Νεανική Εστία Μεγαρίδος: Η ιδιαίτερη ανάρτηση για την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Μαστού
Το δικό της μήνυμα θέλησε να μεταδώσει η νεοφώτιστη στην Α2 Μπάσκετ Ανδρών, Νεανική Εστία Μεγαρίδος, για την Παγκόσμια Ημέρα για τον καρκίνο του μαστού, με το σύλλογο να προσθέσει το διακριτικό στο έμβλημα του στα social media του.
Η ομάδα από τα Μέγαρα προχώρησε σε μία πρωτότυπη κίνηση για τα δεδομένα του ελληνικού μπάσκετ, μιας και ακόμα και ομάδες ανώτερων κατηγοριών δεν έχουν προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση. Μάλιστα, ο σύλλογος της Δυτικής Αττικής δημοσίευσε και σχετική ανακοίνωση, στηρίζοντας όλες τις γυναίκες που έχουν περάσει από αυτό το "σκόπελο".
Η ανακοίνωση της ΝΕΜ αναφέρει:
Για τη μητέρα, την αδερφή, τη γιαγιά, την κόρη, τη θεία, την ξαδέρφη, τη νονά, τη φίλη, τη γνωστή μας.
Για κάθε γυναίκα εκεί έξω που έδωσε ή δίνει τη μάχη της ενάντια στον καρκίνο του μαστού.
Είμαστε μαζί σας! Μην το βάζετε κάτω!
Και μην ξεχνάτε: Η πρόληψη σώζει ζωές!
???ώ????ς: ?ή??ς ??ό????ς ?? ????έ????ς ??? ??? ????ί?? ??? ?????ύ
Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου του Μαστού: Οι αριθμοί και όσα πρέπει όλες να γνωρίζουμε
Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου του Μαστού: Είναι η συχνότερη κακοήθεια στις γυναίκες και η δεύτερη αιτία θνησιμότητας, αμέσως μετά τον καρκίνο των πνευμόνων.
Ευτυχώς, όμως σύμφωνα με τα νέα στοιχεία αντιμετωπίζεται σήμερα επιτυχώς σε μεγάλο ποσοστό λόγω της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου.
Ο καρκίνος του μαστού αφορά όλες τις γυναίκες, όμως μερικές ομάδες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο και μπορεί να συνδέονται και με την κληρονομικότητα. Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα, για αυτό και η αξία των προληπτικών ελέγχων είναι ανεκτίμητη.
Ενδεικτικά, 1 στις 8 γυναίκες θα νοσήσει μία φορά στη ζωή της. Στην Ελλάδα οι νέες διαγνώσεις φτάνουν κάθε χρόνο τις 6.000, ενώ οι πιθανότητες ίασης αν ο καρκίνος διαγνωστεί εγκαίρως φτάνει το 97%.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερες από 1.600.000 γυναίκες τον χρόνο θα διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού. Στην Ευρώπη, περισσότερες από 450.000 γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο στον μαστό. Περίπου 140.000 χάνουν τη ζωή τους λόγω της ασθένειας.
Στις ΗΠΑ το 2004, οι νέες περιπτώσεις στις γυναίκες ήταν 217.000 περίπου, ενώ σήμερα, περισσότερες από 2 εκατομμύρια γυναίκες, ζουν με τη νόσο.
Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης
Σύμφωνα με το Άλμα Ζωής ελάχιστα είναι γνωστά σχετικά με τα αίτια που προκαλούν καρκίνο του μαστού, παρά το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί αρκετοί παράγοντες κινδύνου. Όταν λέμε ότι ένα άτομο κινδυνεύει περισσότερο να εμφανίσει καρκίνο ή ότι έχει έναν παράγοντα κινδύνου, σημαίνει ότι πιθανόν να έχει κάποιο βαθμό ευπάθειας στην ανάπτυξη της νόσου.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι παράγοντες κινδύνου δεν προβλέπουν με βεβαιότητα αν μια γυναίκα θα αναπτύξει καρκίνο. Αρκετές γυναίκες που έχουν όλους τους παράγοντες κινδύνου, δεν θα εκδηλώσουν τη νόσο, ενώ άλλες χωρίς γνωστό παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού θα εμφανίσουν τελικά τη νόσο.
Φύλο
O καρκίνος του μαστού μπορεί να εμφανιστεί και στους άνδρες, όμως είναι συχνότερος στις γυναίκες ( με αναλογία 100 γυναίκες, 1 άνδρας).
Ηλικία
Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού αυξάνεται με την ηλικία. Οι περισσότερες περιπτώσεις παρουσιάζονται μετά από την ηλικία των 50 ετών, ενώ είναι σπάνιος σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 35 ετών (5% των περιπτώσεων), με εξαίρεση τις γυναίκες που έχουν κληρονομική προδιάθεση.
Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού
Όταν μια γυναίκα έχει μια συγγενή πρώτου βαθμού (μητέρα, αδελφή ή κόρη) με καρκίνο του μαστού, ο σχετικός κίνδυνος να αναπτύξει καρκίνο του μαστού και η ίδια σχεδόν διπλασιάζεται. Ο κίνδυνος σχεδόν πενταπλασιάζεται όταν υπάρχουν 2 συγγενείς πρώτου βαθμού με καρκίνο του μαστού στο ιστορικό τους.
Κληρονομική μετάλλαξη στα γονίδια BRCA1 και BRCA2
Οφείλεται σε γενετική μετάλλαξη (μετάλλαξη του γονιδίου BRCA1 ή BRCA2) ή είναι αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης άλλων γονιδίων. Τον κληρονομούμενο καρκίνο του μαστού τον υποπτευόμαστε όταν στο ιστορικό της γυναίκας υπάρχουν συγγενείς που εκδήλωσαν καρκίνο σε μικρή ηλικία ή εκδήλωσαν και στους 2 μαστούς ή αν υπάρχει συγχρόνως και ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών.
Ηλικία εμμηνόπαυσης
Οτιδήποτε επηρεάζει μακροχρόνια έκθεση του μαστού στα οιστρογόνα επηρεάζει και τον κίνδυνο ανάπτυξης. Για τον λόγο αυτό, εάν η περίοδος αρχίσει πολύ νωρίς, κάτω των 10 ετών, και η εμμηνόπαυση έρθει καθυστερημένα άνω των 55 ετών, εάν μια γυναίκα δεν έχει παιδιά ή γέννησε το πρώτο της παιδί σε ηλικία άνω των 35 ετών, η γυναίκα αυτή εμφανίζει αυξημένο κίνδυνο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την παρατεταμένη χρήση ορμονικής υποκατάστασης μετά την εμμηνόπαυση.
Προηγούμενος καρκίνος στον έναν μαστό στο παρελθόν
Οι γυναίκες που έχουν ήδη εμφανίσει καρκίνο στον ένα μαστό τους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν έναν νέο, δεύτερο καρκίνο στον άλλο μαστό (1 στις 100 γυναίκες ανά έτος).
Προηγούμενη ακτινοθεραπεία στον θώρακα για άλλο νόσημα
Η ακτινοθεραπεία στο θώρακα πριν από την ηλικία των 30 ετών (συνήθως για νόσο του Hodgkin) αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης στη μετέπειτα ζωή (συνήθως 10-15 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της ακτινοθεραπείας).
Μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ
Τα οινοπνευματώδη ποτά αυξάνουν τη συγκέντρωση των οιστρογόνων στο αίμα (μέτρια συσχέτιση με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού).
Παχυσαρκία
H παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο μετά την εμμηνόπαυση, αυξάνοντας τα επίπεδα των οιστρογόνων. Αυτό συμβαίνει διότι η παραγωγή των οιστρογόνων στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση γίνεται κυρίως μέσα σε λιπώδη ιστό (μετατροπή των επινεφριδικών ανδρογόνων σε οιστρογόνα από την αρωματάση, ένα ένζυμο που βρίσκεται κυρίως στο λίπος).
Καθιστική ζωή
Η καθιστική ζωή αποτελεί παράγοντα κινδύνου. Αντιθέτως, η τακτική, έντονη άσκηση κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού μιας γυναίκας, κυρίως διότι μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη της έμμηνου ρύσεως, να επιμηκύνει τον χρόνο μεταξύ των περιόδων ή να ελαττώσει τον αριθμό των εμμηνορυσιακών κύκλων, μειώνοντας έτσι την έκθεση της γυναίκας στα οιστρογόνα. Επιπλέον όφελος είναι ο έλεγχος της αύξησης του βάρους.
Ατεκνία
Πρώτη κύηση σε ηλικία πάνω από τα 35 έτη
Μακροχρόνια χρήση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης
Η Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Φλώρα Ζαγουρή παρουσιάζει τις πλέον πρόσφατες θεραπευτικές εξελίξεις για αυτή τη νόσο. Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο έτος έχουν δημοσιευθεί δεδομένα από πολλαπλές μελέτες φάσης 3 δίνοντας τη δυνατότητα εξατομικευμένης προσέγγισης για κάθε υπότυπο καρκίνου του μαστού.
Οι τελευταίες μελέτες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού
Στο πλαίσιο χορήγησης νεοεπικουρικής θεραπείας, η μελέτη KEYNOTE-522 εισήγαγε την ανοσοθεραπεία (pembrolizumab) στην αντιμετώπιση του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού. Συνδυαστικά με την πακλιταξέλη και την καρβοπλατίνη και ακολούθως με την επιρουβικίνη και την κυκλοφωσφαμίδη, η προσθήκη της πεμπρολιζουμάμπης στη νεοεπικουρική χημειοθεραπεία που χορηγήθηκε σε υψηλού κινδύνου ασθενείς με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού, αύξησε τα ποσοστά της πλήρους παθολογοανατομικής ανταπόκρισης στο χειρουργείο από 51.2% σε 64.8%.
Επιπλέον, η προσθήκη της ολαπαρίμπης (αναστολέας των PARP πρωτεϊνών) για ένα έτος στην επικουρική χημειοθεραπεία έλαβε έγκριση τον Μάρτιο του 2022 για την αντιμετώπιση των υψηλού κινδύνου ασθενών με HER-2 αρνητικό καρκίνο του μαστού που παρουσιάζουν γαμετικές μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 ή ΒRCA 2.
Παράλληλα, εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης MonarchE που οδήγησε στην έγκριση χορήγησης της αμπεμασικλίμπης (αναστολέας των κυκλινοεξαρτώμενων κινασών CDK4/6) συνδυαστικά με ενδοκρινική θεραπεία (ταμοξιφένη ή αναστολέα αρωματάσης) στο πλαίσιο επικουρικής αντιμετώπισης υψηλού κινδύνου ασθενών με ορμονοευαίσθητο καρκίνο του μαστού, με διηθημένους λεμφαδένες και με υψηλό κίνδυνο υποτροπής.
Η μελέτη KEYNOTE-355 εστιάζοντας εκτενώς στη μεταστατική νόσο, εξασφάλισε την πρόσφατη έγκριση χορήγησης πεμπρολιζουμάμπης σε συνδυασμό με κάποιο χημειοθεραπευτικό σχήμα (ταξάνη ή γκεμσιταβίνη και καρβοπλατίνη) σε ασθενείς με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού που εκφράζουν το βιοδείκτη PDL-1 σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10%. Σε αυτήν την κατηγορία των ασθενών η προσθήκη της πεμπρολιζουμάμπης προσέφερε όφελος συνολικής επιβίωσης από 16 σε 23 μήνες, ενώ παράλληλα αξιοσημείωτο ήταν και το όφελος στο διάστημα ελεύθερου υποτροπής νόσου.
Μια εξίσου ενδιαφέρουσα κλινική μελέτη (DESTINY-BREAST04) διερεύνησε ένα νέο φάρμακο ονομαζόμενο Trastuzumab-Deruxtecan που ανήκει στην κατηγορία των συζευγμένων με αντισώματα φαρμάκων. Πρόκειται για ένα χημειοθεραπευτικό φάρμακο που είναι συνδυασμένο με μονοκλωνικό αντίσωμα έναντι του υποδοχέα HER-2. Τα αποτελέσματα της παραπάνω μελέτης απέδειξαν σημαντική αύξηση της συνολικής επιβίωσης από 16.8 σε 23.4 μήνες των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού και χαμηλή έκφραση του υποδοχέα HER-2 (IHC 1+ ή IHC 2+/ISH ) που είχαν ήδη λάβει μία ή περισσότερες γραμμές θεραπείας, και κατ’ επέκταση εγκρίθηκε η χορήγησή του σε αυτήν την υποομάδα ασθενών.
Αξίζει να τονίσουμε επίσης ότι, με βάση τη μελέτη DESTINY-BREAST03, η χορήγηση του παραπάνω φαρμάκου έχει ήδη εγκριθεί σε ασθενείς με μεταστατικό, HER-2 θετικό, καρκίνο του μαστού που έχουν λάβει μια γραμμή θεραπείας έναντι του HER-2 υποδοχέα, είτε στη μεταστατική νόσο είτε ως επικουρική χημειοθεραπεία, και έχουν υποτροπιάσει εντός 6 μηνών.
Στην ίδια ευρύτερη κατηγορία ανήκει και το νεότερο φάρμακο Sacituzumab-Govitecan που στοχεύει στον υποδοχέα Trop-2 των καρκινικών κυττάρων και έχει λάβει έγκριση χορήγησης από τον Απρίλιο του 2022 για τη θεραπεία του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού μετά από τουλάχιστον δύο γραμμές θεραπείας.
Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα θετικά αποτελέσματα της μελέτης TROPICS-02 που εξέτασε την αποτελεσματικότητα του παραπάνω φαρμάκου στον ορμονοευαίσθητο, HER-2 αρνητικό, καρκίνο του μαστού μετά από χορήγηση ενδοκρινικής θεραπείας, CDK4/6 αναστολέα και χημειοθεραπείας με ταξάνη στο θεραπευτικό σχήμα. Το Sacituzumab-Govitecan έδειξε σημαντικό όφελος σε αυτή την κατηγορία των βαριά προ-θεραπευμένων ασθενών μειώνοντας κατά 34% τον κινδύνου υποτροπής ή θανάτου.