κανένας από αυτούς να θέλει να έρθει να πάρει ένσημα στην Ελλάδα...»