Διάγγελμα Νετανιάχου: Κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο - Υπό εξέταση η διάρκεια
Πρόκειται για μια σημαντική τροπή στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή καθώς μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για το τέλος του πολέμου στη Γάζα.
Διάγγελμα για την πολυπόθητη κατάπαυση του πυρός απεύθυνε ο ισραηλινός πρωθυπουργός το βράδυ της Τρίτης 26/11. Λίγο μετά τις 20:00, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι από την Τετάρτη 27/11 τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ. Ο ίδιος αναμένεται να το παρουσιάσει απόψε στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεδριάζει ήδη.
Ο Μεντζαμίν Νετανιάχου υποστήριξε αρχικά πως έφεραν τη Χεζμπολάχ «δεκαετίες πίσω» ενώ σημείωσε ότι είναι περήφανος για την «αντοχή» που επιδεικνύουν οι Ισραηλινοί που ζουν στο βορρά και λέει ότι το Ισραήλ θα επιστρέψει τους βόρειους πολίτες στα σπίτια τους.
«Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επιστρέψει τους εναπομείναντες ομήρους από τη Γάζα. Η χώρα έχει δεσμευτεί να τελειώσει την καταστροφή της Χαμάς».
«Αλλάζουμε την όψη της Μέσης Ανατολής», διεμήνυσε ο Νετανιάχου, επισημαίνοντας πως η εκεχειρία στον Λίβανο θα επιτρέψει στο Ισραήλ να εστιάσει την προσοχή του στην ιρανική απειλή. Παράλληλα, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στη Συρία, λέγοντας πως το καθεστώς Άσαντ παίζει με τη φωτιά.
Παράλληλα, ο κ. Νετανιάχου ανέφερε «κοιτάζω όλα τα μέτωπα ταυτόχρονα. Γι' αυτό απόψε θα φέρω ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου ένα σχέδιο για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο. Η διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός εξαρτάται από το τι συμβαίνει στον Λίβανο. Εάν η Χεζμπολάχ προσπαθήσει να μας επιτεθεί, εάν οπλιστεί και ανοικοδομήσει υποδομές κοντά στα σύνορα, θα επιτεθούμε».
Ενώ συνέχισε λέγοντας ότι είναι η «κατάλληλη στιγμή για κατάπαυση του πυρός» για τρεις λόγους: την ιρανική απειλή, την ανασυγκρότηση των ισραηλινών δυνάμεων και την απομόνωση της Χαμάς.
«Μια καλή συμφωνία είναι μια συμφωνία που επιβάλλεται και θα την εφαρμόσουμε», κατέληξε.
Σημειώνεται πως λίγο πριν απευθυνθεί ο Νετανιάχου στον ισραηλινό λαό, το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ ενέκρινε την απόφαση.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios, η συμφωνία έχει βάσει αμερικανικό σχέδιο που προβλέπει κατάπαυση του πυρός για 60 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων τόσο ο ισραηλινός στρατός, όσο και οι μαχητές της Χεζμπολάχ θα αποσυρθούν από τα σύνορα των δύο κρατών και θα αναπτυχθούν οι λιβανικές ένοπλες δυνάμεις.
Το σχέδιο συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία διεθνούς επιτροπής επιτήρησης της εφαρμογής της συμφωνίας, πρόσθεσε το ρεπορτάζ, κάνοντας λόγο για αμερικανικές διαβεβαιώσεις πως θα υποστηριχθούν τυχόν ισραηλινές επιχειρήσεις σε περίπτωση εχθρικής ενέργειας του σιιτικού κινήματος.
Η μεσολάβηση βασίζεται στην απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αφορούσε το τέλος του προηγούμενου πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, το 2006, και προβλέπει πως μόνο ο στρατός του Λιβάνου και οι κυανόκρανοι πρέπει να είναι ανεπτυγμένοι στα σύνορα των δύο χωρών.
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική τροπή στον γενικευμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή καθώς σύμφωνα και με τον Άντονι Μπλίνκεν «η κατάπαυση του πυρός μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για το τέλος του πολέμου στη Γάζα».
«Ιστορικό λάθος» λέει ο Μπεν Γκβιρ
Ο ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ τάχθηκε απόψε κατά της συμφωνίας εκεχειρίας με τη Χεζμπολάχ, χαρακτηρίζοντάς την «ιστορικό λάθος», χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει εάν το ακροδεξιό κόμμα του οποίου είναι επικεφαλής – η «Εβραϊκή Δύναμη» – θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ προεξοφλεί πως «μελλοντικά θα χρειαστεί ξανά να επιστρέψουμε στον Λίβανο».