Έρχονται επενδυτικά «μπόνους» και φοροαπαλλαγές για χιλιάδες επαγγελματίες
Τι προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή
Ισχυρά φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και σημαντικές εκπτώσεις για επενδύσεις στην πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση προβλέπει νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα.
Στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι η στήριξη της βιωσιμότητας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας 800.000 επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και η προσέλκυση επενδύσεων στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει διεύρυνση και ενίσχυση των φοροαπαλλαγών για την απορρόφηση μικρών από μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και κίνητρα για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης.
Ανοίγει ο δρόμος για επιχορηγήσεις από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης
Με την ενίσχυση των φόρο-εκπτώσεων οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες όπως δικηγόροι, λογιστές, αρχιτέκτονες, μηχανικοί θα αναπτυχθούν και θα γίνουν πιο ανταγωνιστικοί καθώς πέραν των ελαφρύνσεων, οι συγχωνεύσεις και εξαγορές ανοίγουν τον δρόμο για την ένταξη στα προγράμματα επιχορήγησης του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι μικρές επιχειρήσεις είναι αποκομμένες από τα χρηματοδοτικά εργαλεία με το πρόβλημα να είναι ιδιαίτερα έντονο στις κατηγορίες των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων στις οποίες ποσοστό 84% δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος τεκμαρτής φορολόγησης πολλοί επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα αναζητήσουν συγχωνεύσεις.
Παράλληλα εκτός από τα κίνητρα για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές θα ενισχυθούν οι φόρο-εκπτώσεις για επιλεγμένες δαπάνες σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση που με βάση το ισχύον πλαίσιο από την 1.1.2023 και για τρία έτη εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά το χρόνο της πραγματοποίησής τους προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%.
Το νομοσχέδιο θα προβλέπει ακόμα φορολογικά μπόνους και ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα για τις επιχειρήσεις που καινοτομούν και μεταξύ άλλων την επέκταση του σημερινού χρονικού ορίου των 3 ετών για την απαλλαγή φόρου για κέρδη που συνδέονται με εκμετάλλευση πατέντας.
Με το σημερινό καθεστώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που συγχωνεύονται και οι επαγγελματίες και οι αγρότες που συνενώνονται απαλλάσσονται για 9 έτη κατά 30% από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των κερδών, υπό την προϋπόθεση ενός ελάχιστου αθροιστικά κύκλου εργασιών, στις περιπτώσεις μετασχηματισμού επιχειρήσεων, συνεργασίας προσώπων, μετατροπής ή συνένωσης ατομικών επιχειρήσεων.
Οφέλη από μετασχηματισμούς επιχειρήσεων
Στην περίπτωση μετασχηματισμού επιχειρήσεων ή εισφοράς ατομικής επιχείρησης, το φορολογικό όφελος από την απαλλαγή μπορεί να ανέλθει συνολικά έως το ποσό των 500.000 ευρώ ενώ στην περίπτωση της συνεργασίας προσώπων, το φορολογικό όφελος από την απαλλαγή μπορεί να ανέλθει συνολικά έως το ποσό των 125.000 ευρώ για καθένα από τα συνεργαζόμενα πρόσωπα.
Επίσης δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς των ζημιών των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων στον ισολογισμό της νέας επιχείρησης και η δυνατότητα φορολογικού συμψηφισμού αυτών με τα κέρδη της νέας επιχείρησης, είτε της τρέχουσας είτε επόμενων χρήσεων, υπό την προϋπόθεση ότι ο κύκλος εργασιών της νέας επιχείρησης είναι ίσος ή μεγαλύτερος του ποσού των 450.000 ευρώ. Παράλληλα αναγνωρίζεται έκπτωση των δαπανών που πραγματοποιούνται για την απόκτηση τίτλων στην περίπτωση εξαγοράς επιχείρησης και απαλλάσσονται κατά 50% από τον φόρο εισοδήματος οι συνεργασίες φυσικών προσώπων κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.
Σημειώνεται ότι στη χώρα μας δραστηριοποιούνται περίπου 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις οποίες το 95% έχει έως 10 εργαζομένους, ενώ μόλις 672 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν περισσότερους από 250 εργαζομένους.