Νίκος Παππάς: Πεδία προοδευτικής συνεννόησης η προστασία των δανειοληπτών και η εκλογή ΠτΔ
Άνοιγμα προς τις προοδευτικές δυνάμεις έκανε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς προτάσσοντας την τροπολογία του κόμματος για τα «κόκκινα δάνεια» αλλά και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Έχουμε καταθέσει πρόταση να έχουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την αριστερά ή τον προοδευτικό χώρο. Έχει έρθει η ώρα, δεν είναι άβατο ο θεσμός. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν κυβέρνηση, έκανε την υπέρβαση και ψήφισε τον Προκόπη Παυλόπουλο, ένα στέλεχος μετριοπαθές και αξιόπιστο, αλλά από την αντίπερα παράταξη. Πρέπει να το συζητήσουμε οι προοδευτικές δυνάμεις αυτό το ζήτημα; Ναι ή όχι;».
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς έκανε άνοιγμα προς τις προοδευτικές δυνάμεις και μιλώντας στον «Αθήνα 9.84» τούς απήθυνε κάλεσμα να στηρίξουν την τροπολογία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την προστασία των δανειοληπτών.
«Ως Κοινοβουλευτική Ομάδα πήραμε μια πρωτοβουλία και καταθέτουμε τροπολογία για την προστασία των δανειοληπτών. «Με δύο πτυχές: Να είναι υποχρεωτικό το αποτέλεσμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού που αφορά τους ευάλωτους, των οποίων ο ορισμός πρέπει να διευρυνθεί για να περιλαμβάνονται και άλλοι και να επανέλθει η προστασία της α' κατοικίας από τη στιγμή που κατατίθεται η αίτηση για την υπαγωγή στον εξωδικαστικό», τόνισε προσθέτοντας ότι «στη βάση των ειλημμένων αποφάσεων θα καλέσουμε και τα άλλα προοδευτικά κόμματα να στηρίξουν την τροπολογία, ακόμα και διαμαρτυρόμενους συντηρητικούς να "ακυρώσουν" την ψήφο τους υπέρ του πτωχευτικού της ΝΔ και να πράξουν το ίδιο».
«Εγκληματικό να χρησιμοποιούνται οι λέξεις 'πραξικόπημα' ή 'χούντα'»
«Δυστυχώς, είμαστε σε μία φάση που λείπει η πολιτική συζήτηση. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι προτίθεται να κάνει, για παράδειγμα, κάθε υποψήφιος ή υποψήφια πρόεδρος σε σχέση με τις ειλημμένες αποφάσεις μας. Τι θα κάνει για να ενώσει το κόμμα. Σε ποιες καταστατικές αρχές θα πρέπει να εδράζεται ο ΣΥΡΙΖΑ για να δώσει τις μάχες από εδώ και πέρα, ενώ θα πρέπει να θυμίσω ότι υπάρχει το "έδαφος" των ψηφισμένων αποφάσεων και της δουλειάς της επιτροπής καταστατικού» επέμεινε ο κ. Παππάς επαναφέροντας το ζήτημα των καταστατικών αλλαγών.
Σχολίασε επίσης αναφορές στον εσωκομματικό διάλογο. «Άλλο οι πολιτικοί χαρακτηρισμοί και άλλο να μιλάνε κάποιοι για πραξικόπημα. Αυτές οι κουβέντες δεν έχουν θέση ανάμεσά μας. Ψήφισα ενάντια στην πρόταση μομφής, αλλά δεν υπάρχει πραξικόπημα, υπάρχει μια δημοκρατική διαδικασία, προβλεπόμενη από το καταστατικό μας. Αλίμονο αν αυτό δεν προέβλεπε να είναι ανακλητές και ελεγκτέες όλες οι εξουσίες. Η καταστατική θητεία ενός δεν σημαίνει λευκή επιταγή», υπογράμμισε. «Ακούω ακραίες εκφράσεις. Υπάρχει κάποιος που θέλει αυτή η ρήτρα του καταστατικού να ξηλωθεί; Δεν μπορεί να υπάρχει περιθώριο συμπόρευσης αν ισχύει αυτό», ανέφερε ο κ. Παππάς και χαρακτήρισε «εγκληματικό να χρησιμοποιούνται σε αυτό το επίπεδο οι λέξεις "πραξικόπημα" ή "χούντα"», εξηγώντας:
«Πρώτον, η παράταξή μας είναι γεμάτη από άνδρες και γυναίκες, που έχουν θυσιάσει τη ζωή τους, έχουν υποστεί βασανιστήρια, ξέρουν τι σημαίνει εξορία και δεν μπορεί αυτές οι μαύρες σελίδες της ελληνικής πολιτικής ιστορίας να σχετικοποιούνται ως έννοιες σε μια εσωκομματική συζήτηση. Και, δεύτερον, όποιος τις σχετικοποιεί ρίχνει νερό στον μύλο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος υπηρετεί, σχεδιάζει, υλοποιεί μια τεράστια προσπάθεια ιστορικού αναθεωρητισμού για να μπορεί να ζει και να πορεύεται αγκαζέ με όλα τα φυντάνια της ακροδεξιάς στην Ελλάδα».