Νέα Υόρκη: Πράσινο φως στη μεταθανάτια κομποστοποίηση ανθρώπινων σωμάτων - Πως αντιδρούν υπέρμαχοι και διαφωνούντες
Η Νέα Υόρκη είναι η έκτη πολιτεία των ΗΠΑ που νομιμοποίησε τη φυσική οργανική μείωση, ευρέως γνωστή ως ανθρώπινη κομποστοποίηση, ως μέθοδο ταφής.
Ένα άτομο μπορεί τώρα να μετατρέψει το σώμα του σε χώμα μετά το θάνατό του - κάτι που θεωρείται ως μια φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση για την ταφή ή την αποτέφρωση.
Γνωστή και ως «φυσική οργανική αναγωγή», η πρακτική βλέπει ένα σώμα να αποσυντίθεται σε αρκετές εβδομάδες μετά το κλείσιμο σε ένα δοχείο.
Το 2019, η Ουάσιγκτον ήταν η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που το νομιμοποίησε. Το Κολοράντο, το Όρεγκον, το Βερμόντ και η Καλιφόρνια ακολούθησαν το παράδειγμά τους.
Η διαδικασία γίνεται σε ειδικές υπέργειες εγκαταστάσεις.
Ένα σώμα τοποθετείται σε ένα κλειστό δοχείο μαζί με επιλεγμένα υλικά όπως ροκανίδια, μηδική και αχυρόχορτο και σταδιακά διασπάται υπό τη δράση μικροβίων.
Μετά από μια περίοδο περίπου ενός μήνα - και μια διαδικασία θέρμανσης για την εξάλειψη τυχόν μόλυνσης - δίνεται στα αγαπημένα πρόσωπα το χώμα που προκύπτει. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη φύτευση λουλουδιών, λαχανικών ή δέντρων.
Μια αμερικανική εταιρεία, η Recompose, είπε ότι η υπηρεσία της μπορεί να εξοικονομήσει έναν τόνο άνθρακα σε σύγκριση με μια καύση ή μια παραδοσιακή ταφή.
Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συμβάλλουν σημαντικά στην κλιματική αλλαγή, επειδή παγιδεύουν τη θερμότητα της Γης σε ένα φαινόμενο γνωστό ως φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Οι παραδοσιακές ταφές που περιλαμβάνουν ένα φέρετρο καταναλώνουν επίσης ξύλο, γη και άλλους φυσικούς πόρους.
Οι υποστηρικτές της ανθρώπινης κομποστοποίησης λένε ότι δεν είναι μόνο μια πιο περιβαλλοντική επιλογή, αλλά και μια πιο πρακτική επιλογή σε πόλεις όπου η γη για νεκροταφεία είναι περιορισμένη.
Η έγκριση της διαδικασίας από τη Νέα Υόρκη ήταν «ένα τεράστιο βήμα για την προσιτή πράσινη περίθαλψη θανάτου σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε στη New York Post ένας πάροχος που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, το Return Home.
Όμως, για κάποιους, υπάρχουν ηθικά ερωτήματα σχετικά με το τι συμβαίνει στο έδαφος που προκύπτει από την κομποστοποίηση.
Καθολικοί επίσκοποι στην πολιτεία της Νέας Υόρκης φέρεται να αντιτάχθηκαν στη νομοθεσία, υποστηρίζοντας ότι τα ανθρώπινα σώματα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως «οικιακά απόβλητα».
Ανησυχίες έχουν εκφραστεί και για το κόστος της κομποστοποίησης. Αλλά η εταιρεία Recompose - της οποίας οι εγκαταστάσεις στο Σιάτλ είναι μια από τις πρώτες στον κόσμο - λέει ότι η αμοιβή των 7.000 δολαρίων (5.786 £) είναι «συγκρίσιμη» με αντίπαλες επιλογές.
Το μέσο ποσό στις ΗΠΑ για μια κηδεία με ταφή ήταν 7.848 $ το 2021 ή 6.971 $ για μια κηδεία με αποτέφρωση, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Διευθυντών Κηδειών (NFDA).
Η ανθρώπινη κομποστοποίηση είναι ήδη νόμιμη σε όλη τη Σουηδία. Και οι φυσικές ταφές - στις οποίες ένα σώμα θάβεται χωρίς φέρετρο ή με βιοδιασπώμενο φέρετρο - επιτρέπονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.