Νίκος Ανδρουλάκης: Η δημοκρατική παράταξη θα ενώσει τις κοινωνικές της δυνάμεις - Εναλλακτική κυβερνητική πρόταση απέναντι στη δεξιά
Νίκος Ανδρουλάκης: Την «ανάπτυξη που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω και δεν θα δημιουργεί νέες κοινωνικές ανισότητες» προέταξε ως κύριο μέλημα της Σοσιαλδημοκρατίας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης από το Στρασβούργο – στην εκδήλωση του Ι.Δ.Ε.Ε.Σ. «Οι αγορές, οι κρίσεις και η απάντηση της σοσιαλδημοκρατίας».
«Όσο υπάρχουν φορολογικοί παράδεισοι εντός της ΕΕ, τόσο αδυνατίζουν τα επιχειρήματα μας για ενιαία φορολογική πολιτική. Αυτό δεν σημαίνει ενιαίους δείκτες αλλά ενιαία στρατηγική φορολογικής δικαιοσύνης» ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης τασσόμενος υπέρ της ύπαρξης ενός μόνιμου Ταμείου Ανάκαμψης.
«Η ευρωπαϊκή επιτροπή εισηγήθηκε στα κράτη μέλη: “Τώρα που υπάρχουν και άλλα προβλήματα στο τραπέζι, αναθεωρήστε τα σχέδια του Ταμείου Ανάκαμψης. Δημιουργήστε κριτήρια και προτεραιότητες”. Είδατε στην Ελλάδα η κυβέρνηση να πήρε κάποια σχετική πρωτοβουλία δημόσιου διαλόγου με δεδομένο το ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ώστε να αναπροσαρμόσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης; Έχουμε πολλές φορές μιλήσει για την κοινωνική κατοικία, για την ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο υψηλής διασυνδεσιμότητας με επένδυση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» τόνισε επίσης.
«Δεν μου αρέσει να ακούω συναδέλφους μου στο ευρωκοινοβούλιο να υποστηρίζουν μια τακτική κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία ώστε να μην βάλει ο κ. Ερντογάν βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Δεν είναι σοβαρές πολιτικές επιλογές» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προσθέτοντας ότι «το Κίνημα πρέπει να είναι έτοιμο να συγκρουστούμε με την δεξιά ή με την αντιευρωπαϊκή αριστερά αλλά και με δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας που μέσα από μια συντηρητική αντίληψη δεν δείχνουν διάθεση να συγκρουστούν με ευρωπαϊκά κατεστημένα ακόμη και με κατεστημένα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, για να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον».
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επισκοπώντας τα γεωπολιτικά δεδομένα επέστησε την προσοχή στον κίνδυνο σε λίγα χρόνια να έχει επανακάμψει στις ΗΠΑ ο τραμπισμός, η Ρωσία και η Κίνα να συνεχίζουν στον ίδιο δρόμο, η Λατινική Αμερική να είναι κατακερματισμένη και να υπάρχουν μικρές νησίδες σταθερότητας παγκοσμίως. «Αυτός ο κόσμος που θα έχει έλλειμμα συνεννόησης και θα έχει γκρεμίσει τις γέφυρες συνεννόησης, είναι πολύ επικίνδυνος και απρόβλεπτος. Είναι εθνική προτεραιότητα λοιπόν το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής να πρωταγωνιστήσει στην διαπαιδαγώγηση των πολιτών σχετικά με το πως η Ευρώπη θα αποκτήσει μια άλλη δυναμική πορεία ώστε να μιλήσουμε στο όνομα του φίλο-ευρωπαϊσμού αλλά όχι με ευρω-λαϊκισμό» είπε ο κ. Ανδρουλάκης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει το παιχνίδι ενοχοποίησης οποιασδήποτε διαφορετικής άποψης στο εγχώριο πολιτικό σύστημα προσπαθώντας ο ίδιος να παρουσιάζει ένα δήθεν ηθικό πλεονέκτημα, παρατήρησε ο κ. Ανδρουλάκης σχολιάζοντας ότι αυτή η τοξικότητα δεν βοηθά.
Η ΝΔ επιβιώνει επιστρατεύοντας το σκιάχτρο, πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης. «Μη φύγετε από το μαντρί γιατί απέναντι είναι ο λύκος, ο Τσίπρας. Δεν υπάρχει άλλος μηχανισμός πειθούς του ελληνικού λαού. Έχουν αποτύχει παταγωδώς στις φυσικές καταστροφές, στα δημοσιονομικά, επέκταση αλά Καραμανλής στα χρόνια της πανδημίας» συνέχισε.
«Αν θέλουμε να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση, πρέπει να ρισκάρουμε και να πούμε πράγματα που στην αρχή δεν θα ακούγονται ευχάριστα, αλλά όσο τα επαναλαμβάνουμε ο ελληνικός λαός θα καταλαβαίνει την τεράστια χρησιμότητά τους ώστε να περάσουμε σε μια εποχή κοινωνικής δικαιοσύνης, ενίσχυσης του ορθού λόγου και της θέσης της χώρας» επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης.
Φίλιππος Σαχινίδης: «Η Σοσιαλδημοκρατία μετά τον τρίτο δρόμο»
Στην παρέμβασή του ο Φίλιππος Σαχινίδης, μέλος της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ-ΚINAΛ έκανε λόγο για τις πολλαπλές προκλήσεις που έχει μπροστά του το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής -σημειώνοντας χαρακτηριστικά ενόψει εθνικών εκλογών-, «να δεσμευτούμε ότι η δική μας αναπτυξιακή πρόταση θα διαχέει τα οφέλη σε όλα τα εισοδηματικά στρώματα, με προτεραιότητα όσους θίχτηκαν από τις κρίσεις της τελευταίας δωδεκαετίας».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών πρότεινε στις προγραμματικές θέσεις που θα παρουσιάσει η παράταξη για την οικονομία και τη φορολογική πολιτική να καταργηθεί η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες και να περιοριστεί η ενεργειακή φτώχεια, ώστε να προστατευτούν οι πλέον ευάλωτοι από την ακρίβεια.
«Κεντρική θέση στο υπό κατάρτιση πρόγραμμα θα πρέπει να είναι η ανασυγκρότηση του παραγωγικού προτύπου ώστε να γίνει πιο ανθεκτικό στις κρίσεις και πιο δυναμικό στις αναπτυξιακές επιδόσεις. Η ενίσχυση της εξωστρέφειας πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο πολιτικού σχεδιασμού της κυβέρνησης και να μην αφεθεί αποκλειστικά στις δυνάμεις της αγοράς μέσω της ροής των κεφαλαίων. Όπως και η ενίσχυση του ρόλου της μεταποίησης στην ελληνική οικονομία. Να δεσμευτούμε ότι η δική μας αναπτυξιακή πρόταση θα διαχέει τα οφέλη σε όλα τα εισοδηματικά στρώματα, με προτεραιότητα όσους θίχτηκαν από τις κρίσεις της τελευταίας δωδεκαετίας.
Ότι ο πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός θα γίνει με δίκαιο τρόπο. Σε μια περίοδο διαρκών μετασχηματισμών θα δοθεί προτεραιότητα στα προγράμματα διαρκούς κατάρτισης. Ότι θα περιοριστεί η ενεργειακή φτώχεια και θα προστατευτούν οι πλέον ευάλωτοι από την ακρίβεια. Ότι θα υιοθετήσουμε το στόχο για πλήρη απασχόληση και επανισορρόπηση στην κατανομή των φορολογικών βαρών εισοδήματος από εργασία και κεφάλαιο. Με την επιβολή φορολογίας καθαρού πλούτου και κληρονομιών. Με κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες. Οι απαλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου στερούν από τους εργαζόμενους τη δυνατότητα για αξιοπρεπή μισθό και αποδυναμώνουν τη χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους. Αναγκαίου περισσότερο από κάθε άλλη φορά όπως φάνηκε από την υγειονομική και ενεργειακή κρίση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαχινίδης.
Ο κ. Σαχινίδης υπογράμμισε ότι η Σοσιαλδημοκρατία οφείλει να διατυπώσει νέες πολιτικές προτάσεις σε εθνικό επίπεδο και επίπεδο ΕΕ, ενώ αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάπτυξης τόνισε ότι «για να κερδηθεί η μάχη απέναντι στους φειδωλούς πρέπει να αξιοποιηθούν από την Ελλάδα -που έχει ευνοηθεί στην κατανομή- κατά τον αποτελεσματικότερο τρόπο οι πόροι του ΤΑΑ», ασκώντας παράλληλα κριτική για το κυβερνητικό σχέδιο που κατατέθηκε.
«Η Σοσιαλδημοκρατία σε αυτή τη συγκυρία των αλλεπάλληλων κρίσεων οφείλει να διατυπώσει νέες πολιτικές προτάσεις σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο της ΕΕ. Το ερώτημα για την Ε.Ε. είναι πώς θα κινηθεί την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση; Η δημοσιονομική πολιτική στην Ε.Ε. την επόμενη ημέρα παραμένει ανοικτό ζήτημα. Από την άλλη πλευρά, με μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της Ε.Ε. πρωτοβουλία αποφασίστηκε η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για να στηριχτεί η αναδιάρθρωση των ευρωπαϊκών οικονομιών. Είναι μια κίνηση που έμμεσα ενισχύει τα ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά της Ε.Ε. αφού οδηγεί σε κοινή έκδοση χρέους. Είναι πλέον ανάγκη να υιοθετηθούν οι προτάσεις για δημιουργία ενός μόνιμου σταθεροποιητικού μηχανισμού στην ευρωζώνη, ενός μόνιμου μηχανισμού, όπως το SURE, για την αντιμετώπιση της ανεργίας και η έκδοση ευρωομολόγων» ανέφερε ο κ. Σαχινίδης.
Χάρης Καστανίδης: «Ο μετασχηματισμός της Δημοκρατίας, του πολιτικού συστήματος και του κράτους»
«Οι νεοφιλελεύθερες ιδέες απέτυχαν, ύστερα από μια κυριαρχία περίπου 40 ετών. Είναι γνωστό ότι η συντελεσθείσα παγκοσμιοποίηση συνοδεύτηκε από μια εμφανή συρρίκνωση της κυριαρχίας των εθνικών κρατών, από μια αποφασιστική αποδυνάμωση της κρατικής ικανότητας, προς όφελος της ασυδοσίας των αγορών. Ο νέος θεός των συνδεδεμένων οικονομιών ήταν οι αγορές, η αυτορρύθμισή τους, οι ιδιωτικοποιήσεις, το αχαλίνωτο κέρδος, η μυσταγωγία των χρηματιστηριακών αξιών» τόνισε από την πλευρά του ο Χάρη Καστανίδης.
«Κι όμως, σε δύο τουλάχιστον δραματικές στιγμές του πλανήτη, οι νεοφιλελεύθεροι ιδεολόγοι αποσκίρτησαν από το δόγμα τους και «ανακάλυψαν» τις αρετές του εθνικού κράτους και των δημόσιων εθνικών πολιτικών.
Η μία ήταν στην πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας, όταν έσκασε η χρηματιστηριακή φούσκα των ενυπόθηκων δανείων. Η κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν αντιμετωπίσθηκε με την περίφημη αυτορρύθμιση των αγορών, αλλά με την παρέμβαση των εθνικών κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών.
Τη δεύτερη τη ζούμε τώρα. Η αντιμετώπισή της πανδημίας δεν «ανατέθηκε» στις αγορές ή στον ιδιωτικό τομέα της υγείας. Επιστρατεύθηκε το δημόσιο σύστημα υγείας και οι λειτουργοί του. Κατά τον ίδιο τρόπο, η αποκατάσταση της οικονομικής βλάβης που προκαλεί η πανδημία είναι το αντικείμενο των δημόσιων πολιτικών στηριγμένων από δημόσιους πόρους» συνέχισε ο βουλευτής του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Όπως πρόσθεσε: «Οι νεοφιλελεύθεροι φίλοι μας καλό είναι να ακούσουν τον τελευταίο ιδεολογικό πατέρα του δόγματός τους. Ο Μίλτον Φρήντμαν έλεγε το 2001: « πριν από δέκα χρόνια θα σας έλεγα τρεις μόνον λέξεις. Ιδιωτικοποιήσεις, ιδιωτικοποιήσεις, ιδιωτικοποιήσεις. Αλλά έκανα λάθος. Το κράτος δικαίου είναι πιο σημαντικό από τις ιδιωτικοποιήσεις και τις αγορές».
«Ο κόσμος και η χώρα μας έχουν ανάγκη από μια νέα εποχή της σοσιαλδημοκρατίας, από μια νέα περίοδο ηγεμονίας των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Οι σοσιαλιστές θα ανακάμψουν στην Ευρώπη, όταν απαντήσουν στον οικονομικό “εξτρεμισμό” της παγκοσμιοποίησης. Όταν επιχειρήσουν εκ νέου τη “διόρθωση” των αγορών προς τις ανάγκες της Δημοκρατίας και της κοινωνίας. Όταν μετατρέψουν το πρωτείο της οικονομίας σε πρωτείο της πολιτικής, μέσω του δημοκρατικού επανελέγχου των εθνικών αποφάσεων. Όλα αυτά δεν σημαίνουν επιστροφή στις πολιτικές των πρώιμων μεταπολεμικών χρόνων. Οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες έχουν από τότε μεταβληθεί άρδην. Απαιτούνται νέες επεξεργασίες και προσεγγίσεις» ανέφερε στη συνέχεια ο Χάρης Καστανίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο «θεμελιώδης προτεραιότητα των Ευρωπαίων και Ελλήνων Σοσιαλιστών πρέπει να αφορά την αναδιοργάνωση των δημοκρατικών θεσμών, του πολιτικού συστήματος και της διοίκησης. Είναι επιτακτική ανάγκη η ριζική αναδιοργάνωση της Δημοκρατίας, ώστε το γενικό δημόσιο συμφέρον να καταστεί η μόνη ισχυρή κανονιστική αρχή των πολιτικών αποφάσεων. Δεν θα υπάρξει κανένα φωτεινό σημάδι στην εθνική μας πορεία, εάν δεν επαναδιατυπωθεί ολότελα το δημοκρατικό αίτημα, εάν δηλαδή δεν εκμηδενισθεί η ασφυκτική επιρροή ολιγαρχικών ομάδων του πλούτου και της εξάρτησης στα κέντρα λήψης των πολιτικών αποφάσεων και δεν αυξηθεί, αντιστρόφως, η επιρροή του λαϊκού παράγοντα σε αυτά. Συνεπώς, η ανασύνταξη της Δημοκρατίας και η υπεροχή της πολιτικής έναντι της οικονομίας, αποτελούν προϋπόθεση για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της ισότητας».
Επίσης, ανέφερε: «Η δεύτερη κατευθυντήρια αρχή για την επαναθέσμιση της Δημοκρατίας πρέπει να κατατείνει σε μια αρχιτεκτονική των δημοκρατικών θεσμών, σε ένα θεσμικό σχηματισμό που θα τροφοδοτείται και θα διαμορφώνεται δυναμικά από τις λαϊκές πρωτοβουλίες και την κοινωνική δυναμική. Αυτό σημαίνει ότι κατοχυρώνεται η θεσμικά οργανωμένη επέμβαση του λαϊκού παράγοντα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Τέτοιο παράδειγμα συνιστά η δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, μετά από συγκέντρωση υπογραφών από ένα ποσοστό των εκλογέων».
«Ένα άλλο παράδειγμα είναι η διαρκής ενίσχυση της τοπικής εξουσίας, με την έννοια ότι ένα πλέγμα δικαιωμάτων πρέπει να ασκείται σε διοικητικές ενότητες που είναι πολύ κοντά στον πολίτη, άρα είναι εύκολα προσβάσιμες και ελέγξιμες από αυτόν, συγκριτικά με την πιο απόμακρη εθνική διάσταση. Η ενίσχυση της τοπικής αυτονομίας πρέπει να συνδεθεί με ένα νέο πνεύμα τοπικού φεντεραλισμού. Φεντεραλισμός που θα επιτρέψει την οργάνωση πολλαπλών σχέσεων ανταλλαγής, συναγωνισμού και αλληλεγγύης μεταξύ πόλεων και περιοχών. Τα τοπικά δίκτυα αυτονομίας που θα αρθρωθούν στο εσωτερικό του φεντεραλισμού της βάσης μπορεί να είναι η νέα δημοκρατική πρόκληση και η απάντηση στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση» υπογράμμισε.