Νίκος Παπανδρέου: «Ο Τραμπ επηρέασε τη συμφωνία στη Γάζα - Να είμαστε σε εγρήγορση αυτές τις μέρες»
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στο ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώ σχολίασε και τις διεθνείς εξελίξεις.
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Παπανδρέου, τόνισε ότι η πρόταση του πρωθυπουργού για την Προεδρία της Δημοκρατίας «δεν είναι συναινετική». Όπως εξήγησε, «εμείς κάνουμε μια συμβολική πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, τον Τάσο Γιαννίτση, ένα σοβαρό άτομο που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ» και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ διεισδύει στην κοινωνία με «διαφορετικό τρόπο» ενώ ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θεώρησε στρατηγική να προτείνει από τον δικό του χώρο, ίσως να μαζέψει ψήφους, αλλά μάλλον αισθάνεται πίεση από τα δεξιά».
Συνεχίζοντας το σχόλιό του για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι ο θεσμός αυτός είναι τυπικός και συμβολικός, «αλλά χρειάζεται κάποιος που εκπροσωπεί τη χώρα, ειδικά στο εξωτερικό, με μια σοβαρότητα που μπορεί να μας κάνει περήφανους».
Ο Νίκος Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο προσκήνιο. «Ο Τραμπ κατά κάποιο τρόπο αναγκάζει την Ευρώπη να γίνει πιο ευρωπαϊκή», σημείωσε για τη σχέση της Ευρώπης με τις ΗΠΑ. Για το αν η εκλογή του επηρέασε τη συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Γάζα, απάντησε: «Νομίζω πως ναι, γιατί ο Τραμπ είναι αστάθμητος παράγοντας και η πίεση είναι πολύ μεγάλη. Νομίζω ότι η εκεχειρία θα κρατήσει γιατί υπάρχει μεγάλη εσωτερική πίεση στο Ισραήλ για τους ανθρώπους που είναι οι συγγενείς τους».
Αναφορικά με το ενδεχόμενο ισχυροποίησης του Ερντογάν με την ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ, τόνισε: «Μάλλον έτσι θα είναι δυστυχώς. Ελπίζω να βάλει φρένο για το θέμα των Κούρδων στη βόρεια Συρία. Ναι, ο Ερντογάν κέρδισε από αυτό, παρά ότι χάθηκαν πολλές ζωές. Η μόνη αντίσταση είναι οι Κούρδοι».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα σε ένα τέτοιο σενάριο. «Πρέπει να είμαστε πολύ περισσότερο προσεκτικοί. Δε νομίζω οι Τούρκοι να κάνουν επίθεση, αλλά δυστυχώς θα έπρεπε να είμαστε σε εγρήγορση αυτές τις μέρες, στο κενό της εξουσίας, λίγο πριν την αρχή της ηγεσίας του Τραμπ δηλαδή».
Για την ευθυγράμμιση της Ελλάδας με το Ισραήλ σε αυτήν την περίπτωση: «Δεν ξέρω ποτέ αν το Ισραήλ θα γίνουν φίλοι με την Τουρκία. Για την ώρα είναι εχθροί. Αυτό κατά κάποιο τρόπο μας βοηθάει και με την Αμερική», είπε μιλώντας στο Ertnews.