Νίκος Δένδιας: Υπόγραψε με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας συμφωνία για 16 πυραύλους Exocet
O υπουργός Εθνικής Άμυνας στις δηλώσεις του τόνισε πως πρόθεση της Αθήνας είναι η ανανεωθεί η συμφωνία στρατιωτικής συνδρομής του 2021 με την Γαλλία.
Την ώρα που η Άγκυρα πιέζει προς κάθε κατεύθυνση για την προμήθεια των πυραύλων Meteor, η Αθήνα προχωρά σε συμφωνία με τη Γαλλία για την αγορά 16 πυραύλων Exocet που όπως έγραψε νωρίτερα το Flash.gr θα έχουν διττή χρήση με δυνατότητα εκτόξευσης τόσο από την ξηρά όσο και από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, πυραυλικό σύστημα το οποίο θα ενταχθεί στον ελληνικό αμυντικό θόλο, την «Ασπίδα του Αχιλλέα».
Οι EXOCET της εταιρείας MBDA παρέχουν πολύ μεγάλη εμβέλεια, ακόμη και σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες και σε ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου.
Στις δηλώσεις του ο Νίκος Δένδιας, μετά από τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιάν Λεκορνί, επισήμανε ότι Ελλάδα και Γαλλία έχουν ήδη μία στενή συνεργασία στον τομέα της άμυνας ενώ επιβεβαίωσε τη βούληση της Αθήνας να ανανεώσει τη συμφωνία στρατιωτικής συνδρομής που έχουν ήδη υπογράψει οι δυο χώρες από το 2021.
«Βεβαιώσαμε ότι οι δύο χώρες παραμένουν φίλες η μια με την άλλη κάνοντας αναφορά στην κορυφαία στιγμή της υπογραφής του 2021 της συμφωνίας εταιρικής σχέσης για την ασφάλεια.
Η Ελλάδα είναι πάντα βέβαιη ότι η Γαλλία θα λαμβάνει πάντα στις αποφάσεις της την ασφάλεια της Ελλάδας και την ανάγκη να διατηρεί η χώρα μας συγκριτικό τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι των δυνάμεων του αναθεωρητισμού».
Αξίζει να σημειωθεί πως, μετά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Σεμπαστιάν Λεκορνί πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου για συνάντηση και με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.


Υπενθυμίζεται ότι αναμένεται στην Ελλάδα η φρεγάτα F-601 «Κίμων», η τρίτη κατά σειρά ελληνική Belharra ενώ το ενδεχόμενο απόκτησης της τέταρτης κατά σειρά φρεγάτας FDI με στρατηγικά όπλα (πύραυλοι SCALP Naval) παραμένει πάντα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια να επισημαίνει, ωστόσο, από το Φόρουμ των Δελφών πως «εμείς δεν είμαστε πλούσιοι. Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να μετράμε πάρα πολύ και να διαπραγματευόμαστε πάρα πολύ. Και περιμένουμε και από μια φιλική χώρα και από μια φιλική επιχείρηση να μας βοηθήσει σε αυτό», ρίχνοντας το μπαλάκι τυχόν βελτίωσης των προσφορών στο τερέν της Γαλλίας.