Δένδιας: Ολοταχώς προς 4η Belharra το Πολεμικό Ναυτικό - «Καρφί» για την Άγκυρα
«Ολάνοιχτη η πόρτα για την εθελοντική θητεία των γυναικών» λέει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας - Στο τραπέζι η αγορά και 4ης Belharra
Η Άγκυρα έχει αλλάξει στάση απέναντι στην Ελλάδα αλλά όχι τις θέσεις της, εκτίμησε ο Νίκος Δένδιας , μιλώντας στο Συνέδριο DEFEA Conference 2024, που πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
«Έχουμε μια πτώση των τόνων με την Τουρκία, αλλά όχι αλλαγή των θέσεων, θα έλεγα μάλλον διεύρυνση της τουρκικής ατζέντας, με κάθε επιείκεια», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Με θέμα την ελληνική αμυντική βιομηχανία και την «Ατζέντα 2030» για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για την ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, κάνοντας λόγο για ένα νομοσχέδιο που «αφορά την κάλυψη εθνικών υπαρξιακών αναγκών».
«Έχουμε ορθάνοιχτη την πόρτα για την εθελοντική θητεία των γυναικών που αυτή τη στιγμή καλύπτουν το 17% των ενόπλων δυνάμεων» σημείωσε ο κ. Δένδιας.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο παραχώρησης ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων και οπλισμού στην Ουκρανία με ταυτόχρονη αντικατάσταση στο πλαίσιο που αυτό συνέβη με τα γερμανικά Marder, ο υπουργός Άμυνας μιλώντας υποθετικά ανέφερε ότι αν έρθει μια πρόταση η οποία είναι συμφέρουσα για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και την ελληνική κοινωνία, θα συζητηθεί από το ΚΥΣΕΑ και θα ενημερωθούν τα κόμματα με στόχο να παρθεί η σωστή απόφαση για τα εθνικά συμφέροντα. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι μονομερώς η Ελλάδα δεν πρόκειται να παραχωρήσει συστήματα PΑTRIOT και S-300. «Αυτό δεν πρόκειται να γίνει», όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας.
Ανοικτό το ενδεχόμενο για τέταρτη Belh@rra
Μιλώντας για τα αμερικανικά πλοία παράκτιων επιχειρήσεων LCS, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι αν δεν παραχωρηθούν δωρεάν οι LCS που έχουν θεραπεύσει τα προβλήματα που παρουσίαζαν και η Ελλάδα έχει ζητήσει, τότε υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, υπενθυμίζοντας ότι δεν έχει μπει στο ράφι η option προμήθειας της τέταρτης γαλλικής φρεγάτας Belh@rra, ούτε το ζήτημα των κορβετών. «Είναι και αυτό μέσα στις πιθανότητες τις οποίες έχουμε», συμπλήρωσε ο υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας ότι στο Πολεμικό Ναυτικό η χώρα δεν πρόκειται να έχει μία μόνο χώρα προμήθειας.
«Μονάδα 1864»
Αναφερόμενος στο ειδικό Σώμα Πληροφορικής των Ενόπλων Δυνάμεων με την ονομασία «Μονάδα 1864», το οποίο θα είναι αντίστοιχο της «Μονάδας 8200» του ισραηλινού στρατού για τις κυβερνοεπιθέσεις, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι έφθασε η στιγμή να θεσμοθετηθεί και να ωριμάσει η κοινή αντίληψη που προϋπήρχε στα Επιτελεία.
«Οφείλουμε σε αυτό το πλαίσιο να αναπτύξουμε δυνατότητες αμυντικού και επιθετικού κυβερνοπολέμου», όπως είπε ο Νίκος Δένδιας.
Σε ότι αφορά την ονομασία της συγκεκριμένης Μονάδας, υπογράμμισε ότι μια από τις ερμηνείες για τη χρονολογία είναι η Ένωση των Επτανήσων, ωστόσο ανέφερε ότι όταν έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή πιθανότατα θα δώσει και μια ακόμη ερμηνεία καθώς, όπως είπε, «ο καθένας από τους τέσσερις αριθμούς κάτι σημαίνει για τους Έλληνες, για το παρελθόν και το μέλλον μας».