Κασσελάκης: Αποστάτες Αχτσιόγλου και Χαρίτσης αν φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ
Νέες σεισμικές δονήσεις αναμένεται να προκαλέσουν μεταξύ της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και της ομάδας Αχτσιόγλου οι χθεσινοβραδινές δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη σε μία στιγμή όπου το κόμμα έχει μπει σε μία ατέρμονη περιδίνηση. Από τη μία, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έτεινε «χείρα φιλίας» προς τη μειοψηφία ανακοινώνοντας τη δημιουργία ενιαίου πολιτικού κέντρου με ισότιμη συμμετοχή, και από την άλλη, χρησιμοποίησε αιχμηρούς χαρακτηρισμούς με βαρύ ιστορικό φορτίο. Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο νέων αποχωρήσεων έκανε λόγο για «αποστασία».
Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι 50 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο -ξέρουμε πώς φτάσαμε στη Χούντα- ότι αυτοί οι αξιόλογοι άνθρωποι που γνωρίζουν τους αγώνες του χώρου μας, θα γίνουν αποστάτες. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Πιστεύω ότι θα μείνουν στο κόμμα». Λίγο νωρίτερα, είχε υπερασπιστεί την πρότασή του περί δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι ορίζεται από το καταστατικό.
«Βολές» κατά Τσακαλώτου
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του πάντως δεν έλειψαν οι ευθείες «βολές» εναντίον του Ευκλείδη Τσακαλώτου για το μαξιλάρι των 37 δις. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε εκ νέου κριτική στον πρώην υπουργό Οικονομικών αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι θα μπορούσε να έχει κάνει μία καλύτερη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ενώ τόνισε ότι το «μαξιλάρι» οφείλεται στην υπεραπόδοση της χώρας. Εντούτοις, σημείωσε ότι «εάν υπήρχε κάποιο περιθώριο στο ύψος αυτού του μαξιλαριού, το οποίο το έχτισε ο ελληνικός λαός με θυσίες και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προς τιμήν της, με χρηστή διοίκηση, αυτό θα μπορούσαμε να το είχαμε διαχειριστεί λίγο καλύτερα».
Κληθείς δε να απαντήσει δε στην ερώτηση για τον βαθμό εμπλοκής του Αλέξη Τσίπρα στην συγκεκριμένη απόφαση, ο ίδιος είπε τα εξής: «Δηλαδή ο κ. Τσίπρας που έκανε χίλια πράγματα, πρέπει εκείνος να κάνει οικονομετρία με τον κ. Σόιμπλε;». Συνεχίζοντας, κατηγόρησε τον κ. Τσακαλώτο ότι έχει εμμονή με την αύξηση των φόρων και ιδεοληψία ενάντια στα μεσαία στρώματα.
Τα μηνύματα Τσίπρα
Οι δηλώσεις Κασσελάκη ήρθαν μόλις λίγες ώρες μετά την συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μπροστά στη διαρκή κρίση στην οποία έχει βυθιστεί το κόμμα αποφάσισε να παρέμβει με σκοπό να ρίξει «γέφυρες» μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.
Η διαφαινόμενη ρήξη με το «μπλοκ» της Αχτσιόγλου είναι δεδομένο πως κινητοποίησε τόσο τον Πρώην Πρωθυπουργό όσο και στελέχη της παλαιάς φρουράς. Εντός των κομματικών τειχών, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως η συνάντηση του με τον Στέφανο Κασσελάκη έχει δύο αναγνώσεις. Η πρώτη αφορά το μήνυμα του προς τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει ένα βήμα πίσω.
Άλλωστε, η διαρροή που δόθηκε από την πλευρά του περιβάλλοντος Τσίπρα είχε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Πρώτον: η ενότητα μπορεί να διαφυλαχθεί από την τήρηση του καταστατικού και δεύτερον: εξωστρέφεια με κέντρο λήψης των αποφάσεων τα όργανα του κόμματος «που πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς αποκλεισμούς και με συμπεριληπτική για όλες τις απόψεις διάθεση».
Η δεύτερη ανάγνωση σχετίζεται και με τις συναντήσεις που ακολούθησαν με τον Αλέξη Τσίπρα να συνομιλεί κατ’ ιδίαν τόσο με τον Νάσο Ηλιόπουλο όσο και με τον Διονύση Τεμπονέρα προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μίας διάσπασης.
Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί δημόσια συνάντηση με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Μέχρι πριν λίγες ώρες, είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία πως ο Στέφανος Κασσελάκης θα καταλήξει σε μία «συμβιβαστική πρόταση». Για τους μυημένους στη συριζαϊκή πραγματικότητα αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε ένα κοινό πολιτικό κέντρο λήψης των αποφάσεων, όπερ και εγένετο κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης.
Η κρίσιμη σύσκεψη της Κυριακής
Το αν θα προχωρήσει ένα τέτοιο σενάριο-πράγμα πολύ δύσκολο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα- εξαρτάται εν πολλοίς αφενός από τις προθέσεις του Στέφανου Κασσελάκη, αφετέρου, από τις διαθέσεις της μειοψηφίας και στο κατά πόσο επιθυμούν να δώσουν «περίοδο χάριτος» στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο. Κι’ όλα αυτά, ενώ η εικόνα του κόμματος στη δημοσκόπηση του Action24, δεν δείχνει απλά τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται υπό πολιορκία από το ΠΑΣΟΚ, αλλά για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια καταγράφεται αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.
Την ίδια ώρα, νέο πονοκέφαλο προκαλεί στην Κουμουνδούρου η αποχώρηση του Πέτρου Κόκκαλη από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με τον ίδιο να προαναγγέλλει νέες πολιτικές πρωτοβουλίες. Πάντως, όλα θα κριθούν στην πανελλαδική συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιήσει η τάση των 6+6 (Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλος, Χαρίτσης, Τζανακόπουλος) την ερχόμενη Κυριακή, όπου θα παρθούν και οι οριστικές αποφάσεις.