«Νέο» ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται ο Κασσελάκης ενώ το ρήγμα με την Αχτσιόγλου βαθαίνει
Η συνέχεια των θεσμικών συναντήσεων του Στέφανου Κασσελάκη χθες με την επιτροπή ανταγωνισμού και σήμερα με τον συνήγορο του πολίτη εκ των πραγμάτων επισκιάζεται από την εσωκομματική κρίση που χαρακτηρίζει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μετά την «ιστορική» Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου.
Παρά τις φουρτούνες, η ηγεσία της Κουμουνδούρου, θέλει να μετατοπίσει το κέντρο βάρους της. Γι’ αυτόν τον λόγο θα προσανατολιστεί σε μία κοινωνική ατζέντα. Όπως ανέφερε και ο Νίκος Παππάς μιλώντας στο Attica TV, θα στοχεύσει το επόμενο διάστημα στην ανάδειξη τριών κεντρικών κοινωνικών ζητημάτων: ακρίβεια-κόκκινα δάνεια-στέγη.
Το αν θα καταφέρει να υπερβεί τον κύκλο της εσωστρέφειας στον οποίο έχει «βυθιστεί» θα φανεί στο εγγύς μέλλον με τον Στέφανο Κασσελάκη να προαναγγέλλει πάντως τη δημιουργία ενός νέου και διαφορετικού ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, μετά την αποχώρηση της Ομπρέλας, κατάφερε, αν και εμφανώς λαβωμένος, να κλείσει ένα σημαντικό εσωκομματικό «μέτωπο».
Ο σταθμός των 13 αναπτυξιακών συνεδρίων θα είναι κρίσιμος για την πολιτική και προγραμματική ανασυγκρότηση του κόμματος με ορίζοντα το συνέδριο, ωστόσο το εσωκομματικό ρήγμα δεν φαίνεται να κλείνει. Κι’ αυτό γιατί το κείμενο των στελεχών που ανήκουν στην ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου με βαρείς μάλιστα χαρακτηρισμούς όπως η κατηγορία περί alt-right φρασεολογίας, δείχνει πως τα εσωκομματικά μπερδέματα θα βασανίζουν για αρκετό καιρό ακόμα την Κουμουνδούρου.
Κάποιοι εκτιμούν πως το κείμενο των 7 βουλευτών και των 4 μελών της Κ.Ε. ήταν πιο σκληρό από αυτό της Ομπρέλας και ήδη στελέχη της πλειοψηφίας θέτουν το ερώτημα εάν η συγκεκριμένη κίνηση είναι προάγγελος άλλης μίας αποχώρησης. Αυτό, προς το παρόν δεν μπορεί να απαντηθεί. Άλλωστε, μέχρι τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται πανελλαδική συνάντηση των μελών της τάσης «6+6» (τάση Αχτσιόγλου-Ηλιόπουλου-Χαρίτση) προκειμένου να ορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους και να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις. Από τη μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η εκτίμηση πως το «διάγγελμα» Κασσελάκη σε συνδυασμό με την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή ξεπέρασε τις κόκκινες γραμμές που είχαν βάλει.
Σε αυτήν την ομάδα πέρα από τους 7 βουλευτές που υπέγραψαν το κείμενο, δηλαδή, τους Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλο, Χαρίτση, Τζανακόπουλο, Φωτίου, Τζούφη, Αναγνωστοπούλου ανήκουν επίσης και άλλοι βουλευτές, τουλάχιστον 3, που μάλιστα έχουν αναλάβει κοινοβουλευτικά πόστα. Υπενθυμίζεται δε πως ο Χουσείν Ζεϊμπέκ, που παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ είχε στενούς δεσμούς με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και κινούταν πέριξ της Ομπρέλας.
Την ίδια ώρα, προβληματισμός επικρατεί και στην τάση Δ.Ε.Κ.Α (Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς) με τα στελέχη της δια στόματος Διονύση Τεμπονέρα να δηλώνουν ρητά πως θα παραμείνουν στο κόμμα, ωστόσο, πλέον ανήκουν και αυτοί στην εσωκομματική αντιπολίτευση. Στην Κεντρική Επιτροπή δε αναμενόταν να καταθέσουν «αντι-εισήγηση» απέναντι στην πρόταση Κασσελάκη, κάτι το οποίο δεν προχώρησε καθώς αποχώρησαν από τη διαδικασία. Μέσα σε αυτό το εσωκομματικό τοπίο, νέους τριγμούς δημιούργησε και η παρέμβαση Δραγασάκη, ο οποίος άφησε επί της ουσίας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο αποχώρησης.
Τούτων δοθέντων, η «τρικυμία» εντός του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να σταματά με τις εσωκομματικές τριβές να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και όπως φαίνεται θα συνεχίσουν να βασανίζουν την ηγεσία του κόμματος. Πάντως, ο Στέφανος Κασσελάκης ποντάρει στην κοινωνική ατζέντα επιδιώκοντας να ξεπεράσει τις εσωκομματικές συμπληγάδες.
Την ίδια ώρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε την πρώτη του εμφάνιση ως ανεξάρτητος βουλευτής. Μιλώντας στο Attica TV εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του Στέφανου Κασσελάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι έχει ένα μοντέλο διακυβέρνησης του κόμματος που δεν ταιριάζει με την Αριστερά.