New Yorker: Ακόμη περιμένουμε τις «μεγάλες, όμορφες συμφωνίες» που μας έταζε ο Τραμπ
«Θα κάνει συμφωνία για ειρήνη με τη Ρωσία; ΄Η συμφωνία για τους δασμούς με την Κίνα; Ή συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν;»
Δριμεία κριτική στην στρατηγική του Αμερικανού Προέδρου εξαπολύει η πολύπειρη Αμερικανίδα δημοσιογράφος Σούζαν Γκλάσερ από την στήλη της «Γράμμα από την Ουάσινγκτον» στο ιστορικό, επιδραστικό περιοδικό New Yorker.
Με αφορμή την συμπλήρωση 100 ημερών του Ντόναλντ Τραμπ για δεύτερη φορά στον ισχυρότερο θώκο του πλανήτη, η Γκλάσερ εμφανίζεται αμείλικτη για τα πεπραγμένα της νέας αμερικανικής διακυβέρνησης λέγοντας πως «ο Πρόεδρος δεν φαίνεται να ξέρει ούτε τι ζητάει πόσω μάλλον τον τρόπο με τον οποίο θα το πετύχει».
Όταν την περασμένη εβδομάδα συνέπεσαν στην Ουάσινγκτον οι εαρινές Σύνοδοι του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας με το ετήσιο δείπνο των Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου, ένα ήταν το θέμα των συζητήσεων μεταξύ των συμμετεχόντων: «Θα απολύσει ο Πρόεδρος τον Τζερόμ Πάουελ της Fed; ΄Η τον Πιτ Χέγκσεθ (Σ.σ υπουργός Άμυνας); Θα κάνει συμφωνία για ειρήνη με τη Ρωσία; Ή συμφωνία για τους δασμούς με την Κίνα; ΄Η συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν; ΄Η μήπως, απ' ό,τι φαίνεται αυτή τη στιγμή απολύτως το πιθανότερο, τίποτε από τα παραπάνω;».
Η δημοσιογράφος μεταφέρει την κατάπληξη των οικονομολόγων που συγκεντρώθηκαν στην Ουάσινγκτον από όλα τα μέρη του κόσμου μετά τα σχόλια του υπουργού Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ πως οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία πρόθεση να συνάψουν εμπορικές συμφωνίες με καμία χώρα για τους δασμούς παρά μόνο «memorandum κατανόησης» με κάποιες από αυτές μέχρι τις αρχές Ιουλίου.
Όταν ο Τζέιμι Ντάιμον, CEO της JPMorgan Chase δήλωσε πως ελπίζει να απολυθεί το «γεράκι του προστατευτισμού» Πίτερ Ναβάρο, σύμβουλος του Τραμπ για το Εμπόριο, πως το σχέδιο με τους δασμούς είναι «βλακώδες γιατί έτσι η ύφεση είναι εγγυημένη», ο Τραμπ έτρεξε να καθησυχάσει τις αγορές δηλώνοντας πως ο Πάουελ δεν πρόκειται να φύγει από τη θέση του και πως για όλα φταίνε τα μέσα ενημέρωσης. ΄Οσο για την συμφωνία για τους δασμούς με την Κίνα για την οποία ο Τραμπ αφήνει να εννοηθεί πως είναι σε επικοινωνία με τον ομόλογό του, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών το διαψεύδει και «λοιδωρεί ανοιχτά τον Αμερικανό πρόεδρο»: «Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν συζητήσει ούτε διαπραγματευθεί για το θέμα των δασμών, πόσω μάλλον να έχουν καταλήξει σε συμφωνία».
Μηδέν από μηδέν, μηδέν
«Κατανοητό όλο αυτό από όλους; Όπως συμβαίνει τόσο συχνά με τον Τραμπ, δεν υπάρχει τίποτα απολύτως, μηδέν από μηδέν, μηδέν. Τουλάχιστον για τώρα», σχολιάζεται στο άρθρο. «Όταν επέστρεψε στην εξουσία ο Τραμπ πριν από σχεδόν 100 ημέρες, με αλαζονικό τρόπο υποσχέθηκε σωρεία συμφωνιών μέσα σε 24 ώρες, από ειρηνευτική συμφωνία στη Μέση Ανατολή μέχρι το τέλος του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Πρώτα δημοσιοποίησε το σχέδιό του με τους δασμούς στις αρχές του Απριλίου, μετά έδωσε στις χώρες που είχε θέσει στο στόχαστρο διορία τριών επιπλέον μηνών για να επεξεργαστούν τους όρους πριν τεθούν σε εφαρμογή, μετά ο Ναβάρο μίλησε για πιθανότητα ΄ 90 συμφωνιών σε 90 ημέρες΄ . Καμία, ωστόσο, από όλες αυτές τις ΄ μεγάλες, όμορφες συμφωνίες΄ για τις οποίες ο Τραμπ αρέσκεται να κοκορεύεται δεν είναι μέχρι τώρα διαθέσιμη».
Δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσουν τα πενιχρά αποτελέσματα της πολιτικής του Τραμπ μέχρι τώρα, συνεχίζει η δημοσιογράφος με σαρκαστικό ύφος. «Αν κάποιος δεν περνά πολύ χρόνο να παρακολουθεί τις ΄φούσκες΄ του Τραμπ και του επιτελείου του που πληρώνεται για να τα λέει- τις προάλλες ακούσαμε την εκπρόσωπό του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους να μας λέει πως ο Τραμπ είναι ο καλύτερος που υπάρχει στον κόσμο στις συμφωνίες- δεν κάνει εντύπωση η δυσκολία του να κλείσει συμφωνίες μέχρι τώρα. Στην πρώτη του θητεία έγινε περισσότερο γνωστός για την απόσυρσή του από συμφωνίες και λιγότερο για αυτές που έκανε.
Σε ό,τι αφορά το σχέδιό του για συμφωνία στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, αν περάσει ο όρος που θέτει για παραμονή της Κριμαίας υπό ρωσική κατοχή, θα συνιστά μέγιστη στροφή στην πολιτική που ακολούθησε κατά την πρώτη του θητεία. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, το μπούλινγκ στον Ζελένσκι και το γλείψιμο στον Πούτιν δεν έφεραν αποτέλεσμα», σημειώνει με το δηλητηριώδες χιούμορ της η Γκλάσερ που δεν παραλείπει να αναφερθεί στις δημοσκοπήσεις: «Τα χαμηλότερα ποσοστά εδώ και δεκαετίες για Πρόεδρο μόλις 100 ημερών. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή ό,τι κάνει ο Τραμπ είναι άγρια αντιδημοφιλές είτε επειδή ανατινάζει την παγκόσμια οικονομία είτε επειδή κόβει την χρηματοδότηση για την έρευνα για τον καρκίνο; Εννοείται. Μην υποτιμάμε, ωστόσο, τον παράγοντα του χάους. Ώρα για τον μεγαλύτερο dealmaker όλων των εποχών ή να κάνει τη δουλειά ή να το βουλώσει».
Επιμέλεια: Βασιλική Κουκίου