Νίκος Αβραμίδης: Υλοποιούμε με τον Κ. Μπακογιάννη έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, για να αλλάξουμε την εικόνα της Αθήνας
Τέσσερα χρόνια με την ευθύνη ενός από τους πιο νευραλγικούς τομείς της πρωτεύουσας, αυτόν της καθαριότητας.
Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Αθηναίων και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη «Αθήνα Ψηλά» Νίκος Αβραμίδης μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις όποιες δυσκολίες και ιδιαιτερότητες αντιμετώπισε η Υπηρεσία του αυτή την τετραετία, για τους στόχους που από την αρχή τέθηκαν μαζί με τον δήμαρχο και τη δουλειά που έγινε για την υλοποίησή τους, για το έργο σε κάθε δρόμο και σε κάθε δημόσιο χώρο της πόλης, για την ενίσχυση του στόλου καθαριότητας, για τον νέο σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων στον Ελαιώνα, αλλά και για το τόσο απαιτητικό κομμάτι της ανακύκλωσης, όπου ήδη έχουν σχεδιαστεί και τα επόμενα βήματα.
Ο Κώστας Μπακογιάννης μου εμπιστεύτηκε τον κρίσιμο τομέα της καθαριότητας, μου εμπιστεύτηκε να υλοποιήσουμε μαζί έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, με τον οποίο θα αλλάζαμε την εικόνα της Αθήνας, σημειώνει ο κ. Αβραμίδης.
Ακολουθεί η συνέντευξη του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου με τον συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά» Νίκου Αβραμίδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
– Τα τελευταία χρόνια διατελέσατε αντιδήμαρχος Καθαριότητας σ’ έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της Ελλάδας, τον Δήμο Αθηναίων. Σε έναν ομολογουμένως απαιτητικό τομέα αρμοδιοτήτων. Πώς ήταν η εμπειρία σας αυτή;
«Το 2019, όταν ξεκινήσαμε με τον Κώστα Μπακογιάννη, μου έκανε την τιμή και μου εμπιστεύτηκε τον κρίσιμο τομέα της καθαριότητας. Μου εμπιστεύτηκε να υλοποιήσουμε μαζί έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, με τον οποίο θα αλλάζαμε την εικόνα της Αθήνας. Όλοι θυμόμαστε ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 η Αθήνα υστερούσε τόσο ως προς την καθαριότητα στις γειτονιές όσο και στη συλλογή και διαχείριση των απορριμμάτων. Συνήθη προβλήματα; Πεζοδρόμια, δημόσιοι χώροι και δρόμοι που είχαν να πλυθούν μήνες, υπερχειλισμένοι, βανδαλισμένοι, σπασμένοι κάδοι, τοίχοι, στύλοι με γκράφιτι, παράνομες αφίσες κι ένα δυσλειτουργικό σύστημα διαχείρισης και ανακύκλωσης απορριμμάτων. Όπως καταλαβαίνετε, το σχέδιο του Κώστα Μπακογιάννη ήταν αυτή η εικόνα να αλλάξει.
Μέσα σε όλα αυτά και καθώς ξεκινήσαμε να υλοποιούμε τον σχεδιασμό μας, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και έκτακτες καταστάσεις, διαδοχικές εξωγενείς κρίσεις, όπως η πανδημία, οι οποίες δυσχέραναν ακόμα περισσότερο το έργο μας, ενώ παράλληλα η αντιμετώπισή τους ήταν άμεσα συνδεδεμένη με το έργο της καθαριότητας. Σε αυτό το πλαίσιο εργαστήκαμε στην πρώτη γραμμή, καθημερινά, μεθοδικά μαζί με τον δήμαρχο, τη δημοτική ομάδα μας και τους υπαλλήλους της καθαριότητας. Και τους ευχαριστώ πολύ για την άψογη αυτή συνεργασία, γιατί πραγματικά το έργο μας ήταν δύσκολο».
– Περιγράψατε μια κατάσταση που ο καθένας αντιλαμβάνεται τη δυσκολία της. Σήμερα η καθαριότητα στον Δήμο της Αθήνας δείχνει να έχει αλλάξει. Πώς το καταφέρατε;
«Είχαμε έναν ξεκάθαρο στόχο, είχαμε κι ένα σχέδιο. Προσαρμοστήκαμε στις έκτακτες καταστάσεις, δουλέψαμε με σοβαρότητα και θέσαμε ξεκάθαρες προτεραιότητες. Για να γίνω και πιο συγκεκριμένος, ας μιλήσουμε με αριθμούς. Στην αυτοδιοικητική περίοδο που ολοκληρώνεται προμηθευτήκαμε 244 οχήματα καθαριότητας. Αρκεί να σκεφτείτε ότι 157 απορριμματοφόρα οχήματα επιχειρούν καθημερινά σε ολόκληρη την πόλη. Οργανώσαμε ένα ολοκληρωμένο καθημερινό προγραμματισμό για την καθαριότητα κι έτσι σήμερα η πόλη πλένεται καθημερινά από το κέντρο έως τις γειτονιές μας, μία προς μία.
Επιπροσθέτως, 508 επιχειρήσεις καθαριότητας και αποκατάστασης οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν από εμάς και στις 129 γειτονιές της Αθήνας. Καθιερώσαμε τις «Κυριακές Καθαριότητας», πραγματοποιώντας έως σήμερα 140 μαζικές επιχειρήσεις με στόχο την καθαριότητα. Πραγματοποιήσαμε ειδική μελέτη χωροθέτησης και τοποθετήσαμε 13.798 νέους κάδους σύμμεικτων απορριμμάτων, ανακύκλωσης και βιοαποβλήτων. Παράλληλα, τοποθετήσαμε 6.000 νέα καλαθάκια απορριμμάτων σε ολόκληρη την πόλη μας, ενώ το διάστημα αυτό εγκαθιστούμε 27 συστήματα υπόγειων κάδων. Όταν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός μας, συνολικά, θα έχουν εγκατασταθεί 350 συστήματα υπόγειων κάδων.
Είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να έχουμε υλοποιήσει τον νέο σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων στον Ελαιώνα, που όπως καταλαβαίνετε αποτελεί το σπουδαιότερο έργο υποδομής για τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων. Και δεν μείναμε εκεί. Σκεφτείτε ότι καθαρίσαμε 52χιλ. τ.μ. σε 59 πολυήμερες επιχειρήσεις αντιγκράφιτι και προμηθευτήκαμε 7 νέα οχήματα αφαίρεσης γκράφιτι. Μέσα στην καθαριότητα περιλαμβάνεται και η εικόνα στους δρόμους, περισσότερα από 5.800 εγκαταλελειμμένα οχήματα για χρόνια, αποσύρθηκαν τόσο από το κέντρο όσο και απ’ όλες τις γειτονιές της Αθήνας.
Και επειδή μιλάμε για ψηφιακό κράτος και ψηφιακό μετασχηματισμό, προμηθευτήκαμε 100 tablets, για την ηλεκτρονική καταγραφή συμβάντων, τα οποία είναι απευθείας συνδεδεμένα με ειδική ψηφιακή εφαρμογή εξοικονομώντας χρόνο και πόρους».
– Μιλήσατε για κάδους ανακύκλωσης, πώς προχωρήσατε ευρύτερα στον τομέα της ανακύκλωσης;
«Η ανακύκλωση είναι τρόπος ζωής, πυλώνας βιωσιμότητας, δείγμα πολιτισμού. Σε αυτόν τον τομέα ξεκινήσαμε τοποθετώντας 3.148 νέους μπλε κάδους ανακύκλωσης, 650 σημεία καφέ κάδων συλλογής βιοαποβλήτων, καθώς και 250 σημεία μωβ κάδων ανακύκλωσης υφασμάτων και υποδημάτων, οι οποίοι προστέθηκαν με πρωτοβουλία μας. Ο δήμος Αθηναίων έγινε ο πρώτος δήμος της χώρας που κάλυψε το σύνολο των ροών ανακύκλωσης με 32 απορριμματοφόρα να πραγματοποιούν καθημερινά 35 δρομολόγια.
Επιπροσθέτως σήμερα, 4.000 τόνοι βιοαποβλήτων εκτρέπονται από τον ΧΥΤΑ και οδηγούνται στο εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, με την αύξηση της συνολικής ποσότητας από 1.500 τόνους το 2019 σε 4.000 τόνους το 2022, δηλαδή κατά 165% περισσότερο. Και το πιο σημαντικό; Το τρέχον έτος αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη αύξηση.
Το 2021 και το 2022 ως προς τους μωβ κάδους αναδειχθήκαμε στην πρώτη θέση για τη συλλογή ποσοτήτων υφασμάτων και υποδημάτων μεταξύ 90 δήμων, με υπερδιπλασιασμό των συλλεγόμενων ποσοτήτων, καταλήγοντας το 2022 να έχουμε συλλέξει 533 τόνους.
Έτσι, αυξήσαμε σημαντικά το ποσοστό ανακύκλωσης στην πόλη της Αθήνας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αυξάνοντας κατά 115% την ποσότητα καθαρού ανακυκλώσιμου υλικού των μπλε κάδων, ενώ πετύχαμε μείωση 35% στην ποσότητα υπολειμμάτων χάρη στην καλύτερη διαλογή.
Τέλος, υλοποιήσαμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) ανακυκλώνοντας υλικά, όπως ο χαλκός, ο χρυσός, το ασήμι κ.α., επικίνδυνα βαρέα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, το κάδμιο το εξασθενές χρώμιο κ.α., προστατεύοντας το περιβάλλον στην πράξη. Ο σχεδιασμός στον τομέα αυτό, πάνω στον οποίo δουλεύουμε, περιλαμβάνει επέκταση του δικτύου συλλογής ΑΗΗΕ σε όλες τις δημοτικές κοινότητες του δήμου μας, τοποθέτηση κάδων συλλογής ΑΗΗΕ σε δημοτικά κτίρια, πραγματοποίηση ενημερωτικών εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών, εκπαίδευση του προσωπικού του Δήμου, μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων με διττό στόχο: αύξηση των συλλεγόμενων ποσοτήτων ΑΗΗΕ, καθώς και αύξηση των εσόδων από την εκποίηση των αποβλήτων αυτών. Συνεπώς, θα πετύχουμε ακόμα μεγαλύτερη εκτροπή ποσοτήτων τέτοιων αποβλήτων από την ταφή σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων (ΧΥΤΑ).
Κλείνοντας, θέλω να σας πω ότι το 2019 συλλέξαμε 42 τόνους ΑΗΗΕ, ενώ το 2022 υπερδιπλασιάσαμε την ποσότητα με 91 τόνους αποβλήτων. Με το έργο μας αυτό, προστατεύουμε το περιβάλλον και διασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα για τις επόμενες γενιές, τα παιδιά μας».