Νέοι ποινικοί κώδικες: Οι αλλαγές με παραδείγματα
Με βελτιωτικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο με το νέο Ποινικό Κώδικα την περασμένη εβδομάδα.
Με τίτλο «επιτάχυνση και ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης -εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας», ο νέος ποινικός κώδικας έχει ως στόχο να πλήξει τη μικρομεσαία εγκληματικότητα, στα οποία και αυστηροποιήθηκαν οι ποινές.
Ο ποινικολόγος Σπύρος Δημητρίου, μιλώντας στο Action 24, εξήγησε τι αλλαγές πρόκειται να φέρει ο νέος ποινικός κώδικας και πώς αυτό μεταφράζεται σε συγκεκριμένα παραδείγματα.
Μια από τις βασικότερες αλλαγές είναι το γεγονός ότι κατεβαίνει το όριο ηλικίας της ποινικής ευθύνης των ανηλίκων από τα 12 έτη που βρισκόταν, στα 10. Αυτό σήμαινε ότι ένας ανήλικος ακόμη και 11 ετών, εάν διέπραττε ανθρωποκτονία δεν ασχολούταν καθόλου μαζί του το Ποινικό Δικαστήριο. Έτσι, πλέον, το όριο μειώνεται στα 10 έτη για να παταχθούν τα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων.
Αναφορικά με τις πλημμεληματικές ποινές και, πιο συγκεκριμένα, για ποινές που είναι πάνω από 2 χρόνια, ενώ έως τώρα ήταν εξαιρετικά σπάνιο κάποιος να εκτίσει αυτή την ποινή, πλέον θα εκτίεται ένα μέρος της. Τα πλημμελήματα αφορούν βία με σωματικές βλάβες, ενδοοικοενειακή βία κλπ. Με τις προβλέψεις του νέου ποινικού κώδικα, οι ποινές δεν θα αναστέλλονται και με απόφαση του δικαστηρίου πλέον θα εκτίεται η ποινή.
Μια, επίσης, πολύ σημαντική αλλαγή είναι η παραβίαση του κόκκινου φωτεινού σηματοδότη, που σε περίπτωση που προκαλέσει πολύ βαριά σωματική βλάβη ή θάνατο, αναβαθμίζεται σε κακούργημα, ενώ μέχρι τώρα ήταν πλημμεληματικές αυτές οι διώξεις. Έτσι, στην περίπτωση ενός θανατηφόρου ατυχήματος θα είναι ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών, ενώ σε περίπτωση πολύνεκρου ατυχήματος θα επιβάλλεται ισόβια κάθειρξη.
Εν μέρει και υπό προϋποθέσεις, λοιπόν, ένας κατηγορούμενος θα μπαίνει πιο εύκολα πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.