Νίκος Βούτσης: Οι προϋποθέσεις για τη «δεύτερη φορά Αριστερά»
Σε κρίσιμα θέματα για την πολιτική κατάσταση αναφέρθηκε ο Νίκος Βούτσης σε συνέντευξή του στον ρ/σ Παραπολιτικά.
Μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να ασχολείται με θέματα όπως οι υποθέσεις Φουρθιώτη και Λιγνάδη ή τους επικοινωνιακούς χειρισμούς Μητσοτάκη αλλά να αναδείξει τα προβλήματα της πανδημίας όπως τον θάνατο του διευθυντή του πνευμονολογικού στο Θριάσιο μετά από ατελείωτες ώρες εργασίας για να σώσει συμπολίτες του αν και είχε ο ίδιος προβλήματα υγείας.
Αναφερόμενος δε στο ενδεχόμενο ανάληψης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για δύο προϋποθέσεις που δεν υπήρχαν στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις που επικράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν μνημόνια και καταναγκασμοί την τρόικα και επιστροφή στο δημοσιονομικό πρόγραμμα σταθερότητας και δεύτερον τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερη γείωση με την κοινωνία ώστε να πειστούν οι πολίτες να συμβάλλουν στο εγχείρημα της διακυβέρνησης.
Σχετικά με τα περί εκκαθαρίσεων στο χώρο της δημόσιας διοίκησης o κ. Βούτσης τόνισε πως αυτά αντιμετωπίζονται θεσμικά μέσα από τον δημοσιουπαλληλικό κώδικα και την αρχή διαφάνειας.
Αναλυτικά οι δηλώσεις Βρούτση
Συγκεκριμένα αναλύοντας τις δύο προϋποθέσεις για τη «δεύτερη φορά αριστερά» ο Ν. Βούτσης είπε: «Για τη δεύτερη φορά υπάρχουν δύο προϋποθέσεις, οι οποίες ήταν αρνητικές και στην πρώτη μας φάση. Και το εξάμηνο και τα τέσσερα χρόνια».
«Η πρώτη είναι να μην έχουμε τους καταναγκασμούς από τις τρόικες, έτσι όπως ονομάζονται σε κάθε φάση. Κρατήστε το αυτό που σας λέω. Εάν τα πράγματα στην οικονομία πάνε πολύ άσχημα το Ταμείο Ανάκαμψης δεν καλύπτει, μη θεωρείτε πως είναι κανένα θείο δώρο. Και αν η Ε.Ε που παραπαίει, ξεκινήσει από το 2022 να ξαναβάλει το δημοσιονομικό σύμφωνο με τα πλεονάσματα κτλ τότε μπορεί να πάμε σε ένα άτυπο ή και τυπικό μνημόνιο. Δηλαδή, τώρα, το εργασιακό νομοσχέδιο που γίνεται και ο πτωχευτικός κώδικας, αυτά μπορεί να είναι τα πρώτα στοιχεία των δεσμεύσεων που έχει ήδη αναλάβει η κυβέρνηση με ξένα κέντρα για ένα άτυπο μνημόνιο. Δηλαδή για να έρχονται κονδύλια από τα 32 δις, να γίνονται τέτοιες νομοθεσίες, ένα άτυπο μνημόνιο με μεγάλες δεσμεύσεις, με βίαιες ιδιωτικοποιήσεις, ελαστικές εργασιακές σχέσεις κτλ. Να μη μας τύχει στο κεφάλι όταν θα είναι η δεύτερη φορά διακυβέρνησης. Διότι, στην πρώτη φορά διακυβέρνησης, επιτρέψτε μου να σας πω ότι το 90% ξέρω ότι ήταν δεσμεύσεις, καταναγκασμοί ή τρικλοποδιές που μπήκανε από τις μνημονιακές δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει. Και από την πίεση των θεσμών. Καθαρά πράγματα. Τώρα αυτά τα τσαμπουκαλίκια, αποφασιστικότητα και να τους βαλουμε και να τους κάνουμε και να τους διώξουμε, δεν χωράγανε στη συγκεκριμένη συγκυρία διοτί επαναλαμβάνω ήταν θέματα δεσμεύσεων καταναγκασμών ή υπονομεύσεων που έρχονταν από έξω. Να μη μας ξανατύχει λοιπόν».
Δεύτερη και φαρμακερή προϋπόθεση κατά τον Ν. Βούτση: «Για να είσαι πιο αποφασιστικός και αποτελεσματικός πρέπει να έχεις καλύτερη κοινωνική γείωση. Έχουμε κάνει βήματα, είμαστε ακόμα πολύ πίσω. Όταν δεν έχεις κόσμο, όχι δικό σου του σωλήνα, αλλά της παράταξης, της ευρύτερης αντίληψης. Που να θέλει να ασκήσει, να δώσει χρόνο από τον εαυτό του για να γίνει μια προοδευτική πολιτική. Που να το πιστεύει, που να το κάνει. Αλλά έχεις εχθρότητα, αντιπαλότητα, στασιμότητα, ιδιοτέλεια ή απλή ανοχή. Και μέσα στην δημοσιο- υπαλληλία και μες στις ανεξάρτητες αρχές και μέσα στους δικαστές και στα μαζικά κινήματα και στους φορείς. Είπα πολλές φορές ότι στην Βουλή ερχόντουσαν οι φορείς μετά από διαδηλώσεις να με δουν και ελάχιστες φορές υπήρχαν κάποιοι που μου έκλειναν το μάτι κατά κάποιο τρόπο ότι ήταν άνθρωποι που θα στήριζαν τη δική μας πολιτική. Κλείνω την παρένθεση για να μην βαυκαλιζόμαστε. Δεν είναι θέματα βγάζω την εντολή και γίνεται. Και αν την βγάλω ακόμα πιο αποφασιστικά, θα γίνει. Αφού ο άλλος δεν είναι σε αυτό, δεν το πιστεύει, δεν εμπνέεται, είναι εχθρός, είναι αντίπαλος, δεν έχει την κοινωνική γείωση. Να μη σας πω τώρα για την εποχή ΠΑΣΟΚ τώρα. Εντάξει. Που τα είχε όλα. Κάποιοι τα θυμούνται. Κάποιοι παλαιότεροι χωρίς να είμαστε ΠΑΣΟΚ. Δεν έχεις την τοπική αυτοδιοίκηση, δεν έχεις το εργατικό κίνημα, δεν έχεις τη νεολαία, δεν έχεις το αγροτικό κίνημα. Δεν δεν δεν. Αυτά πρέπει να τα ανατάξουμε ειναι δικό μας θέμα. Πριν γίνουμε αποφασιστικοί και τσαμπουκάδες, να είμαστε πιο έμπειροι, πιο αποτελεσματικοί, να βρούμε καλύτερους συνεργάτες, να προχωρήσουμε καλύτερες πολιτικές. Κάποιοι να τιμωρηθούν στα πλαίσια του δημοσιουπαλληλικού κώδικα, της δημόσιας διαφάνειας και διαύγειας κτλ. Πριν τα κάνουμε όλα αυτά να ξέρουμε ότι χρειάζεται και κάποιος συσχετισμός ε; Που δεν είναι μόνο ημέρα των εκλογών, πόσους ψήφους πήρε. Πρέπει να είσαι μέσα στην κοινωνία για να μπορείς αυτά τα πράγματα να τα προχωρήσεις. Δεν είναι οιονεί όλοι εχθροί μας, συντρόφισες και σύντροφοι. Εντάξει? Εγώ το δημοψήφισμα στο Υπουργείο Εσωτερικών το κάναμε μέσα σε μια εβδομάδα με τέσσερις γενικούς διευθυντές, δυο της δεξιάς και δυο του ΠΑΣΟΚ και χωρίς να έχουμε λεφτά να πληρώσουμε τους δικαστικούς αντιπροσώπους με κλειστές τις τράπεζες. Δεν είναι εχθροί, δεν είναι πράκτορες, δεν είναι προβοκάτορες, δεν είναι αλήτες ή ποινικοί επειδή δεν είναι δικοί μας. Αλλά βεβαίως δεν είναι δυνατόν να εμπνέονται κιόλας οι άνθρωποι από κάτι το οποίο αντιλαμβάνεστε. Θέλει μια προεργασία. Μια επαφή».