New York Times: Γιατί ο Ερντογάν παραμένει «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση Μπάιντεν
Σε «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση Μπάιντεν εξελίσσεται ο Ταγίπ Ερντογάν, όπως γράφουν οι New York Times, σε άρθρο που υπογράφει ο Μάικλ Κρόουλι.
Σύμφωνα με τον αθρογράφο, ο προβληματισμός του Λευκού Οίκου για τον Τούρκο πρόεδρο οφείλεται στο γεγονός ότι η Άγκυρα ακολουθεί συχνά μια πολιτική που έρχεται σε αντίθεση με την ατζέντα των δυτικών χωρών και «τρελαίνει τη διοίκηση του Αμερικανού ηγέτη».
Λίγες ημέρες προτού προεδρεύσει της συμφωνίας Ρωσίας - Ουκρανίας για τα σιτηρά, ο Ερντογάν επανέφερε στο προσκήνιο την προειδοποίηση ότι μπορεί να ασκήσει βέτο στα σχέδια του ΝΑΤΟ να δεχθεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία ως μέλη τους επόμενους μήνες, μια ενέργεια που - αν την υλοποιήσει - θα έφερνε σε βαθιά αμηχανία τη Συμμαχία και την κυβέρνηση Μπάιντεν. Επιπρόσθετα, το Κογκρέσο εξέφρασε αυτό το μήνα επιφυλάξεις για την «υπόσχεση» του Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία τον περασμένο μήνα, να πουλήσει δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία.
«Ο Ερντογάν φαίνεται να είναι στην ομάδα μας, αλλά στη συνέχεια κάνει πράγματα που σαφώς δεν ωφελούν τη Δύση», ανέφερε στους Times η πρώην αξιωματικός της υπηρεσίας εξωτερικών υποθέσεων, Ελίζαμπεθ Σάκλεφορντ, φανερώνοντας τον εκνευρισμό που προκαλεί ο Τούρκος πρόεδρος στους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Παράλληλα, ο αρθρογράφος υπενθυμίζει και το ταξίδι του στην Τεχεράνη για να συναντηθεί με τον Ιμπραήμ Ραΐσι και τον Βλαντιμίρ Πούτιν. «Αυτό όχι μόνο έρχεται σε αντίθεση με την αντιρωσική πολιτική της Δύσης, αλλά καταστρέφει το αφήγημα των χωρών του ΝΑΤΟ για το βαθιά απομονωμένο Ιράν και τη Ρωσία», τονίζει ο Κρόουλι, επικαλούμενος αναλυτές.
Λίγο αργότερα μέσα στην εβδομάδα, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επανέλαβε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τις απειλές του Ερντογάν να οργανώσει μια νέα εισβολή στη βόρεια Συρία με στόχο τους υποστηριζόμενους από την Ουάσινγκτον Κούρδους μαχητές, τους οποίους ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί τρομοκράτες.
Σύμφωνα με τους Times, οι ενέργειες του Ερντογάν στο σύνολό τους - και η περιορισμένη ικανότητα του Μπάιντεν να τις περιορίσει, καθώς αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο - έρχονται σε αντίθεση με την ατζέντα των δυτικών συμμάχων. Για τους Αμερικανούς αξιωματούχους, ο ρόλος που παίζει ο Τούρκος πρόεδρος είναι, συχνά, «τρελός».
Την ίδια στιγμή, άλλα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν λένε ότι «το να διαγράψουμε εντελώς τον Ερντογάν θα ήταν αυτοκαταστροφικό. Η θέση του έθνους του στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης είναι στρατηγικής σημασίας και του επιτρέπει να είναι συνομιλητής με ακόμη πιο ενοχλητικούς γείτονες - όπως αποδεικνύεται από τη συμφωνία για τα σιτηρά, η οποία δημιούργησε έναν αποστρατιωτικοποιημένο διάδρομο μέσω της Μαύρης Θάλασσας για τις γεωργικές εξαγωγές της Ουκρανίας».
Ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι μεγάλο μέρος της προβληματικής συμπεριφοράς του Ερντογάν ήταν απόρροια της πολιτικής αδυναμίας του στην Τουρκία. «Ελπίζοντας να στρέψει την προσοχή του κόσμου σε άλλα ενδιαφέρτοντα από την κακοδιαχειριζόμενη οικονομία του, ο Ερντογάν έχει στραφεί σε επιδείξεις εθνικισμού και δημαγωγίας» τόνισε ο αξιωματούχος.