Νίκη Μπακογιάννη για Μπεκατώρου: Έχω νιωσει και γω σοκαρισμένη και αηδιασμένη
Την αμέριστη συμπαράσταση στο πρόσωπο της θαρραλέας Σοφίας Μπεκατώρου θέλησε να εκφράσει μέσω ανάρτησης στο Facebook η Ολυμπιονίκης στο ύψος και προπονήτρια Νίκη Μπακογιάννη. Στην εν λόγω δημοσίευση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, η ολυμπιονίκης έδωσε συγχαρητήρια για το θάρρος της αποκάλυψης, ενώ δε δίστασε να περιγράψει και την δική της εμπειρία, κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως η ίδια δήλωσε, ένιωσε ''αηδιασμένη και σοκαρισμένη''.
Η ανάρτηση της Νίκης Μπακογιάννη:
«Η Σοφία Μπεκατώρου αποφάσισε να μιλήσει και πει γεγονότα που της συνέβησαν πριν κάποια χρόνια στην αθλητική της ζωή. Αξίζει να της δώσουμε συγχαρητήρια!!! Θυμάμαι και εγώ, πριν κάποια χρόνια είχα δεχθεί μια πρόταση για καφέ και να συζητήσουμε για τον αθλητισμό από πρώην παράγοντα του κλασικού αθλητισμού, πηγαίνοντας σε μια καφετέρια του κέντρου της Αθήνας, κατάλαβα ότι κάτι άλλο είχε στο μυαλό του.
Σοκαρίστηκα που ένας άνθρωπος σαν εκείνον και με μεγάλη προσφορά στον αθλητισμό σκέφτηκε ότι θα ήμουν εύκολο θύμα και δεν σεβάστηκε το γεγονός ότι απέναντι του είχε μια γυναίκα που μόλις είχε κατακτήσει ένα μετάλλιο για την πατρίδα της. Θα μπορούσα να πω πολλά για αυτόν τον άνθρωπο, το σίγουρο είναι ότι δεν συνέβη κάτι παραπάνω, έφυγα από εκεί σοκαρισμένη και αηδιασμένη.
Δυστυχώς, άνθρωποι που έχουν κάποια εξουσία στο χώρο τους δεν σέβονται τις προσπάθειες των αθλητριών τους. Έχω την εντύπωση ότι έχουν συμβεί και σε άλλες αθλήτριες περιστατικά σεξουαλικης παρενόχλησης και ίσως καλό θα είναι να βγουν να τα πουν. Οι ομοσπονδίες και οι υπεύθυνοι θα πρέπει να έχουν γνώση για οτιδήποτε έχει συμβεί και έμπειρο επιστημονικό προσωπικό για να εκπαιδεύει τους αθλητές/αθλήτριες για το πως θα πρέπει να πράξουν σε ανάλογες στιγμές», καταλήγει η δημοσιέυση.
Νέα μαρτυρία αθλήτριας για σεξουαλική παρενόχληση
Λίγο νωρίτερα, μια νέα υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης ήρθε ''στο φως'', μέσω αποκάλυψης της πρώην αθλήτριας ιστιοπλοϊας Μαρίνας Ψυχογιού, η οποία και μίλησε ανοιχτά για την δική της εμπειρία. Κατήγγειλε ότι και η ίδια αποτέλεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τον παράγοντα.
«Διαβάζω τη μαρτυρία της Σοφίας και όχι, δεν πέφτω από τα σύννεφα. Δεν μένω έκπληκτη από αυτά που περιγράφει, ακούγονται τόσο γνώριμα. Πολλά τα μηνύματα συμπαράστασης αλλά πολλά και τα απαξιωτικά σχόλια, με κορυφαίο αυτό της εθνικής αρχής του αθλήματός μας, η οποία φαίνεται πως δυσκολεύεται να το πιστέψει» ξεκινά η ”κατάθεση” της Μαρίνας Ψυχογιού στην ιστοσελίδα sportsfeed.gr.
Παρατίθεται ολόκληρη η ανάρτησή της:
«Τέτοια περιστατικά γίνονται συνέχεια. Κάθε μία το αντιμετωπίζει όπως μπορεί. Ποτέ όμως, καμία, δεν το καταγγέλει. Γιατί ακόμη κι αν δεν τη βγάλουν τρελή, ή ότι τα θέλει κι αυτή, το λιγότερο που θα συμβεί είναι ότι θα βρεθεί στη δυσμένεια του προπονητή, του εφόρου ή του ομοσπονδιάρχοντα. Και θα αισθανθεί ντροπή μπροστά στην οικογένεια, τους φίλους, το κοινωνικό περιβάλλον. Οπότε, για το καλό κυρίως το δικό της αλλά και των αγαπημένων της, προσπαθεί να το διαχειριστεί όσο καλύτερα και ανώδυνα γίνεται. Οι θύτες συνεχίζουν ακάθεκτοι, κι αν δεν τους κάτσει, ή σταματήσει να τους κάθεται μία, πάνε στην επόμενη.
Την άνοιξη του 1993 ήμουν 20 ετών. Είχα μόλις κερδίσει το πανελλήνιο/πρόκριση και παρακαλούσα τους ομοσπονδιάρχοντες να με συμπεριλάβουν στην εθνική ομάδα. Είχα μόλις τελειώσει μια συνάντηση για το θέμα στο ΝΟΤΚ, στο Δέλτα Φαλήρου, και έφευγα να για να επιστρέψω στο σπίτι μου με το λεωφορείο. Μέλος του ΔΣ της ΕΙΟ με πλησιάζει και προσφέρεται να με πάει. Ηλιακή τάξη του παππού μου ο κύριος, σε αυτήν την ηλικία έτσι τους μετράς τους μεγαλύτερους ανθρώπους. Έκανε κρύο και σκέφτηκα γιατί όχι, ευχαριστώ πολύ. Βγαίνοντας από το ΝΟΤΚ είχε τότε μια αφετηρία λεωφορείων, τις γραμμές 450 και 550.
Ο κύριος λοιπόν σταματά το αυτοκίνητο και αρχίζει μια συζήτηση ότι για να με στηρίξει η ΕΙΟ πρέπει να υπάρχει κάποιος που να παλεύει για μένα και αυτός μπορεί να αναλάβει να με βοηθήσει αν είμαι κι εγώ καλό κορίτσι. Με ευγένεια και ωραία λόγια και κολακεία απλωνόταν. Έπιασε το πόδι μου, ερχόταν πολύ κοντά μου, μου έλεγε να μη φοβάμαι, ότι γίνεται είναι για το καλό μου. Ήταν πολύ άβολη κατάσταση, προσπαθούσα να καταλάβω πως είναι δυνατόν αυτός ο μεγάλος άνθρωπος να με πλησιάζει έτσι, προσπαθούσα να αποφασίσω τι πρέπει να κάνω.
Δεν ήταν εύκολο να αντιδράσω, θα ήταν αγένεια να του πω ότι δε θέλω να με πάει στο σπίτι ή να του μιλήσω άσχημα. Κάποια στιγμή πήγε να με φιλήσει και του είπα ότι εγώ θα κερδίζω στη θάλασσα και δε χρειάζομαι τέτοια υποστήριξη γιατί είναι άδικο για όλους τους άλλους που δε θα έχουν κάποιον να τους υποστηρίζει. Άνοιξα την πόρτα, βγήκα από το αυτοκίνητο και έτρεξα και μπήκα στο λεωφορείο που περίμενε στην αφετηρία. Στο δρόμο για το σπίτι αποφάσισα ότι δε θα πω τίποτε σε κανέναν γιατί αν το μάθουν οι γονείς μου θα με σταματήσουν από την ιστιοπλοΐα.
Και βέβαια δεν υπήρχε περίπτωση να πω τίποτε σε κανέναν στο περιβάλλον του αθλήματος γιατί αυτό θα σήμαινε ακόμη περισσότερη δυσμένεια. Απλά, φρόντισα να μην του δώσω ποτέ ξανά την ευκαιρία να βρεθεί μόνος του μαζί μου. Ούτε στον συγκεκριμένο ούτε σε οποιονδήποτε άλλον. Δεν το θυμήθηκα τώρα. Τώρα όμως είναι ώρα να κάνουμε κάτι για το θέμα. Όχι τόσο για να τιμωρηθούν οι θύτες των διάφορων περιστατικών στο παρελθόν αλλά πολύ πιο σημαντικό, για να δημιουργήσουμε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για όλους στην κοινωνία που ζούμε. Να μην υπάρχουν οι συνθήκες ώστε να δημιουργούνται τέτοιες καταστάσεις».