Νέο μικροσκοπικό τσιπάκι μετατρέπει τις σκέψεις σε κείμενο
Η μάχη για τη διεπαφή ανθρώπου-μηχανής κορυφώνεται. Και το φαβορί δεν είναι πλέον ο Elon Musk.
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η Neuralink του Ίλον Μασκ είχε την πρωτοπορία στην κατασκευή BMIs (Brain Machine Interfaces) με στόχο να γίνει η σύνδεση ηλεκτρονικών μέσων με τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Στόχος; Η αντιμετώπιση νευρολογικών παθήσεων, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και οι τραυματισμοί της σπονδυλικής στήλης.
Η Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάνης (EPFL), όμως, φαίνεται ότι ηγείται της κούρσας των BMI αναπτύσσοντας ένα τσιπ, το MiBMI (miniaturized BMI), που μπορεί να διαβάσει την εγκεφαλική δραστηριότητα και να μετατρέψει τις σκέψεις σε κείμενο.
Το νέο τσιπ είναι μόλις 8 mm² σε μέγεθος, όταν το τσιπ της Neuralink είναι 23 x 8 mm, δηλαδή 184 mm².
Για να επιτευχθεί η μετατροπή των σκέψεων σε κείμενο, τοποθετούνται ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο, μέσω των οποίων περνούν τα ηλεκτρικά σήματα του εγκεφάλου, καταγράφονται στο τσιπ και αποκωδικοποιούνται. Παράλληλα, σκέψεις που εκφέρονται χωρίς λόγο, όπως η κίνηση των χεριών, μετατρέπονται σε κείμενο.
Το τσιπ των ερευνητών από την Ελβετία καταναλώνει λιγότερη ενέργεια και είναι ελάχιστα επεμβατικό. Αντίθετα, το τσιπ της Neuralink απαιτεί την εισαγωγή 64 ηλεκτροδίων. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά την ποιότητα ζωής σε ασθενείς με σοβαρές αναπηρίες από ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.
«Αν και το τσιπ δεν έχει ενσωματωθεί ακόμα σε ένα λειτουργικό σύστημα, έχει επεξεργαστεί δεδομένα από προηγούμενες καταγραφές και έχει μετατρέψει την εγκεφαλική λειτουργία της γραφής σε κείμενο με ακρίβεια 91%», λέει ο επικεφαλής ερευνητής του project, Μοχάμεντ Αλί Σαερί.
Προς το παρόν, το MiBMI των Ελβετών μπορεί να αποκωδικοποιήσει 31 χαρακτήρες, αλλά ο Σαερί υποστηρίζει ότι μπορεί να φτάσει τους 100 χαρακτήρες.
«Το MiBMI μας επιτρέπει να μετατρέψουμε την πολύπλοκη εγκεφαλική λειτουργία σε κείμενο με μεγάλη ακρίβεια και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Αυτή η καινοτομία μας φέρνει πιο κοντά σε πρακτικές λύσεις που μπορούν να βελτιώσουν την επικοινωνία σε άτομα με σοβαρές κινητικές αναπηρίες, λέει η Μάχσα Σοαράν από το εργαστήριο Integrated Neurotechnologies Laboratory του EPFL.
Η ερευνητική ομάδα παρουσίασε την έρευνά της στο διεθνές συνέδριο International Solid-State Circuits Conference.