Νίκος Ανδρουλάκης: Οι επόμενες κινήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής
Την περεταίρω ενδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής σκοπεύει να επιδιώξει ο επικεφαλής της ιστορικής σοσιαλιστικής παράταξης, Νίκος Ανδρουλάκης. Δεδομένου ότι οι θετικές δημοσκοπικές επιδόσεις συνεχίζονται, δύο μήνες μετά την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, βολιδοσκοπείται στο όνομα «της ενότητα της παράταξης», να αποδεχτεί την επαναδραστηριοποίηση παλαιών στελεχών.
Άνθρωποι που βρίσκονται τακτικά σε επικοινωνία μαζί του θεωρούν πως «ο Ανδρουλάκης δεν πρόκειται να κάνει επικοινωνιακές κινήσεις για να αποδείξει ότι έχει το όλον ΠΑΣΟΚ μαζί του, από τη στιγμή που ξέρει ότι η ειλικρινής σχέση που θέλει να οικοδομήσει μαζί τους χρειάζεται προσεκτικά βήματα». Οι ίδιοι άνθρωποι προσθέτουν μάλιστα ότι «ούτε και οι κορυφαίοι του χώρου που κρατούν απόσταση από τα εσωκομματικά δρώμενα αγκαλιάζουν την προσπάθεια για να γίνουν ξανά βουλευτές ή υπουργοί».
Σε κάθε περίπτωση, ο νέος αρχηγός έχει στραμμένο το ενδιαφέρον του αυτή την ώρα στην επιχείρηση ανασυγκρότησης του κόμματος, την οποία χτύπησε η εξέλιξη της πανδημίας, αναβάλλοντας και μεταθέτοντας χρονικά για τα τέλη Φεβρουαρίου τις εξορμήσεις του ίδιου και των στελεχών σε κάθε νομό της χώρας με σύνθημα την αυτοοργάνωση και την ανάδειξη θέσεων για τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες.
Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι οι κεραίες της Χαριλάου Τρικούπη σταματούν να δείχνουν ενδιαφέρον για τις δημόσιες παρεμβάσεις όλων εκείνων που πρωταγωνίστησαν στις διάφορες περιόδους του ΠΑΣΟΚ και εξακολουθούν να αποτελούν σημεία αναφοράς στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Ή για πρόσωπα που στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στράφηκαν είτε προς τη Νέα Δημοκρατία είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πρώην πρόεδροι του κόμματος
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αποφεύγει συστηματικά κάθε εμπλοκή στα εσωκομματικά δρώμενα. Δεν είναι, όμως, ο πολιτικός που αρνείται την επικοινωνία και την ανταλλαγή απόψεων με όλους όσοι διατηρούν το νήμα με την ευρωπαϊκή και εγχώρια σοσιαλδημοκρατία. Στελέχη που στηρίζουν διαχρονικά το «πολιτικό κεφάλαιο» του Σημίτη εκτιμούν ότι ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί προσεκτικά τα βήματα του νέου αρχηγού με στόχο την ενίσχυση της παράταξης και πιστεύει στην ανάπτυξη της χώρας μέσω αυτής της προοπτικής.
Είχε και έχει ανοιχτή γέφυρα με τον Νίκο Ανδρουλάκη και οι καλά γνωρίζοντες διαβεβαιώνουν ότι θα είναι ο πρώτος που θα λάβει επίσημη πρόσκληση για το συνέδριο που θα γίνει, εκτός απροόπτου, στις αρχές Ιουνίου.
Στόχος άλλωστε του κ. Ανδρουλάκη είναι στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛ. να ενωθούν όλες οι γενιές και οι τάσεις συνυπογράφοντας την επανεκκίνηση για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος
Κατά τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, υπάρχει μετά την εκλογή ηγεσίας ένα momentum το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Διευκρινίζει ότι ο δικός του ρόλος δεν είναι να μιλά στο όνομα του κόμματος ή οποιασδήποτε κομματικής σκοπιμότητας και εξηγεί στους συνομιλητές του ότι αντιλαμβάνεται τον ρόλο του ως κάτι ευρύτερο.
Ως εκ τούτου δεν θα διστάσει να είναι θετικός για οτιδήποτε συμβαίνει σε όλο το πολιτικό φάσμα και επικριτικός για οτιδήποτε άλλο συμβαίνει και διαφωνεί. Δεν απεμπολεί, όμως, την ιδιότητα του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και, όπως λέει σε όσους τον ρωτούν για το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. υπό τον κ. Ανδρουλάκη, εύχεται και θέλει το καλύτερο για τον χώρο και «να διεκδικήσει και να πετύχει αυτό που του αναλογεί προκειμένου να διασφαλιστούν και οι δημοκρατικές ισορροπίες και οι ισορροπίες της πολιτικής συμμετοχής και της πολιτικής αντιπροσώπευσης».
Ο κ. Βενιζέλος προσήλθε και ψήφισε στις εσωκομματικές κάλπες και τηλεφώνησε στη συνέχεια στον νέο αρχηγό για να τον συγχαρεί και να του ευχηθεί καλή επιτυχία. Δεν έχει ακόμη υπάρξει τετ α τετ με τον κ. Ανδρουλάκη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα.
Ο πρώην πρόεδρος σπεύδει να ξεκαθαρίσει κάθε φορά που βλέπει ότι μπορεί να παρερμηνευτεί η στάση του ότι δεν είναι ούτε σύμβουλος, ούτε καθοδηγητής της νέας ηγεσίας. Είναι της άποψης ότι πρέπει να είναι επιεικέστερη και όχι αυστηρότερη η κριτική που ασκείται στα πρώτα βήματά της - έχει, δε, σημειώσει σε δημόσιες παρεμβάσεις του ότι πολλά δείγματα γραφής είναι θετικά, όπως η καμπάνια για τον εμβολιασμό.
Αυτό που δεν περνά απαρατήρητο εντός και εκτός του ΠΑΣΟΚ είναι ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για διάφορες επιλογές της. Είτε για τη διαχείριση της πανδημίας, είτε για την επιλογή του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής να καλέσει τον κ. Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει συγγνώμη μόνο για τα στελέχη της Ν.Δ. που στοχοποιήθηκαν σχετικά με τη Novartis.
Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Βενιζέλος συνεχίζει στο πεδίο της πολιτικής και της επιστήμης με την ανάδειξη θέσεων και προτάσεων για τη χώρα μέσω του Κύκλου Ιδεών που οργανώνει συζητήσεις επί όλων των κρίσιμων ζητημάτων της συγκυρίας.
Η Αννα Διαμαντοπούλου
Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου έχει διαβάσει ουκ ολίγες φορές σενάρια για την αξιοποίησή της από την κυβέρνηση Μητσοτάκη - σενάρια που δεν σταμάτησαν να υφίστανται για κάποιους, ούτε όταν την είδαν να προσέρχεται στις «πράσινες» κάλπες του περασμένου Δεκέμβρη για να σταυρώσει αρχηγό. Η πρώην υπουργός και επίτροπος της Ε.Ε. ουδέποτε σταμάτησε από την πλευρά της την ενασχόλησή της με το παζλ της σοσιαλδημοκρατίας.
Το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, στο οποίο είναι επικεφαλής, είναι άλλωστε ένα think tank που κινείται στα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και αναδεικνύει προτάσεις για όλα τα μείζονα προτάγματα της συγκυρίας. Η ίδια δίνει έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, στο σύστημα των συντάξεων που τρέμει από το δημογραφικό, στις μεταναστευτικές πολιτικές κ.ά.
Θεωρεί ότι οι συνθήκες είναι ιδανικές για τον νέο αρχηγό και την επιχείρηση ισχυροποίησης της παράταξης με την ανάδειξη στιβαρών πολιτικών και ενός νέου μοντέλου διακυβέρνησης για τη χώρα. Πιστεύει ότι ο κ. Ανδρουλάκης, παρότι προέρχεται από τις νέες γενιές, έχει σημαντική πείρα και λόγω της θητείας του στην Ευρωβουλή και ότι με σκληρή δουλειά μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Τονίζει δε ότι με το Δίκτυό της μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια που γίνεται και για τη συγκρότηση του προγραμματικού λόγου. Ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι επιθυμία της δεν είναι να γίνει πάλι υπουργός ή βουλευτής, αλλά να βοηθήσει όποτε και όπου της ζητηθεί.
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής στοιχηματίζουν ότι η κυρία Διαμαντοπούλου βλέπει θετικά τη μεταρρυθμιστική ρεαλιστική οπτική του κ. Ανδρουλάκη, υπενθυμίζουν τις ανοιχτές γέφυρες που διατηρούσαν πολύ πριν από την προεκλογική περίοδο και προϊδεάζουν για μια εκ του σύνεγγυς συζήτηση στο άμεσο μέλλον και αφού ο νέος αρχηγός ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο των πρωτοβουλιών που αφορούν την αυτοοργάνωση του κόμματος.
«Μέχρι τώρα υπήρχε μια δύναμη, η Νέα Δημοκρατία, και δεν υπήρχε καμία προοπτική άλλης διακυβέρνησης. Οποια αθροίσματα κα αν γίνονταν από την άλλη πλευρά δεν μπορούσαν να απειλήσουν την πρωτοκαθεδρία της Ν.Δ. Τώρα, η δύναμη του ΚΙΝ.ΑΛ. δημιουργεί διαφόρων ειδών σενάρια», είπε η πρώην υπουργός πρόσφατα στον ΣΚΑΪ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει κάνει δηλώσεις όπου φαίνεται ότι προσβλέπει σε μια συνεργασία του ΚΙΝ.ΑΛ. με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι νωπό ακόμα το αίμα.
Ο τρόπος με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε το ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη του, τους αρχηγούς του, είναι ελεεινός, είναι ανιστόρητος. Δεν μπορούμε να τα ξεχάσουμε όλα αυτά», υπογράμμισε η κυρία Διαμαντοπούλου επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα έχει μπροστά της μια πολύ μεγάλη ευκαιρία, τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα κερδηθεί με την εξασφάλιση υγιούς πολιτικού κλίματος και πολιτικής σταθερότητας.
Ο Γιώργος Φλωρίδης
Ενας πρώην υπουργός που συνήθως δεν μασάει τα λόγια του και στήριξε την αλλαγή σελίδας στο ΠΑΣΟΚ είναι ο κ. Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος, όπως λέει, ποτέ δεν απομακρύνθηκε από την παράταξη και ότι η σχέση του με τον χώρο παραμένει αναλλοίωτη. Οσον αφορά πιθανή πρόσκληση από τον κ. Ανδρουλάκη να επιστρέψει πιο ενεργά στο κόμμα, επισημαίνει ότι «δεν επιδιώκω κάτι, αυτή την προσπάθεια τη στήριξα καθότι τη θεωρώ μια ιστορική ευκαιρία για την παράταξη». «Κι εγώ όπως και άλλοι πολίτες», συμπληρώνει, «αναμένουμε πέρα από την ανανέωση και την ενότητα, το περιεχόμενο της πολιτικής και καθαρές απαντήσεις για το καλό της χώρας».
Ο κ. Φλωρίδης χαρακτηρίζει παντελώς αδιάφορη τη συζήτηση περί ίσων αποστάσεων και υποστηρίζει ότι όλα κριθούν στο πεδίο της πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων. Δείχνει, δε, με δηκτικό ύφος και λόγο την αντίδρασή του σε φράσεις ή δηλώσεις στελεχών, όπως της κυρίας Λίτσας Λιακούλη περί «κραταιού Νικόλα», που προκάλεσε πάντως κακή εντύπωση και σε στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Ο πρώην υπουργός είναι της άποψης ότι η ανανέωση δεν πρέπει να σημαίνει και διαγραφή των όσων έχει πετύχει το ΠΑΣΟΚ μέσα στις δεκαετίες.
Για παράδειγμα, αναφέρει τον ενεργειακό νόμο του 2014 που ουδέποτε εφαρμόστηκε στη συνέχεια, είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε από τη Ν.Δ. Πρόκειται για τον νόμο του κ. Γιάννη Μανιάτη, του πρώην υπουργού και ακαδημαϊκού που παρακολουθεί σήμερα από απόσταση τις εξελίξεις στη Χαριλάου Τρικούπη. Ο κ. Μανιάτης, όπως και η κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, είναι δύο πρώην υπουργοί από το μεταρρυθμιστικό-εκσυγχρονιστικό μπλοκ για τους οποίους λέγεται ότι θα ζητηθεί η συμβολή τους στο όλο εγχείρημα.
Σοσιαλιστικές ρίζες
Σε πορεία προς το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής είναι, όπως ακούγεται, οι κύριοι Κώστας Χρυσόγονος και Γιάννης Πανούσης. Με τον πρώτο ο κ. Ανδρουλάκης έχει αποκτήσει καλή σχέση από τη γειτνίασή τους στις Βρυξέλλες - ο νέος αρχηγός ως ευρωβουλευτής της Ελιάς και ο κ. Χρυσόγονος ως ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πανεπιστημιακός και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Πανούσης θα παραστεί σε εκδήλωση που διοργανώνει η Χαριλάου Τρικούπη για την οπαδική βία - λέγεται ότι θα είναι το πρώτο βήμα για τη συμμετοχή του στα του ΚΙΝ.ΑΛ. και ίσως στα ψηφοδέλτιά του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διεύρυνση του κόμματος συμπεριλαμβάνει και εισροές μεσαίων και άλλων στελεχών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη κοντά στον κ. Ανδρουλάκη ανταλλάσσουν απόψεις με πασοκογενή στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι η προοπτική του ΚΙΝ.ΑΛ. θα φέρει εξελίξεις και ίσως πριν από τα συνέδρια των δύο κομμάτων.
Τετ-α-τετ με τους συνυποψηφίους
Μπορεί ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής να μην έχει ακόμη ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών με κορυφαίους παίκτες της Κεντροαριστεράς, ωστόσο την περασμένη εβδομάδα είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους κυρίους Γιώργο Παπανδρέου και Ανδρέα Λοβέρδο, τους δύο βασικούς του αντιπάλους στη μάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛ. Ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής έδειξε ότι στηρίζει την προσπάθεια εντός και εκτός Βουλής - συνεργάτες και των δύο πλευρών έλεγαν δε μετά τη συνάντηση ότι έγινε σε εξαιρετικό κλίμα. Μένει να αποδειχθεί βέβαια αν στις επιτροπές που συγκροτούνται με την απόφαση του κ. Ανδρουλάκη αξιοποιηθούν παπανδρεϊκοί και στελέχη των άλλων τάσεων.
Ο κ. Λοβέρδος είχε εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής. Ο ίδιος θεωρεί ότι το κόμμα έχει προοπτική 20% στις εκλογές, κάτι που έλεγε και κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής μάχης. Επαναλαμβάνει ότι δεν είναι υπέρ των ίσων αποστάσεων, υπενθυμίζει τη δήλωσή του ότι είναι πολιτικός θέσεων και προαναγγέλλει κύκλο επισκέψεων στην Περιφέρεια.
Εχει προγραμματισμένη επίσκεψη στα Χανιά, όπου θα συναντήσει τους πολιτικούς του φίλους που τον στήριξαν στην εσωκομματική μάχη, ενώ εν όψει του συνεδρίου θα έχει επαφές σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου και της Περιφέρειας. «Είμαι εδώ για να βοηθήσω και να στηρίξω, όπως έκανα και με τη Γεννηματά και τους άλλους αρχηγούς», λέει ο κ. Λοβέρδος.