Νεαρή γυναίκα συμβουλεύει: Τι κάνουμε όταν μας παρενοχλούν σε δημόσιο χώρο
Η παρενόχληση μιας γυναίκας από έναν άνδρα σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο μέχρι πρόσφατα αντιμωτωπιζόταν ως μια κανονική κατάσταση. Το «επίμονο» φλερτ, τα έντονα πειράγματα, τα άσεμνα σχόλια, τα μη συναινετικά αγγίγματα, ήταν κάτι σχεδόν αποδεκτό. Για πολλούς μάλιστα μέχρι σήμερα είναι.
Με την εμφάνιση του #metoo και την έντονη δημόσια συζήτηση που γίνεται τα τελευταία χρόνια, οι αντιλήψεις αυτές αρχίζουν να αλλάζουν.
Ένα λιθαράκι σε αυτό προσπαθεί να βάλει και η Πέννυ Πενκόφσκι, σε βίντεο που έχει αναρτήσει στο Tik Tok και το οποίο έχει γίνει viral, συγκεντρώνοντας πάνω από 1 εκ. προβολές. Στο βίντεο, η Πενκόφσκι δίνει πολύτιμες συμβουλές σε κάθε γυναίκα που μπορεί να βρεθεί στην δυσάρεστη κατάσταση να υποστεί μια παρενοχλητική συμπεριφορά.
Η Πενκόφσκι εξηγεί ότι αυτό που από πολλούς άνδρες εκλαμβάνεται ως «υστερία», πολλές φορές μπορεί να είναι ένας τρόπος «απόδρασης» από μία τέτοια δυσάρεστη κατάσταση.
«Ξέρετε τι είναι αυτό κάνουν οι γυναίκες και δεν αρέσει στους άνδρες. Δεν τους αρέσει όταν ουρλιάζουμε», σημειώνει.
«Οπότε ξέρετε τι να κάνετε όταν ένας άνδρας σας παρενοχλεί, όταν προσπαθεί να ...κάτσει στο ίδιο τραπέζι ή όταν προσπαθεί να κάτσει δίπλα σε σένα σε ένα εντελώς άδειο λεωφορείο», λέει η Πενκόφσκι.
Τονίζει ότι μια γυναίκα χρειάζεται να εκφράσει την ενόχλησή της μόνο μία φορά, αλλιώς αυτό που προτείνει «δεν θα λειτουργήσει». Χρειάζεται να πει: «Άσε με ήσυχη, διαφορετικά θα ουρλιάξω».
Τότε αυτός που σε ενοχλεί θα φύγει και αν δεν το κάνει «ουρλιάξτε με όλη σας τη δύναμη!». «Και όχι μια φορά, συνεχίστε να ουρλιάζετε μέχρι αυτός ο άνδρας να φύγει ή μέχρι κάποιος να εμφανιστεί για να δει γιατί η... «όμορφη» γυναίκα στα καλά καθούμενα ουρλιάζει έτσι», αναφέρει η Πέννυ Πενκόφσκι.
Και συνεχίζει, λέγοντας ότι αυτό μπορεί να συμβεί σε πολλούς διαφορετικούς χώρους, στη δημόσια συγκοινωνία, σε ένα σχολείο, σε μια κρατική υπηρεσία, σε μια βιβλιοθήκη...δεν με απασχολεί!».
Ο χώρος δεν παίζει κανένα ρόλο, λέει η Πενκόφσκι, όταν η ασφάλειά σου είναι σε κίνδυνο. «Λες μία φορά ότι θα φωνάξεις και ύστερα ουρλιάζεις με όλη σου την ψυχή», υπογραμμίζει.
Αρκετοί ακόλουθοι της Πέννυ συμφώνησαν με τη συμβουλή της, εκφράζοντας μάλιστα τις προσωπικές τους εμπειρίες από παρόμοιες καταστάσεις.
«Το ουρλιαχτό είναι κάθαρση», είπε κάποιος χρήστης της πλατφόρμας.
«Αντί να εσωτερικεύσεις το φόβο, τον φωνάζεις», σημείωσε κάποιος άλλος.
«Έκανα μάθημα μάθημα αυτοάμυνας και ένα μέρος του ήταν ασκήσεις κραυγών για να μπορέσουμε να ανακτήσουμε τη φωνή μας. Επίσης, η εκπαίδευση σε σενάρια όταν βρίσκεσαι σε ασφαλές περιβάλλον, κάνει θαύματα!», συμπληρώνει μια γυναίκα, κάτω από το βίντεο της Πενκφόσκι.