Νίκος Βούτσης για τον αστυνομικό της Βουλής: Δεν τον έφερα εγώ αρμόδια είναι η ΕΛΑΣ
Ο κ. Βούτσης διευκρίνισε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής δεν έχει την αρμοδιότητα να διορίζει τους αστυνομικούς που υπηρετούν στην ΥΑΒΕ.
Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, προχώρησε σε δημόσια δήλωση με στόχο να διαψεύσει φήμες και σενάρια σχετικά με την ευθύνη του Προέδρου της Βουλής για τον διορισμό του αστυνομικού της Βουλής που κατηγορείται για ενδοοικογενειακή βία. Η τοποθέτησή του έρχεται μετά από δημοσιεύματα και αναφορές που φέρουν τη Βουλή και πολιτικά κόμματα να εμπλέκονται σε τέτοιου είδους διαδικασίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κατηγορούμενος αστυνομικός μετατέθηκε στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2019 και πως σε κάθε περίπτωση γίνεται έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ήρθε και παρέμεινε μέχρι τη σύλληψη του.
Ο κ. Βούτσης διευκρίνισε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής δεν έχει την αρμοδιότητα να διορίζει τους αστυνομικούς που υπηρετούν στην Υπηρεσία Ασφαλείας της Βουλής (ΥΑΒΕ). Όπως σημείωσε, η επιλογή και η τοποθέτηση των αστυνομικών γίνεται από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, και συγκεκριμένα υπό την ευθύνη ανώτατων αξιωματικών, όπως ταξίαρχων ή υποστράτηγων.
Στην παρέμβασή του, ο κ. Βούτσης υπογράμμισε πως δεν υπήρξε καμία σύνδεση του συγκεκριμένου αστυνομικού ούτε με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με οποιοδήποτε άλλο πολιτικό κόμμα. Τόνισε, μάλιστα, ότι αν στο παρελθόν είχαν καταγγελθεί επίσημα περιστατικά βίαιης συμπεριφοράς ή συμμετοχής του εν λόγω αστυνομικού σε επεισόδια, η Βουλή θα είχε εισηγηθεί την άμεση απομάκρυνσή του από την ΥΑΒΕ.
«Η ΥΑΒΕ είναι μια ευαίσθητη υπηρεσία με ειδικούς κανόνες λειτουργίας»
Σύμφωνα με τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής, η ΥΑΒΕ αποτελεί μια κρίσιμη και ευαίσθητη υπηρεσία της Αστυνομίας, με καθοριστικό ρόλο στην προστασία της Βουλής και όσων σχετίζονται με αυτήν. Η ευθύνη για τη στελέχωσή της δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα των πολιτικών προσώπων αλλά της Αστυνομίας, γεγονός που διασφαλίζει την ανεξαρτησία της υπηρεσίας από πολιτικές παρεμβάσεις.
Τασούλας:«Εάν ήμουν εγώ πρόεδρος τότε, δε θα είχε έρθει στη Βουλή»
Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Κώστας Τασούλας υποστήριξε πως η αντίδραση της Βουλής υπήρξε ακαριαία, καθώς αμέσως μόλις υπήρξε η αρχική καταγγελία της συζύγου του αστυνομικού στις 18 Νοεμβρίου, εκείνος συνελήφθη αμέσως, πέντε μόλις λεπτά αργότερα. Ο ίδιος ενημέρωσε πως ο αστυνομικός μετατέθηκε στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2019 και πως σε κάθε περίπτωση γίνεται έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ήρθε και παρέμεινε. «Εάν ήμουν εγώ πρόεδρος τότε, δε θα είχε έρθει στη Βουλή» είπε στους δημοσιογράφους. Πάντως, πρόσθεσε πως «δεν είναι εύκολο να πεις ότι φταίει κάποιος».