Νετανιάχου: «Η Χαμάς δημιουργεί κρίση της τελευταίας στιγμής» - Πότε ξεκινάει «εύθραυστη» εκεχειρία
33 Ισραηλινοί όμηροι θα απελευθερωθούν από τη Γάζα με αντάλλαγμα 1000 Παλαιστίνιους που κρατούνται σε Ισραηλινές φυλακές.
Δεκαπέντε μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα μετά την φρικτή επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, οι δυο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία την Τετάρτη 15/01 η οποία προβλέπει κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των 33 ομήρων αλλά και 1000 Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.
Η συμφωνία επιβεβαιώθηκε από Ισραηλινούς αξιωματούχους, τη Χαμάς, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αίγυπτο και το Κατάρ και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, με τον πρώτο από τους ομήρους να απελευθερώνεται εκείνη την ημέρα.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου από τη Ντόχα, ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι επιβεβαίωσε τη συμφωνία και την ημερομηνία έναρξης.
Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα έχουν επιταχυνθεί καθώς πλησιάζει η παράδοση της εξουσίας στον Λευκό Οίκο, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ θα διαδεχθεί τον Τζο Μπάιντεν τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου.
Νετανιάχου: Η Χαμάς δημιουργεί πάλι πρόβλημα
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ότι «η Χαμάς υπαναχώρησε στις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, δημιουργώντας κρίση της τελευταίας στιγμής».
Ο Νετανιάχου προσέθεσε ότι η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που αναμενόταν να συγκλιθεί το πρωί της Πέμπτης δεν θα πραγματοποιηθεί μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα που προέκυψε.
Υπενθυμίζεται ότι, το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ ότι υπάρχουν ακόμη «ορισμένες ρήτρες» στη συμφωνία που δεν έχουν συζητηθεί και ότι το Ισραήλ ελπίζει ότι «οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν».
Οι «εύθραυστοι» όροι της συμφωνίας
Η περίπλοκη συμφωνία, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, περιγράφει μια αρχική φάση κατάπαυσης του πυρός έξι εβδομάδων και περιλαμβάνει τη σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας.
Μόλις ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας, η Χαμάς θα απελευθερώσει σταδιακά 33 Ισραηλινούς ομήρους κατά τις πρώτες 42 ημέρες της κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με πολλά ισραηλινά μέσα.
Οι τρεις πρώτοι όμηροι πρόκειται να απελευθερωθούν την πρώτη ημέρα, ενώ άλλοι τέσσερις την έβδομη. Στη συνέχεια, κάθε εβδομάδα τρεις όμηροι θα επιστρέφονται στο Ισραήλ με τους τελευταίους 14 να εγκαταλείπουν τη Γάζα την τελευταία εβδομάδα της πρώτης φάσης.
Οι υπόλοιποι 65 όμηροι θα απελευθερωθούν εάν και εφόσον οι δυο πλευρές συμφωνήσουν ότι θα υπάρξει δεύτερη φάση εκεχειρίας, της οποίας οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν περίπου δύο εβδομάδες μετά τη διακοπή των μαχών.
Ωστόσο, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι από τους 33 ομήρους δεν είναι όλοι ζωντανοί χωρίς να δίνει στη δημοσιότητα τα ονόματα εκείνων που έχασαν τη ζωή τους.
Από την πλευρά του, το Ισραήλ πιστεύει ότι οι περισσότεροι από τους 33 είναι ζωντανοί. Σύμφωνα με το Channel 12, η Χαμάς είναι υποχρεωμένη βάσει της συμφωνίας να ενημερώσει το Ισραήλ για την κατάσταση και των 33 εντός της πρώτης εβδομάδας από την εφαρμογή της συμφωνίας.
«Νίκη» της Παλαιστινιακής αντίστασης βλέπουν οι Φρουροί της Επανάστασης
Οι Φρουροί της Επανάστασης χαιρέτισαν σήμερα τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ως «νίκη» για τους Παλαιστίνιους και «ήττα» για το Ισραήλ.
Η εκεχειρία στη Γάζα ισοδυναμεί με "τεράστια νίκη" για την παλαιστινιακή αντίσταση, αναφέρει ανακοίνωση του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η οποία μεταδόθηκε σήμερα από το ημιαυτόνομο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
«Το τέλος του πολέμου και η επιβολή κατάπαυσης του πυρός (...) συνιστούν μια ξεκάθαρη νίκη και μια μεγάλη νίκη για την Παλαιστίνη, καθώς και μια ακόμη μεγαλύτερη ήττα για το τερατώδες σιωνιστικό καθεστώς», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.
Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, ο Μοχάμεντ-Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ, δήλωσε από την πλευρά του ότι η συμφωνία, που ανακοινώθηκε χθες από την Ουάσιγκτον και την Ντόχα, «εμπόδισε το σιωνιστικό καθεστώς να επιτύχει τον στρατηγικό του στόχο».
Ο ίδιος κάλεσε σε «δράση για να τιμωρηθεί το εγκληματικό καθεστώς και να επουλωθούν οι πληγές του παλαιστινιακού έθνους».