Νίκος Παππάς: Αρχίζει η μάχη της Προανακριτικής κατά του πρώην υπουργού Επικρατείας
Ξεκίνησε τις εργασίες της σήμερα το πρωί στη Βουλή η Προανακριτική Επιτροπή κατά του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά (ΣΥΡΙΖΑ) σχετικά με τις καταγγελίες Καλογρίτσα την περίοδο των τηλεοπτικών αδειών. Η επιτροπή έχει αρχική διορία δύο μήνες να ολοκληρώσει το έργο της και να καταλήξει σε πόρισμα για το αν η Ολομέλεια της Βουλής θα πρέπει να ασκήσει ποινική δίωξη κατά του πρώην υπουργού.
Κατά την πρώτη συνεδρίαση τα μέλη της επιτροπής ασχολούνται κυρίως με διαδικαστικά ζητήματα. στο πλαίσιο αυτό όπως έγινε γνωστό καθήκοντα Προέδρου, με 12 θετικές ψήφους έναντι 6 λευκών, αναλαμβάνει, ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ και δικηγόρος, Σταύρος Κελέτσης.
Αντιπρόεδρος και Γραμματέας - με την ίδια πλειοψηφία - εξελέγησαν οι βουλευτές της ΝΔ, Ανδρέας Νικολακόπουλος και Τάσος Μπαρτζώκας αντίστοιχα, επίσης δικηγόροι στο επάγγελμα. Με δεδομένο ότι η ΝΔ έχει 10 από τα 18 μέλη στην Επιτροπή, το προεδρείο έλαβε 2 θετικές ψήφους από δύο κόμματα της αντιπολίτευσης πέραν της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Η επιτροπή αποτελείται από 18 βουλευτές – μέλη. Από τη Νέα Δημοκρατία μετέχουν οι εξής βουλευτές:
- Κελέτσης Σταύρος,
- Μάνη – Παπαδημητρίου Άννα
- Μαρκόπουλος Δημήτριος
- Μπαρτζώκας Αναστάσιος
- Νικολακόπουλος Ανδρέας
- Παπακώστα – Παλιούρα Αικατερίνη
- Πλεύρης Αθανάσιος
- Τσαβδαρίδης Λάζαρος
- Τσιγκρής Άγγελος
- Χιονίδης Σάββας
Από τον ΣΥΡΙΖΑ:
- Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος
- Πολάκης Παύλος
- Τζάκρη Θεοδώρα
- Τζανακόπουλος Δημήτριος
- Χατζηγιαννάκης Μιλιτιάδης
Από το Κίνημα Αλλαγής:
- Κεγκέρογλου Βασίλειος
Από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας:
- Καραθανασόπουλος Νικόλαος
Από την Ελληνική Λύση:
- Βιλιάρδος Βασίλειος
Μόνη εξαίρεση το Μέρα 25 που έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να εκπροσωπηθεί.
Υπενθυμίζεται ότι η Προανακριτική Επιτροπή συστάθηκε μετά από πρόταση της Νέας Δημοκρατίας που υπερψηφίστηκε με 187 ψήφους στην Ολομέλεια της Βουλής (Ν.Δ-ΚΙΝ.ΑΛ-Ελλ.Λύση). Αντικείμενό της είναι η διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, για ζητήματα που σχετίζονται με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες του 2016. Τα αδικήματα που διερευνώνται είναι η «δωροληψία» προς όφελος τρίτου και η «παράβαση καθήκοντος». Η διαδικασία στηρίζεται σε δικογραφία που στάλθηκε από την εισαγγελία στην Βουλή και βασίζεται σε μαρτυρική κατάθεση του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα.
Από την πλευρά της η ΝΔ επιμένει ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για να διερευνηθούν ο ρόλος του πρώην υπουργού την επίμαχη περίοδο, αλλά και η διαδρομή του χρήματος των τριών εκατ. ευρώ για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας, ειδικά μετά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που επικαλείται ο εργολάβος Καλογρίτσας σχετικά με τη φερόμενη εμπλοκή τού τότε «Λευκού Οίκου».
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για εκδικητικότητα και πολιτική δίωξη του Νίκου Παππά, κατηγορώντας τη Ν.Δ. ότι εξοφλεί γραμμάτια σε οργανωμένα συμφέροντα που θίχτηκαν από την επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να πληρώσουν για τη χρήση των συχνοτήτων. Η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι στερούνται σοβαρότητας οι καταγγελίες Καλογρίτσα και αναρωτιέται πότε έγινε για τη Ν.Δ. αξιόπιστος μάρτυρας ο Καλογρίτσας, βάσει του οποίου στήνουν ακόμα και προανακριτικές επιτροπές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής την προηγούμενη Τρίτη ο ίδιος ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε στον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, εκτιμώντας ότι θα ήταν χρήσιμη η κατάθεσή του στην επιτροπή.
Ο πρώην υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι όλοι όσοι ενεπλάκησαν ως μειοδότες στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες είχαν εγγυητικές επιστολές από τράπεζες. Με βάση αυτό σημείωσε πως «για τη νομιμότητά τους έχει εγγυηθεί ο ρυθμιστής του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Αν θέλετε κάποιον μάρτυρα, λοιπόν, στην προαποφασισμένη σας προανακριτική, πρώτο να φέρετε τον κ. Στουρνάρα, για να μας πει αν υπήρχαν χρήματα από νόμιμες ή παράνομες δραστηριότητες».